Adama
Agreena
AGRICOVER

Buget MADR 2023: Bani plată subvenții fermieri, crescători de animale!

Publicat: 15 decembrie 2022 - 09:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a anunțat, pe Facebook, lista subvențiilor pentru fermieri, crescători de animale, pentru care au fost incluși bani în bugetul MADR pentru anul viitor.

"Am susținut ieri (miercuri, 14 decembrie n.r.) în cadrul dezbaterilor parlamentare proiectul Legii bugetului de stat 2023 pentru MADR

Acesta prevede credite de angajament în sumă totală de 28,49 miliarde lei și credite bugetare în valoare de 25,37 miliarde lei.
Avem o creștere de aproximativ 8.24 %, respectiv 7,19% față de prevederea bugetara a anului 2022 și de 15,3 %, față de execuția bugetară a anului 2021.

Bugetul de anul viitor reprezintă, în valoare absolută, aproximativ 2% din PIB-ul estimat al anului 2023.

Din proiectul de buget pe anul 2023, un procent de aproximativ 70% este destinat gestionarii fondurilor externe nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune si de Pescuit, atat pentru perioada de tranzitie spre noua perioada de programare 2023-2027 cat si pentru inceperea demersurilor de implementare a PNS 2023-2027 si a noului Program operational de pescuit si acvacultura 2023-2027,

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023 este structurat pe trei surse de finantare :
Buget de stat – 28,34 miliarde lei credite de angajament (CA) si 25,23 miliarde lei credite bugetare(CB)

Sumele asigurate din aceasta sursa de finantare vizeaza urmatoarele categorii de cheltuieli :
Subventii, sumele cuprinse la acest indicator permit atat derularea in continuare a programelor a caror implementare a inceput in anii anteriori acciza la motorina utilizata in agricultura, Ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zoootehnic, ajutorul de stat in sectorul zootehnic privind COP si conducerea registrelor genealogice, Sume corespunzatoare ajutoarelor de stat ce vizeaza finantarea investitiilor in zona montana etc dar si posibilitatea promovarii unor programe noi de sustinere financiara a producatorilor agricoli prin acordarea unor ajutoarele de stat conform cadrului temporar de acordare a ajutoarelor de stat in perioada conflictului din Ucraina pentru sectoarele cresterii vacilor de lapte si carne, cheltuieli de personal, bunuri si servicii.

Tot aici sunt incluse și sumele alocate continuarii realizarii obiectivelor de investitii in cadrul Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii precum si sumele necesare livrarii gratuite a apei pentru irigatii pana la statiile de punere sub presiune si pentru sustinerea unei cote de pana la 50% din costurile cu energia electrica utilizata de catre OUAI. Tot in cadrul programului de investitii propus pentru anul 2023 pentru sectorul imbunatatirilor funciare se regasesc credite bugetare si de angajament destinate studiilor de fezabilitate, proiectarii unor obiective de investitii etc.

In cadrul acestui indicator sunt cuprinse si sumele corespunzatoare ajutoarelor de minimis pentru producatorii agricoli acordate de la bugetul de stat prin directiile agricole judetene, respectiv :
Programul de sustinere a raselor romanesti de porcine, Bazna si Mangalita ;
Programul de stimulare a angajarii tinerilor in agriculturai ;
Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum ;
Ajutorul de minimis pentru strugurii de masa ;
Ajutor de minimis pentru legume in spatii protejate
Programul de sprijin a producatorilor de usturoi ;
Sume necesare inceperii implementarii activitatilor prevazute in Legea 195/2018 si 227/2018 privind programele de sustinere a crescatorilor de suine si de pasari pentru reproductie,
Sume necesare efectuarii platilor in cadrul schemei de ajutor de stat de sprijinire a operatorilor economici din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor vegetal

De asemenea, bugetul pentru 2023 prevede sume aferente unor actiuni noi care se vor materializa prin instituirea unor scheme de ajutor de stat si de minimis precum :
Reluarea programului de colectare a lanii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei/ kg lana, pentru o cantitate estimata de aproximativ 18 mil tone lana ;
Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acordarea unor despagubiri producatorilor agricoli ale caror culturi din primavara anului 2022 au fost afectate de seceta atmosferica si pedologica severa.
Fonduri externe nerambursabile- 0.03 mld lei
Venituri proprii -0,118 mld lei (cheltuieli corespunzatoare realizarii proiectelor de amenajamente pastorale si cele aferente realizarii sistemului de monitorizare sol-teren vegetatie de catre Oficiile de studii pedologice din subordinea MADR, cheltuieli efectuate de catre Agentia Domeniilor Statului in cadrul programului sistemetic de inregistrare a imobilelor gestionat de catre ANCPI)," a anunțat secretarul de stat MADR, Sorin Moise. 

Vizualizat: 2345 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

Fabricată în România, recunoscută în Europa!

17 iulie 2024 - 18:35

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, 2024/1966 (seria L), s-a publicat astăzi, 17 iulie 2024, REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2024/1966 AL COMISIEI din 16 iulie 2024 de înregistrare a unei denumiri în Registrul specialităților tradiționale garantate [„Sardeluță marinată” (STG)].

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

Decizie MADR ASTĂZI irigații!

17 iulie 2024 - 15:26

În contextul dificultăților întâmpinate în asigurarea volumelor necesare de apă, ministrul agriculturii, Florin Barbu, a inițiat consultări cu toți actorii implicați, în urma cărora a rezultat decizia de a suplimenta debitele de apă, prelevate din acumularea complexă Stânca-Costești de pe râul Prut pentru amenajarea Albița Fălciu din județul Vaslui și din acumularea Siriu de pe râul Buzău pentru amenajarea AHC Câmpia Buzăului din județele Buzău și Prahova.

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

Subvenția APIA de 230 euro/ha cu minim 3 vaci: Consumul anual maxim de porumb siloz pentru vaci!

17 iulie 2024 - 15:02

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha. O altă condiție pentru bani se referă la consumul anual maxim de porumb siloz pentru bovine.

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

Control și supracontrol APIA plata ANT și SCZ cap animal!

17 iulie 2024 - 12:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) a anunțat marți, 16 iulie 2024, că a extras eșantionul de control pentru acest an. Pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic sunt verificați 5.356 crescători de animale dintre cei care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal, cuvenite pentru anul 2024. 

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

Anunț făcut ASTĂZI de APIA! Plata subvenției APIA pășuni pentru anul ăsta!

16 iulie 2024 - 20:31

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu anul de cerere 2024 pe lângă standardul GAEC 3 - Interdicția de a incendia miriștile se pune în aplicare și standardul GAEC 10 - Interdicţia de a incendia vegetaţia pajiştilor permanente, ca parte a normelor de condiţionalitate ce trebuie respectate de către fermieri în vederea accesării intervențiilor sub formă de plăți directe și a unor intervenții și măsuri pentru dezvoltare rurală.

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

APIA OFICIAL! Cine e pe lista APIA pentru control subvenții APIA pentru acest an!

16 iulie 2024 - 19:54

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a fost extras eșantionul de control pentru Campania 2024, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și condiționalitate din cererea de plată.

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

Crotaliile la control! Fermele de oi, vaci, verificate!

16 iulie 2024 - 17:42

Medicii veterinari oficiali, din cadrul Direcțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor – Serviciului Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 83 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare. Acțiunea de control se desfășoară în mai multe județe din țară. 

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

Vin banii pentru micii fermieri! Anunț OFICIAL ASTĂZI!

16 iulie 2024 - 14:54

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că peste 180 milioane lei au fost virate către Direcțiile Agricole Județene pentru plata micilor fermieri cultivatori de tomate în spații protejate.

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

Cine sunt fermierii care iau un ajutor între 200 euro/ha și 250 euro/ha!

16 iulie 2024 - 06:53

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni, în emisiunea Agrostrategia de la TVR1 că fermierii care au culturile agricole afectate de secetă vor primi despăbugiri între 200 euro/ha și 250 euro/ha.

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

Anunț MADR ACUM: 550 de milioane de euro împărțite fermierilor!

15 iulie 2024 - 17:43

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunță închiderea azi, 15 iulie 2024, a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații și pentru DR-26 Înființarea sistemelor de irigații, intervenții finanțate cu fonduri nerambursabule din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Întrebare

Întrebare
Î: De ce nu pot lucra pisicile la calculator? Detalii