Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

BIOTEHNOLOGIILE ne pot SALVA VIITORUL ALIMENTAR

Publicat: 08 august 2018 - 21:49
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DESPRE BIOTEHNOLOGII SE POATE DISCUTA ŞI ALTFEL DECÂT CA DESPRE BAU-BAU! Ceea ce se întâmplă pe bătrânul continent (iar bătrâna Europă nu poate fi o scuză pentru conservatorism!) - din punct de vedere al folosirii ingineriilor genetice în agricultură - seamănă cumva cu puritanismul american de faţadă. Pe de o parte, ne opunem cultivării plantelor modificate genetic, dar nu avem nimic împotrivă să le folosim pentru nevoile curente.

Cam aşa procedau şi puritanii cu femeile de moravuri uşoare, le condamnau ziua şi le frecventau noaptea! De altfel, aproape peste tot se practică acest dublu standard, să-i spunem, politic. La noi, chiar la cel mai înalt nivel. Nu pot uita cum un premier român era de acord cu investiţiile de la Roşia Montană, dar ca deputat a votat împotriva proiectului. Am tot auzit poziţii dintr-acestea absolut aberante, practic de dedublare personală în funcţie de locul, costumul sau mai ştiu eu ce alt „acaret” le-ar oferi un motiv de rotire ideatică inversă. Nici măcar actorii nu pot juca astfel, deoarece au anumite înclinaţii spre comedie sau spre tragic.

Dar să trecem la biotehnologie, care este unul dintre răspunsurile oferite de natură, cu ajutorul omului, pentru amânarea destabilizării grave a echilibrului ecosistemului planetarO soluţie pentru limitarea din ce în ce mai drastică a folosirii pesticidelor, cu urmări de neînchipuit în adaptarea speciilor de dăunători la aceste substanţe.

Natura are regulile ei, una dintre acestea fiind evoluţia continuă a ecosistemelor. Altfel, lumea actuală ar fi trebuit să dispară demult, precum dinozaurii. Adaptarea la mediul schimbat este poate cel mai mare atu al omului, datorită căruia umanitatea a putut să ajungă în vârful piramidei evolutive. Dar asta nu ne garantează că vom rămâne acolo, deoarece o altă importantă regulă a naturii este cea a reducerii drastice a numărului de indivizi dintr-o specie atunci când echilibrul major al unui ecosistem este profund dereglat. Nevoia de hrană pentru specia umană, care numeric se află într-o creştere geometrică, s-ar putea să depăşească - mult mai rapid decât ne-am aştepta - limita confortului. Iar foametea este principalul resort pentru declanşarea de conflagraţii. Atât pentru luarea în stăpânire a resurselor de către cei mai puternici, dar şi cu scopul reducerii populaţiilor care concurează pentru a-şi asigura supravieţuirea. Deci, singura garanţie pentru o pace durabilă este asigurarea acestor resurse care să satisfacă nevoile primare ale fiinţei umane. O fiinţă umană care a alunecat, cu prea mare viteză, într-o spirală a consumului deşănţat, consum care alimentează idiot tocmai „uraganul” distrugerii.

Nu vreau să neliniştesc pe nimeni, dar dacă nu vom înţelege rostul evoluţiei continue, vom fi daţi la o parte de roata istoriei planetare. Aşa că România poate deveni, şi deja devine, o sursă de resurse alimentare pentru oamenii din alte zone geografice, unde necesarul nu poate fi asigurat natural. Dacă aceste zone erau până acum o jumătate de veac lipsite total de efervescenţa consumului haotic, economia consumistă a pătruns aproape peste tot, într-o foame de căutare de alte resorturi care să menţină actualul sistem de producţie. Un sistem care se îndreaptă RAPID spre COLAPS!

Biotehnologiile sunt în măsură să ofere omenirii un răgaz pentru o schimbare de paradigmă economică, iar cei care nu înţeleg acest rost, vor avea cel mai mult de suferit. Iar privirea biotehnologiilor ca pe ceva dăunător este cea mai naivă abordare din perspectiva progresului universal actual, progres asigurat de tot felul de astfel de tehnologii care erau privite pe atunci ca declanşatoare ale iadului pe Pământ.

Vizualizat: 865 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Argentinienii vor plăti redevenţe pentru seminţele OMG

Argentinienii vor plăti redevenţe pentru seminţele OMG

Fermierii argentinieni au fost de acord să plătească redevenţe permanente pentru seminţele replantate achiziţionate de la companii precum Monsanto, facilitându-le astfel accesul la cele mai noi biotehnologii.

SCANDAL INTERNAŢIONAL: Ce condiţii ne pun americanii ca să le cumpărăm OMG-urile şi carnea cu hormoni?

SCANDAL INTERNAŢIONAL: Ce condiţii ne pun americanii ca să le cumpărăm OMG-urile şi carnea cu hormoni?

Odată cu parafarea acordului comercial (TTIP) negociat în secret între Uniunea Europeană şi SUA vom fi invadaţi de alimente cu organisme modificate genetic (OMG) şi de carne tratată cu hormoni, acuză organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace. Cum se apără UE şi SUA de aceste acuzaţii?

Vor cultiva fermierii români organisme modificate genetic (OMG)?

Vor cultiva fermierii români organisme modificate genetic (OMG)?

Fermierii români vor demult să cultive soia modificată genetic. De ce să importăm cu tonele de pe continentul american soia modificată genetic când o putem cultiva noi?! În plus, pentru o cultură de soia nemodificată genetic e nevoie de multe tratamente chimice.

Ce spun eurodeputaţii din Comisia de Mediu despre utilizarea OMG în alimente şi furaje?

Ce spun eurodeputaţii din Comisia de Mediu despre utilizarea OMG în alimente şi furaje?

