Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BANII PENTRU FERMIERI! PRINCIPALELE MODIFICĂRI ÎN FIȘA SUBMĂSURII 4.1 INVESTIȚII ÎN FERME!

Publicat: 21 martie 2021 - 16:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

INFORMAȚII MADR! Ministerul Agriculturii a transmis către AGROINFO principalele modificări făcute în fișa submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole pentru anii de tranziție 2021-2022.

Principalele modificări ale fișei submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole

În baza Regulamentului privind tranziția PAC, aprobat în data de 23 decembrie 2020 (Regulamentul (UE) nr. 2220/2020 al Parlamentului European și al Consiliului), a fost agreată extinderea aplicabilității cadrului legal existent în anii 2021-2022 și suplimentarea bugetului aferent PNDR cu resurse aferente anilor 2021 și 2022 din noul Cadrul Financiar Multianual (CFM 2021-2027).

Regulamentul prevede extinderea aplicabilității cadrului legal existent în anii 2021-2022 și suplimentarea bugetului aferent PNDR cu resurse aferente anilor 2021 și 2022 din noul Cadru Financiar Multianual (CFM 2021-2027).

În urma analizei realizate pe baza informațiilor de monitorizare a stadiului implementării proiectelor depuse pe sM 4.1 în perioada de programare 2014- 2020, dar și analizei generale a sectorului agricol a rezultat necesitatea modificării fișei pentru perioada de tranziție prin propuneri de repartizare a fondurilor pe componente, adăugarea unor categorii de beneficiari, condiţii de eligibilitate suplimentare, dovada demarării procedurilor de mediu, criterii de selecţie noi etc.

Elemente de noutate la nivelul submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole:

Definirea unor pachete de operațiuni/acțiuni eligibile pentru sprijin în cadrul submăsurii, în cazul componentelor cu alocare separată, după cum urmează:

4.1.1 – Achiziții simple de utilaje agricole și  irigații la nivelul fermei (vegetal)
4.1.2 – Condiționare și procesare în fermă și marketing (vegetal și zootehnic, exceptând legumicultura și cartofii)
4.1.3 "Investiţii în exploataţii agricole" - achiziție utilaje pentru tinerii fermieri (vegetal și zootehnic)
4.1.4 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – NAȚIONAL /MONTAN
P 4.1.5 - Legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing)
4.1.6 Conditionare, procesare și marketing - legume, cartofi

Propunerea de repartizare a fondurilor pe mai multe componente, urmărește corectarea dezechilibrelor sectoriale în raport cu balanţa comercială, dar și un sprijin adaptat în funcţie de nevoi şi tipologia investiţională a sectoarelor.

Totodată prin raportarea varietății sectoarelor şi subsectoarelor agriculturii  la nevoile acestora în aceeaşi măsură diverse, este necesară o abordare mai nuanţată la nivel sectorial cu alocări distincte pentru a se putea reflecta la nivelul  proiectelor ce vor fi finanaţate (vegetal, legumicultură, zootehnie).

Propunerea de repartizare a fondurilor pe componente a avut în vedere tipologiile de investiții necesare fluxului de productie pe sector, dar și nevoia unor exploatatii de creare de valoare adaugată la nivelul fermei (pachete care vizează: producție – condiționare, condiționare - procesare la nivelul fermei).

Un aspect important pentru perioada de tranziție este reprezentat de componenta separată dedicată tinerilor fermieri,  atât cei sprijiniți anterior prin PNDR (submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) cât și cei care sunt sprijiniti de catre statul roman prin politici naționale și tinerii care s-au instalat cu mai puțin de 5 ani înainte de solicitarea sprijinului, care le va da posibilitatea de a accesa sM 4.1 în vederea îmbunătăţirii și consolidării exploatatiilor. 

In plus s-au adăugat o serie de conditii de eligibilitate generate de practica implementarii în raport cu limitările legate de termenele de implementare şi plată în vederea reducerii riscurilor de pierdere a fondurilor aferente perioadei de tranziție și a unui management eficient al programarii și utilizării fondurilor.

Introducerea de noi criterii de selecţie şi eliminarea altora a avut în vedere punerea unui accent mai mare pe maturitatea solicitantului, a sustenabilitatii proiectului, dar și a asigurarii principiului de echitate în accesarea fondurilor.

Principii de selecție noi

Maturitatea proiectului în sensul documetației aduse la depunere și  a sustenabilitatii proiectului din perspectiva aspectelor de mediu și managementul riscului;
Maturitatea solicitantului în sesul vechimii în desfășurarea activității și vechimea întreprinderii;
Principiul accesului la finantare în sensul prioritizării solicitantilor care nu au beneficiat de fonduri europene pentru dezvoltarea exploatației prin PNDR sM 4.1 și măsura similară din 19.2.

Sume și rate de sprijin

În ceea ce priveste modificarea ratelor şi a sumelor s-a avut în vedere creșterea responsabilității financiare a potentialor beneficiari, rata de finanțare crescând invers proportional cu dimensiunea fermelor astfel încât grantul cu o intensitate mai mare a sprijinului să se adreseze categoriei de mijloc a fermelor, iar numarul de ferme susținute sa crească.
In plus, având în vedere imaginea structurală a fermelor, rata intensităţii sprijinului cât şi valoarea sprijinului sunt crescute pentru formele asociative astfel încât acestea să se poata capitaliza și să devină viabile.
Rata sprijinului public nerambursabil va fi pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători – rata sprijinului public nerambursabil  va fi de maxim 90% si max 70% pentru celelalte categorii de beneficiari
Sprijinul maxim pentru această submasură este de 1.500.000  € 
Submăsura a făcut obiectul consultărilor publice la nivelul grupurilor de lucru tehnice dedicate și la acest moment se află în etapa de consultare informală cu Comisia Europeană, în vederea agreării tuturor aspectelor de ordin tehnic, urmând a fi supusa avizării CM.  Totodată următoarele etape (elaborarea ghidurilor, stabilirea detaliilor pentru lansarea sesiunilor) se vor desfășura în strânsă colaborare cu entitățile din cadrul CM si grupurilor de lucru pentru PNDR.

Aceste informații sunt furnizate de Ministerul Agriculturii și au fost prezentate de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută joi la sediul MADR.

Vizualizat: 6796 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii