Adama
Agreena
AGRICOVER

Bătaie de joc! 5 bani/kilogramul de cereale ăsta e ajutorul promis fermierilor români?!

Publicat: 07 iunie 2023 - 12:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din nou în stradă cu tractoarele! Fermierii din Iași anunță noi proteste, fiind nemulțumiți de măsurile luate de ministrul agriculturii Petre Daea. Agricultorii spun că ar trebui să primească 5 bani pe kilogram, prima tranșă promisă de Comisia Europeană pentru pierderile generate de importurile de cereale din Ucraina. Alianța pentru Agricultură și Cooperare a trimis o serie de solicitări factorilor de decizie din domeniul politic și către Comisia Europeană. Dacă nu se iau măsuri urgent, vor protesta din nou.

„Nu e în regulă deloc ce se întâmplă. Realitatea din agricultură este cum o vor ei, cei de la conducere, nu cea prezentată de noi. Ministrul Petre Daea nu a zis nimic de banii ce trebuie să-i primească fermierii. Prima tranșă ar trebui să fie de 5 bani pe kilogram, cu plata din septembrie. Dacă se dau cei 20 de milioane de euro și se împart la toată cantitatea de depozite, cam așa ar veni, 5 bani pe kilogram. Ar trebuie să le fie rușine guvernanților. Vă spun că agricultorii o să închidă porțile. Producția de anul acesta, din zona Moldovei, cu excepția vestului, se estimează că va fi scăzută cu 30 la sută din cauza secetei.

Noi nu am scăpat de secetă. Dacă vorbim de Ucraina, anul acesta se estimează o producție de 50 de milioane de tone, iar 27 vor ajunge în țările tranzitate din UE. Portul de la noi face față la câteva milioane de tone. La noi se estimează producții de 8 milioane de tone. Deci va fi și mai grav după ce expiră termenul de 15 septembrie, privind restricțiile de importuri de cereale din Ucraina. Atunci, piața va fi inundată cu porumbul și floarea-soarelui din Ucraina. Noi exportăm materie brută și suntem forțați să vindem cu orice preț.

protest 2_b

La nivel de Alianță pentru Agricultură și Cooperare s-a luat o decizie ce am trimis-o către președintele țării, ministrul Daea, Comisia Europeană. Dacă nu se iau măsuri rapide, fermierii ies în stradă din nou. Guvernanții trăiesc pe altă lume. Ori sunt comisioane la mijloc, ori sunt alte interese. Nu putem să fim mereu într-o luptă din asta cu statul. Agricultura reprezintă 10 la sută din PIB, deci nu suntem parte neglijabilă”, susține Ion Notingar, fermier din Iași, citat de bzi.ro

Fermierii din cadrul Alianței sunt nemulțumiți și de faptul că „numărul camioanelor încărcate cu produse primare procesate a crescut și sunt necesare contingente pentru toate statele membre pentru a ține situația sub control și pentru a nu duce la distrugerea industriilor din țările din Europa de Est. Infrastructura din țările limitrofe este incapabilă să facă față acestui aflux masiv de produse agricole provenite din Ucraina, deoarece abia dacă poate asigura nevoile propriilor țări. Faptul că intră în țară camioane cu supratonaj nu poate fi imputat nimănui decât autorităților române.

Considerăm că prin faptul că negați acest lucru de fapt asigurați suportul fermierilor ucraineni și nu al celor români care respectă legile românești. Este impetuos necesar să impuneți, începând de mâine, controale ISCTR la fiecare punct vamal și în port, obligativitatea ca marfa să intre cântărită în țară, la tonajul maximal permis de lege, fără nicio depășire”, după cum se arată în scrisoarea deschisă.

Agricultorii solicită controale dure ale autorităților, separarea produselor agricole în funcție de proveniență. Este important să se aprobe cel de-al doilea pachet de compensații minime pentru impactul suferit de fermierii și statele membre situate la frontiere și în apropiere și să fie cel puțin egal cu suma anunțată de comisarul Janusz Wojciechowski.

Extinderea măsurilor de interdicție a importurilor din Ucraina către țările cel mai afectate, până cel puțin la 14 iunie 2024, astfel încât capacitatea de depozitare rămasă să poată fi utilizată pentru a depozita cerealele din România după noua recoltă și pentru a evita ca un nou dumping din Ucraina să aibă iar consecințe asupra pieței cerealelor din România și UE în cel mai vulnerabil moment, luând în considerare evaluarea situației numărului total de contracte semnate anterior, a cantităților sau eliminarea acestei posibilități de falsificare sau de antedatare.

Fermierii din Iași anunță noi proteste, care vor fi mai ample față de cel din luna aprilie 2023.

 

Vizualizat: 1242 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cum obțineți un bonus APIA anul acesta de 92 euro/ha!

Cum obțineți un bonus APIA anul acesta de 92 euro/ha!

02 mai 2024 - 20:12

Fermierii, crescătorii de animale pot să-și suplimenteze subvențiile APIA pe hectar prin încheierea de angajamente pentru măsurile de agro-mediu și climă. Cei care optează pentru Pachetul 10 refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole încasează de la APIA un bonus de 92 euro/ha.

Cu cât se vând mieii din fermele românești în Grecia! Prețul e uriaș!

Cu cât se vând mieii din fermele românești în Grecia! Prețul e uriaș!

02 mai 2024 - 19:33

Mieii cumpărați de la crescătorii de ovine din România cu un preț mic sunt vânduți cu un preț uriaș pe kilogram în Grecia. Oierii greci s-au revoltat din pricina speculei făcută de mai multe magazine. 

Vinerea Mare 2024. Este păcat mare să faci așa ceva în această zi sfântă

Vinerea Mare 2024. Este păcat mare să faci așa ceva în această zi sfântă

02 mai 2024 - 19:01

Vinerea Mare 2024 foarte importantă în calendarul ortodox. Este o zi pe care credincioșii trebuie să o respecte cu pioșenie. Există atât lucruri care trebuie făcute în această zi, dar și acțiuni interzise. În continuare, poți afla totul despre ce reprezintă Vinerea Mare și care sunt restricțiile sale.

Termen 7 iunie subvenții APIA crescători animale!

Termen 7 iunie subvenții APIA crescători animale!

02 mai 2024 - 10:12

Crescătorii de animale trebuie să știe că atât cererea pentru plata subvențiilor APIA pe cap animal și hectar, cât și modificările la această cerere se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 7 iunie 2024. Prin excepție, anul acesta nu există o perioadă de prelungire cu penaltăți. Agroinfo a obținut informații de la APIA privind modificarea cererilor.

Subvenție APIA anul acesta de 248 euro/UVM!

Subvenție APIA anul acesta de 248 euro/UVM!

02 mai 2024 - 07:09

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de subvenția APIA de circa 248 euro/UVM, Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS). Ce condiții trebuie respectate pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

01 mai 2024 - 19:45

Majorarea ajutoarelor de minimis de la 25.000 euro/fermă la 50.000 euro/fermă și acordarea lor timp de 3 ani.

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

01 mai 2024 - 19:19

Joia Mare este o zi extrem de importantă din Săptămâna Mare. Ce semnificație are aceasta, ce nu e bine să faci în această zi și ce tradiții și superstiții sunt cunoscute și urmate de creștini?

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

01 mai 2024 - 17:24

Beneficiarii FEADR au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranșă de plată în valoare totală de 119 milioane de euro (594,66 milioane de lei). Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și cele aferente măsurilor de mediu și climă.

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

01 mai 2024 - 07:36

Crescătorii de animale pot să-și suplimenteze anul acesta subvențiile APIA pe cap de animal dacă cresc rase autohtone de vaci, oi, capre sau porci în pericol de abandon. Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii