Adama
Vinasa Rompak

Blestemul pământului

Publicat: 20 ianuarie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi au fost călcaţi de popoare migratoare şi de imperii, înaintaşii noştri au păstrat cu sfinţenie două lucruri - apartenenţa la un neam şi proprietatea terenurilor, a pământurilor  pe care le-au moştenit şi le-au transmis din generaţie în generaţie. Şi uite-aşa au ajuns pământurile străbune în zilele noastre, când lucrurile s-au schimbat însă. Radical.

De zece ani am început să ne vindem masiv terenurile agricole şi forestiere străinilor, care nu au mai venit înarmaţi până-n dinţi, ci “dotaţi” cu ceva mărunţiş prin buzunare. Au cumpărat terenuri în toate colţurile ţării, prin intermediul samsarilor care aveau legături privilegiate cu primăriile. Au cumpărat ieftin pământurile retrocedate prin Legea Lupu dar şi terenurile celor neinteresaţi în a le lucra sau a le deţine în proprietate.

În majoritatea cazurilor, noii proprietari, cei mai mulţi non-rezidenţi, n-au lucrat şi nici în prezent nu lucrează aceste terenuri, ci doar încasează subvenţia pe suprafaţă. Aspect cunoscut şi recunoscut şi de oficialii de la MADR.

De vreo patru ani, febra vânzărilor s-a mai potolit, pentru că românii care mai deţin terenuri agricole ori sunt fermieri şi le lucrează, ori ţărani care, chiar dacă nu mai pot să lucreze pământul (din cauza bătrâneţii sau a lipsurilor financiare) şi nici nu au cui să-l dea în arendă, din dragoste sinceră faţă de pământ nu vor sub nici un chip să-l vândă. Da, încă mai avem împătimiţi ai pământului în România... Dar s-a găsit antidotul şi pentru încăpăţânarea lor! Pentru că tocmai aceştia sunt potenţialii clienţi ai “căutătorilor” de terenuri ieftine, generatoare de subvenţii maxime! De ce? Pentru că în ultimele luni, datorită declaraţiilor mediatizate ale Ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, care îi ameninţă cu amenda pe cei ce nu-şi lucrează terenurile, situaţia a început să (re)devină favorabilă străinilor care vânează terenuri, nu cu scopul de a le exploata, ci pentru a obţine, extrem de facil, subvenţiile de la APIA. Aşa se face că actualul Ministru al Agriculturii a devenit cel mai bun agent de marketing al non-rezidenţilor care cumpără terenuri ieftine în România, pentru subvenţii şi, mai apoi, pentru investiţii imobiliare foarte avantajoase. Aceştia bat din poartă în poartă şi îi avertizează pe oameni în legătură cu amenda care-i paşte, iar mai apoi se oferă să-i “salveze”, cumpărându-le terenul cu pricina (adică nelucrat), la preţuri de nimic.  Desigur, în această categorie nu intră străinii care au cumpărat terenuri în ţara noastră şi fac agricultură, la modul cel mai serios şi profesionist.

M-am întrebat oare de ce nu cumpără fermierii noştri terenurile agricole disponibile? Lipsa banilor e unul din motive. Dar poate cel mai dureros e lipsa unor politici coerente, care să le permită accesul (mai facil) la fondurile de dezvoltare. Desigur, e mai uşor să amendezi decât să cauţi şi să vii cu o soluţie. De pildă, cu o idee gen “stimularea arendării”, pe care tot Ministrul Agriculturii o lansa pe la finele anului trecut. Dar în lipsa unei strategii coerente, doar cu amenda ce le flutură deasupra capului, singura soluţie a ţăranilor (sau speranţă?) este să-şi vândă pământurile la străini. Asta în timp ce alte state, mai vechi membre ale UE, fac presiuni la Bruxelles pentru prelungirea interdicţiilor de vânzare a terenurilor către non-rezidenţi.

Dacă domnul Valeriu Tabără intenţionează să-i păstreze în ţară pe căpşunari şi pe alţi lucrători agricoli, cu asemenea măsuri s-ar putea să şi reuşească. Adică, în vreo 20-30 de ani poate reuşim să vindem tot străinilor iar atunci căpşunarii noştri nu mai trebuie să plece în străinătate. Vine străinătatea la noi. Cu tot cu plantaţii!

În 7 ianuarie, de Sf. Ion (nume predestinat pentru iubirea de pământ a ţăranului român), i-am spus personal ministrului Tabără toate acestea. Răspunsul pe care l-am primit a fost mai degrabă o acuză, cum că nu e de competenţa mea problematica şi că nu sunt politician, deci n-am ce să mă bag în chestiuni dintr-astea. Posibil să înţeleagă mai bine situaţia domnul Ministru, fost şef de partid naţionalist.

Dar ce ştiu eu, şi noi, şi mulţi dintre agricultorii şi ţăranii români proprietari de pământ este că realitatea din teren bate orice... scuză şi acuză. Iar problema terenurilor a stârnit reacţii extrem de puternice - un curent de opinie împotriva unei decizii păguboase pentru ţară. Chiar dacă legea nu va fi votată, răul făcut rămâne. Mesajul transmis în aceste luni rămâne şi el, cu un efect negativ asupra proprietarilor de teren agricol din România.

Vizualizat: 1876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii