Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Buget MADR 2023: Bani plată subvenții fermieri, crescători de animale!

Publicat: 15 decembrie 2022 - 09:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, a anunțat, pe Facebook, lista subvențiilor pentru fermieri, crescători de animale, pentru care au fost incluși bani în bugetul MADR pentru anul viitor.

"Am susținut ieri (miercuri, 14 decembrie n.r.) în cadrul dezbaterilor parlamentare proiectul Legii bugetului de stat 2023 pentru MADR

Acesta prevede credite de angajament în sumă totală de 28,49 miliarde lei și credite bugetare în valoare de 25,37 miliarde lei.
Avem o creștere de aproximativ 8.24 %, respectiv 7,19% față de prevederea bugetara a anului 2022 și de 15,3 %, față de execuția bugetară a anului 2021.

Bugetul de anul viitor reprezintă, în valoare absolută, aproximativ 2% din PIB-ul estimat al anului 2023.

Din proiectul de buget pe anul 2023, un procent de aproximativ 70% este destinat gestionarii fondurilor externe nerambursabile aferente Politicii Agricole Comune si de Pescuit, atat pentru perioada de tranzitie spre noua perioada de programare 2023-2027 cat si pentru inceperea demersurilor de implementare a PNS 2023-2027 si a noului Program operational de pescuit si acvacultura 2023-2027,

Proiectul de buget al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023 este structurat pe trei surse de finantare :
Buget de stat – 28,34 miliarde lei credite de angajament (CA) si 25,23 miliarde lei credite bugetare(CB)

Sumele asigurate din aceasta sursa de finantare vizeaza urmatoarele categorii de cheltuieli :
Subventii, sumele cuprinse la acest indicator permit atat derularea in continuare a programelor a caror implementare a inceput in anii anteriori acciza la motorina utilizata in agricultura, Ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zoootehnic, ajutorul de stat in sectorul zootehnic privind COP si conducerea registrelor genealogice, Sume corespunzatoare ajutoarelor de stat ce vizeaza finantarea investitiilor in zona montana etc dar si posibilitatea promovarii unor programe noi de sustinere financiara a producatorilor agricoli prin acordarea unor ajutoarele de stat conform cadrului temporar de acordare a ajutoarelor de stat in perioada conflictului din Ucraina pentru sectoarele cresterii vacilor de lapte si carne, cheltuieli de personal, bunuri si servicii.

Tot aici sunt incluse și sumele alocate continuarii realizarii obiectivelor de investitii in cadrul Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii precum si sumele necesare livrarii gratuite a apei pentru irigatii pana la statiile de punere sub presiune si pentru sustinerea unei cote de pana la 50% din costurile cu energia electrica utilizata de catre OUAI. Tot in cadrul programului de investitii propus pentru anul 2023 pentru sectorul imbunatatirilor funciare se regasesc credite bugetare si de angajament destinate studiilor de fezabilitate, proiectarii unor obiective de investitii etc.

In cadrul acestui indicator sunt cuprinse si sumele corespunzatoare ajutoarelor de minimis pentru producatorii agricoli acordate de la bugetul de stat prin directiile agricole judetene, respectiv :
Programul de sustinere a raselor romanesti de porcine, Bazna si Mangalita ;
Programul de stimulare a angajarii tinerilor in agriculturai ;
Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum ;
Ajutorul de minimis pentru strugurii de masa ;
Ajutor de minimis pentru legume in spatii protejate
Programul de sprijin a producatorilor de usturoi ;
Sume necesare inceperii implementarii activitatilor prevazute in Legea 195/2018 si 227/2018 privind programele de sustinere a crescatorilor de suine si de pasari pentru reproductie,
Sume necesare efectuarii platilor in cadrul schemei de ajutor de stat de sprijinire a operatorilor economici din industria de procesare a cerealelor, fabricarea uleiurilor si grasimilor vegetal

De asemenea, bugetul pentru 2023 prevede sume aferente unor actiuni noi care se vor materializa prin instituirea unor scheme de ajutor de stat si de minimis precum :
Reluarea programului de colectare a lanii cu o intensitate a sprijinului financiar de 2 lei/ kg lana, pentru o cantitate estimata de aproximativ 18 mil tone lana ;
Instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru acordarea unor despagubiri producatorilor agricoli ale caror culturi din primavara anului 2022 au fost afectate de seceta atmosferica si pedologica severa.
Fonduri externe nerambursabile- 0.03 mld lei
Venituri proprii -0,118 mld lei (cheltuieli corespunzatoare realizarii proiectelor de amenajamente pastorale si cele aferente realizarii sistemului de monitorizare sol-teren vegetatie de catre Oficiile de studii pedologice din subordinea MADR, cheltuieli efectuate de catre Agentia Domeniilor Statului in cadrul programului sistemetic de inregistrare a imobilelor gestionat de catre ANCPI)," a anunțat secretarul de stat MADR, Sorin Moise. 

Vizualizat: 2142 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii