Din tot ceea ce spune Gheorghe Neață, directorul Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara, transpare clar că nu este de acord cu împărțirea cu generozitate a bugetului pentru subvenția APIA mare din zootehnie, sprijinul cuplat zotehnic (SCZ), tuturor oierilor fără a se ține seama de performanțe. Neață spune că s-a stabilit deja o întâlnre a asociațiilor cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul agriculturii Florin Barbu pentru a se discuta asupra deciziei pentru SCZ.
"Din punctul meu de vedere la această oră stăm foarte bine în ceea ce privește creșterea ovinelor pe plan european și nu numai. Aș putea să spun că stăm foarte bine și din punct de vedere calitativ. S-au făcut pași foarte importanți în ceea ce privește calitatea ovinelor noastre.
Însă sunt anumite curente care încearcă să deturneze oarecum de la activitățile de bază în ameliorare care, de fapt, sunt recunoscute ca principale pârghii pentru creșterea capacității productive a tuturor speciilor de animale, nu doar a ovinelor, și nu înțeleg. Pentru mine e o nebuloasă cum la ora actuală sunt discuții foarte mari legate de sprijinul voluntar cuplat, legate de ANT-ul la ovine (ajutor național tranzitoriu n.r), lucruri pe care eu personal nu le înțeleg și cred că ar trebui să ne aplecăm un pic către aceste discuții să lămurim anumite probleme.
Dacă Registrul genealogic Dacia are la ora actuală un număr de 3192 de membri, cu un efectiv total de ovine active de un 1.447.760 de animale, asta spune foarte mult. Adică, în lucrările de selecție, de ameliorare sunt cuprinse un milion și jumătate de oi numai la Registrul Dacia.
Nu am ajuns la o perfecțiune a raselor noastre autohtone și m-aș referi aici la Țurcană, dar s-au făcut pași deosebit de importanți în ceea ce privește atât producția de carne, producția de lapte cât și producția de lână, chiar dacă acum este într-un mare impas producția de lână în România, ea va reveni.
Zic că o populație (de ovine n.r.) care, la ora actuală, realizează între 250 și 330 de grame, scor mediu zilnic la tineretul mascul supus îngrășării, spune foarte mult, este la limita raselor specializate pentru producția de carne. Avem populații foarte bune de oi care prin selecție dirijată realizează în jur de aproximativ de un litru și jumătate, doi litri de lapte pe zi, cum e cazul la Brează, la varietatea de Brează. O chestiune extraordinară, este la limita de concurență cu rasele specializate, de exemplu Lacaune, etc.
Se poate cuplat de producțiile pe care le-am spus, fără niciun fel de problemă. Participă în programele de susținere cei care realizează aceste performanțe. Nu să dăm la o parte tot absolut că vrea cineva să facă o dezbinare și între crescători și între crescători și autorități și la ora actuală nu se știe nimic ceea ce se dorește," a declarat Gheorghe Neață, director Asociația Dacia, la Agrostrategia TVR1.