Crescătorii de animale din România beneficiază de două scheme de plată, ajutorul național tranzitoriu, acordat de la bugetul de stat, și sprijinul cuplat zootehnic, subvenție europeană, plătită din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). Ce condiții îi califică pe crescători pentru obținerea celor două subvenții? Care este numărul de crotalii care trebuie aplicat animalelor pentru a obține banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?
Beneficiarii ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic (ANTZ)
Fermierii, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru schemele: ANTZ 7 - L, ANTZ 8 - C, ANTZ 9.
Beneficiarii plăţilor prevăzute la art. 1 alin. (3) din OUG nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, cu modificările și completările ulterioare sunt fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăţi se încadrează şi cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi grupurile de producători care desfăşoară activitate agricolă (art. 7 alin.(2) din O.U.G. nr.11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, cu modificările și completările ulterioare.
Universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi alte organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie, beneficiază de plăţile prevăzute la art. 1 alin.(3) din OUG nr. 11 / 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, cu modificările și completările ulterioare potrivit prevederilor art. 6 din OUG nr. 11 /2021.
Beneficiarii sprijinului cuplat facultativ în sectorul zootehnic (SCZ)
Beneficiarii sprijinului cuplat zootehnic, SCZ ovine/caprine, bovine sunt fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de deținători legali de animale, potrivit prevederilor legislației în vigoare. În categoria beneficiarilor de plăți se încadrează și cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, precum și grupurile de producători care desfășoară activitate agricolă.(art. 7 alin. (1) din O.U.G. nr.11/20121 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, cu modificările și completările ulterioare).
Universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol şi alte organisme şi organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie, beneficiază de plăţile prevăzute la art. 1 și 35 din OUG nr.11/2021 potrivit prevederilor art. 6 din OUG nr.11/2021, cu modificările și completările ulterioare.
Pot beneficia de sprijin cuplat în sectorul zootehnic fermierii activi, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine şi crescătorii de viermi de mătase, în funcţie de efectivul de animale determinate/kg gogoşi crude de mătase determinate.
Numărul de crotalii care trebuie să fie aplicat animalelor
a) Bovinele trebuie să fie identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului.
b) Ovinele şi caprinele născute începând cu 1 ianuarie 2010 care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, trebuie să fie identificate şi cu o crotalie auriculară electronică ce conţine acelaşi cod unic de identificare a animalului.
Informații obținute de Agroinfo de la APIA.