Adama
Vinasa Rompak

BIOTEHNOLOGIILE ne pot SALVA VIITORUL ALIMENTAR

Publicat: 08 august 2018 - 21:49
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

DESPRE BIOTEHNOLOGII SE POATE DISCUTA ŞI ALTFEL DECÂT CA DESPRE BAU-BAU! Ceea ce se întâmplă pe bătrânul continent (iar bătrâna Europă nu poate fi o scuză pentru conservatorism!) - din punct de vedere al folosirii ingineriilor genetice în agricultură - seamănă cumva cu puritanismul american de faţadă. Pe de o parte, ne opunem cultivării plantelor modificate genetic, dar nu avem nimic împotrivă să le folosim pentru nevoile curente.

Cam aşa procedau şi puritanii cu femeile de moravuri uşoare, le condamnau ziua şi le frecventau noaptea! De altfel, aproape peste tot se practică acest dublu standard, să-i spunem, politic. La noi, chiar la cel mai înalt nivel. Nu pot uita cum un premier român era de acord cu investiţiile de la Roşia Montană, dar ca deputat a votat împotriva proiectului. Am tot auzit poziţii dintr-acestea absolut aberante, practic de dedublare personală în funcţie de locul, costumul sau mai ştiu eu ce alt „acaret” le-ar oferi un motiv de rotire ideatică inversă. Nici măcar actorii nu pot juca astfel, deoarece au anumite înclinaţii spre comedie sau spre tragic.

Dar să trecem la biotehnologie, care este unul dintre răspunsurile oferite de natură, cu ajutorul omului, pentru amânarea destabilizării grave a echilibrului ecosistemului planetarO soluţie pentru limitarea din ce în ce mai drastică a folosirii pesticidelor, cu urmări de neînchipuit în adaptarea speciilor de dăunători la aceste substanţe.

Natura are regulile ei, una dintre acestea fiind evoluţia continuă a ecosistemelor. Altfel, lumea actuală ar fi trebuit să dispară demult, precum dinozaurii. Adaptarea la mediul schimbat este poate cel mai mare atu al omului, datorită căruia umanitatea a putut să ajungă în vârful piramidei evolutive. Dar asta nu ne garantează că vom rămâne acolo, deoarece o altă importantă regulă a naturii este cea a reducerii drastice a numărului de indivizi dintr-o specie atunci când echilibrul major al unui ecosistem este profund dereglat. Nevoia de hrană pentru specia umană, care numeric se află într-o creştere geometrică, s-ar putea să depăşească - mult mai rapid decât ne-am aştepta - limita confortului. Iar foametea este principalul resort pentru declanşarea de conflagraţii. Atât pentru luarea în stăpânire a resurselor de către cei mai puternici, dar şi cu scopul reducerii populaţiilor care concurează pentru a-şi asigura supravieţuirea. Deci, singura garanţie pentru o pace durabilă este asigurarea acestor resurse care să satisfacă nevoile primare ale fiinţei umane. O fiinţă umană care a alunecat, cu prea mare viteză, într-o spirală a consumului deşănţat, consum care alimentează idiot tocmai „uraganul” distrugerii.

Nu vreau să neliniştesc pe nimeni, dar dacă nu vom înţelege rostul evoluţiei continue, vom fi daţi la o parte de roata istoriei planetare. Aşa că România poate deveni, şi deja devine, o sursă de resurse alimentare pentru oamenii din alte zone geografice, unde necesarul nu poate fi asigurat natural. Dacă aceste zone erau până acum o jumătate de veac lipsite total de efervescenţa consumului haotic, economia consumistă a pătruns aproape peste tot, într-o foame de căutare de alte resorturi care să menţină actualul sistem de producţie. Un sistem care se îndreaptă RAPID spre COLAPS!

Biotehnologiile sunt în măsură să ofere omenirii un răgaz pentru o schimbare de paradigmă economică, iar cei care nu înţeleg acest rost, vor avea cel mai mult de suferit. Iar privirea biotehnologiilor ca pe ceva dăunător este cea mai naivă abordare din perspectiva progresului universal actual, progres asigurat de tot felul de astfel de tehnologii care erau privite pe atunci ca declanşatoare ale iadului pe Pământ.