Pe 13 octombrie 2015, eurodeputaţii din Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European (PE) au respins propunerea Comisiei Europene de lăsa fiecare stat UE să decidă pro sau contra utilizării organismelor modificate genetic (OMG) în alimentele destinate consumului uman şi în furaje.

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

Fermierii români sunt extrem de nemulțumiți că nu pot cultiva soia modificată genetic. Cultura de soia nemodificată genetic este pretențioasă, necesită multe tratamente chimice, și are o productivitate mică la hectar. Paradoxul face să nu avem voie să cultivăm, în schimb să ne fie permis să importăm boabe și șrot de soia modificată genetic.

OMG: 250 milioane de dolari ar plăti România anual pentru importul de soia

OMG: 250 milioane de dolari ar plăti România anual pentru importul de soia

Cultivarea în țara noastră a organismelor modificate genetic este un subiect dezbătut tot mai des. Se vorbește în special de soia. Susținătorii acestei culturi sunt de la președintele Comisiei de agricultură până la fermierii membri în LAPAR.

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

 Este necesară definitivarea deciziei privind cultivarea OMG  şi a folosirii biotehnologiilor agricole, în aşa fel încât începând cu anul agricol 2012 acestea să poată fi cultivate şi în România, pentru  a se beneficia de avantaje ce se referă atât la producţie cât şi la mediu, scrie Liga Asociaţiilor  Producătorilor Agricoli din România în comunicatul de presă dat publicităţii.

Alte articole in aceasta categorie

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

02 aprilie 2020 - 11:48

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

30 martie 2020 - 23:44

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

Cum va arăta VIITORUL DUPĂ COVID-19?

28 martie 2020 - 12:46

În trecerea lui devastatoare prin lume, CoVid-19, inamicul invizibil, va lăsa urme adânci. Obiceiurile alimentare, deprinderile de consum, comerţul, relaţiile sociale şi cele de muncă, transporturile şi multe altele se vor schimba.

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

SONDAJ: Efectele coronavirusului în agricultură

27 martie 2020 - 10:17

Pandemia de coronavirus poate să aibă un impact grav asupra fermelor şi companiilor din domeniul agricol, pe termen scurt, mediu şi lung.

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

01 septembrie 2019 - 23:46

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor din ţara noastră în Golful Persic. Ministerul Agriculturii răspunde!

La pas, PE ULIŢA SATULUI

La pas, PE ULIŢA SATULUI

25 august 2019 - 14:42

SATUL ROMÂNESC. Eternul spaţiu transpus în versuri, cântat în doine, imortalizat în tablouri şi fotografii. O veşnicie pe care aşa ne-o dorim cu toţii, păstrată în poveştile copilăriei, în grădina cu legume, în plăcintele bunicilor noastre.

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 15-31 AUGUST 2019!

25 august 2019 - 14:21

Noutăţi despre subvenţiile APIA, despre fonduri UE pentru fermieri, starea culturilor agricole, reportaje în ferme, tehnică și tehnologii agricole noi, învăţământ agricol, noutăţi legislative, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole, în revista Ferma, ediţia 15-31 august 2019!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

NOUTĂŢI RALF 2019. MARI FERMIERI din 16 ŢĂRI se ÎNTÂLNESC la BUCUREŞTI!

22 august 2019 - 22:28

FORUMUL INTERNAŢIONAL AL MARILOR FERMIERI. Pentru al 4-lea an consecutiv, RALF - Romanian Agriculture Leadership Forum va reuni la București reprezentanții marilor ferme din România, alături de lideri din agricultură și fermieri invitați din Europa, America și Asia, în cea mai amplă ediție de până acum. Suprafața totală exploatată de fermierii participanți la ultima ediție RALF a fost de peste 520 de mii de hectare.

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

CUM SE ÎMPART SUBVENŢIILE APIA pentru FERMIERII din România!

21 august 2019 - 20:49

DISTRIBUŢIE AJUTOARE DIRECTE. Câți agricultori din România au încasat de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) subvenții sub 500 de euro și câţi fermieri au primit, anul trecut, plăţi directe peste 100.000 de euro!

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ în 27 de JUDEŢE: Peste 200 de NOI FOCARE în DOUĂ SĂPTĂMÂNI!

21 august 2019 - 15:44

PESTA PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) SE EXTINDE. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, pe 20 august, că există 950 de focare de PPA la porci domestici. Vezi bilanţul ultimelor două săptămâni: câte noi focare şi cazuri de boală au fost confirmate şi câţi porci au fost ucişi!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Romil
|
08. 09, 2018. Thursday 14:51
D-le Tudor Calotescu,biotehnologiile sunt un fals, un fake, un pseudo sau, dacă vreţi, o falsă, o fake, o pseudosoluţie !!! Mai mult decât atât, sunt o otravă pur și simplu !!! Este adevărat, sunt otrăvitoare pe termen lung, dar sunt o otravă !!! Mă mir cum puteţi debita asemenea (iertată să-mi fie expresia !) inepţii !!! Sunt sute de milioane de hectare nelucrate, necultivate în întreaga lume, se aruncă milioane de tone de mâncare anual (amintiţi-vă de cotele de lapte etc.), SE CHELTUIE MILIARDE DE dolari AIUREA de către omul care se numește om (sunt parcuri întregi de automobile care nu se vând,automobile care consumă benzină, motorină, gaz, deși sunt o mulţime de invenţii care ar folosi apa sau unde electromagnetice în acest scop,de arme care nu vor fi folosite niciodată, se fac experienţe în spaţiul cosmic etc.,etc.), în timp ce semeni de-ai noștri MOR de foame...
Mai marii lumii au decis acestea, iar noi îi credem, dar lor nu le PASĂ de noi ... Este cruda realitate !!! S-auzim de bine...
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii