GUVERN. Bugetul de stat pentru acest an a fost aprobat de Guvern, în ședința ținută vineri, 19 februarie 2021. Legea bugetului de stat 2021, în forma în care a fost aprobată de Guvern, va fi supusă, la acest sfârșit de săptămână, dezbaterii și votului în Parlamentul României. Fermierii, crescătorii de animale așteaptă plata ajutorului național tranzitoriu în vegetal și zootehnie, plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură în trimestrele 3 și 4 ale anului 2020.
În şedinţa de guvern de astăzi, am aprobat Legea bugetului de stat pe anul 2021. Aș vrea să vedeţi, acesta este documentul. Am aprobat Legea plafoanelor, a unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pentru anul 2021, Legea bugetului de asigurări sociale pe anul 2021 și, bineînțeles, acestea fiind însoțite de strategia fiscal-bugetară pe 2021-2023, raportul privind situația macroeconomică pe anul 2021 și proiecția acesteia pe anii 2022-2024. Le aveți aici. Toate acestea vor fi făcute publice. Au fost în transparență decizională, dar varianta aprobată va fi făcută publică în momentul când bugetul va merge la Parlament pentru dezbatere și aprobare. În ședința de astăzi nu au fost modificări importante. (...) Din bugetul general consolidat, cheltuielile totale sunt de 397.515 mii de milioane de lei și cheltuielile de personal - 109.511 milioane de lei.
La bugetul de stat, cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane de lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane de lei. Deficitul bugetului general consolidat, sau soldul bugetului general consolidat este de 80 de milioane lei. Nu s-a modificat nimic. Şi tot astăzi am aprobat și evoluția deficitului, soldul structural anual al administrației publice, deficitul anual. În 2021, este vorba despre estimări structurale - 742, în 2022 - 607 și în 2023 - 43. Este vorba despre soldul structural, acesta se calculează relativ la PIB-ul potențial. Așa cum am spus, în ședința de guvern au fost câteva modificări, transferuri de la unele capitole. De exemplu, din fondul de rezervă au fost făcute câteva transferuri pentru finanțarea unor proiecte de investiții care erau incluse în anumite anexe. În rest, așa cum am prezentat, bugetul rămâne în parametrii inițiali și el merge la Parlament pentru dezbatere, a anunțat prim-ministrul Florin Cîțu, vineri, la finalul ședinței Executivului.
Banii pentru plata subvențiilor agricole sunt incluși în bugetul Ministerului Agriculturii. Pentru plățile cuvenite fermierilor, suma din bugetul MADR, pentru acest an, este de 21,951 miliarde de lei, a crescut suma față de anul 2020 când a fost de 17,737 miliarde de lei. Până la plata subvențiilor APIA restante de anul trecut, fermierii, crescătorii de animale mai au însă de așteptat. Legea bugetului de stat 2021 trebuie votată în Parlament și apoi promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. Abia la intrarea în vigoare a legii, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara plata ajutoarelor naționale tranzitorii (ANT), a ajutorului pentru motorină și a altor ajutoare care depind de bugetul național. Pe înțelesul tuturor, în momentul în care legea bugetului național este în vigoare, Ministerul Agriculturii poate transfera bani în contul APIA pentru efectuarea plăților.
ANT este plătit din bugetul de stat al anului următor anului de cerere. Astfel, pentru anul 2020, ajutorul național tranzitoriu le va fi achitat fermierilor de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din bugetul național aprobat pentru acest an. La această oră, nu se cunoaște nici cuantumul ANT pentru zootehnie, nici pentru vegetal. APIA așteaptă intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat 2021 ca să le poată achita fermierilor subvențiile restante. Aceeași situație și pentru ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură în trimestrele 3 și 4 ale anului 2020.