Vizualizat: 1955 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Argentinienii vor plăti redevenţe pentru seminţele OMG

Argentinienii vor plăti redevenţe pentru seminţele OMG

Fermierii argentinieni au fost de acord să plătească redevenţe permanente pentru seminţele replantate achiziţionate de la companii precum Monsanto, facilitându-le astfel accesul la cele mai noi biotehnologii.

SCANDAL INTERNAŢIONAL: Ce condiţii ne pun americanii ca să le cumpărăm OMG-urile şi carnea cu hormoni?

SCANDAL INTERNAŢIONAL: Ce condiţii ne pun americanii ca să le cumpărăm OMG-urile şi carnea cu hormoni?

Odată cu parafarea acordului comercial (TTIP) negociat în secret între Uniunea Europeană şi SUA vom fi invadaţi de alimente cu organisme modificate genetic (OMG) şi de carne tratată cu hormoni, acuză organizaţia pentru protecţia mediului Greenpeace. Cum se apără UE şi SUA de aceste acuzaţii?

Vor cultiva fermierii români organisme modificate genetic (OMG)?

Vor cultiva fermierii români organisme modificate genetic (OMG)?

Fermierii români vor demult să cultive soia modificată genetic. De ce să importăm cu tonele de pe continentul american soia modificată genetic când o putem cultiva noi?! În plus, pentru o cultură de soia nemodificată genetic e nevoie de multe tratamente chimice.

Ce spun eurodeputaţii din Comisia de Mediu despre utilizarea OMG în alimente şi furaje?

Ce spun eurodeputaţii din Comisia de Mediu despre utilizarea OMG în alimente şi furaje?

Pe 13 octombrie 2015, eurodeputaţii din Comisia de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară din Parlamentul European (PE) au respins propunerea Comisiei Europene de lăsa fiecare stat UE să decidă pro sau contra utilizării organismelor modificate genetic (OMG) în alimentele destinate consumului uman şi în furaje.

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

Fermierii români sunt extrem de nemulțumiți că nu pot cultiva soia modificată genetic. Cultura de soia nemodificată genetic este pretențioasă, necesită multe tratamente chimice, și are o productivitate mică la hectar. Paradoxul face să nu avem voie să cultivăm, în schimb să ne fie permis să importăm boabe și șrot de soia modificată genetic.

OMG: 250 milioane de dolari ar plăti România anual pentru importul de soia

OMG: 250 milioane de dolari ar plăti România anual pentru importul de soia

Cultivarea în țara noastră a organismelor modificate genetic este un subiect dezbătut tot mai des. Se vorbește în special de soia. Susținătorii acestei culturi sunt de la președintele Comisiei de agricultură până la fermierii membri în LAPAR.

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

 Este necesară definitivarea deciziei privind cultivarea OMG  şi a folosirii biotehnologiilor agricole, în aşa fel încât începând cu anul agricol 2012 acestea să poată fi cultivate şi în România, pentru  a se beneficia de avantaje ce se referă atât la producţie cât şi la mediu, scrie Liga Asociaţiilor  Producătorilor Agricoli din România în comunicatul de presă dat publicităţii.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Romil
|
08. 09, 2018. Thursday 14:51
D-le Tudor Calotescu,biotehnologiile sunt un fals, un fake, un pseudo sau, dacă vreţi, o falsă, o fake, o pseudosoluţie !!! Mai mult decât atât, sunt o otravă pur și simplu !!! Este adevărat, sunt otrăvitoare pe termen lung, dar sunt o otravă !!! Mă mir cum puteţi debita asemenea (iertată să-mi fie expresia !) inepţii !!! Sunt sute de milioane de hectare nelucrate, necultivate în întreaga lume, se aruncă milioane de tone de mâncare anual (amintiţi-vă de cotele de lapte etc.), SE CHELTUIE MILIARDE DE dolari AIUREA de către omul care se numește om (sunt parcuri întregi de automobile care nu se vând,automobile care consumă benzină, motorină, gaz, deși sunt o mulţime de invenţii care ar folosi apa sau unde electromagnetice în acest scop,de arme care nu vor fi folosite niciodată, se fac experienţe în spaţiul cosmic etc.,etc.), în timp ce semeni de-ai noștri MOR de foame...
Mai marii lumii au decis acestea, iar noi îi credem, dar lor nu le PASĂ de noi ... Este cruda realitate !!! S-auzim de bine...
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii