Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

BANII PENTRU FERMIERI! PRINCIPALELE MODIFICĂRI ÎN FIȘA SUBMĂSURII 4.1 INVESTIȚII ÎN FERME!

Publicat: 21 martie 2021 - 16:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

INFORMAȚII MADR! Ministerul Agriculturii a transmis către AGROINFO principalele modificări făcute în fișa submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole pentru anii de tranziție 2021-2022.

Principalele modificări ale fișei submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole

În baza Regulamentului privind tranziția PAC, aprobat în data de 23 decembrie 2020 (Regulamentul (UE) nr. 2220/2020 al Parlamentului European și al Consiliului), a fost agreată extinderea aplicabilității cadrului legal existent în anii 2021-2022 și suplimentarea bugetului aferent PNDR cu resurse aferente anilor 2021 și 2022 din noul Cadrul Financiar Multianual (CFM 2021-2027).

Regulamentul prevede extinderea aplicabilității cadrului legal existent în anii 2021-2022 și suplimentarea bugetului aferent PNDR cu resurse aferente anilor 2021 și 2022 din noul Cadru Financiar Multianual (CFM 2021-2027).

În urma analizei realizate pe baza informațiilor de monitorizare a stadiului implementării proiectelor depuse pe sM 4.1 în perioada de programare 2014- 2020, dar și analizei generale a sectorului agricol a rezultat necesitatea modificării fișei pentru perioada de tranziție prin propuneri de repartizare a fondurilor pe componente, adăugarea unor categorii de beneficiari, condiţii de eligibilitate suplimentare, dovada demarării procedurilor de mediu, criterii de selecţie noi etc.

Elemente de noutate la nivelul submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole:

Definirea unor pachete de operațiuni/acțiuni eligibile pentru sprijin în cadrul submăsurii, în cazul componentelor cu alocare separată, după cum urmează:

4.1.1 – Achiziții simple de utilaje agricole și  irigații la nivelul fermei (vegetal)
4.1.2 – Condiționare și procesare în fermă și marketing (vegetal și zootehnic, exceptând legumicultura și cartofii)
4.1.3 "Investiţii în exploataţii agricole" - achiziție utilaje pentru tinerii fermieri (vegetal și zootehnic)
4.1.4 Investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) – NAȚIONAL /MONTAN
P 4.1.5 - Legume (inclusiv în spații protejate) și cartofi (producție primară, condiționare și marketing)
4.1.6 Conditionare, procesare și marketing - legume, cartofi

Propunerea de repartizare a fondurilor pe mai multe componente, urmărește corectarea dezechilibrelor sectoriale în raport cu balanţa comercială, dar și un sprijin adaptat în funcţie de nevoi şi tipologia investiţională a sectoarelor.

Totodată prin raportarea varietății sectoarelor şi subsectoarelor agriculturii  la nevoile acestora în aceeaşi măsură diverse, este necesară o abordare mai nuanţată la nivel sectorial cu alocări distincte pentru a se putea reflecta la nivelul  proiectelor ce vor fi finanaţate (vegetal, legumicultură, zootehnie).

Propunerea de repartizare a fondurilor pe componente a avut în vedere tipologiile de investiții necesare fluxului de productie pe sector, dar și nevoia unor exploatatii de creare de valoare adaugată la nivelul fermei (pachete care vizează: producție – condiționare, condiționare - procesare la nivelul fermei).

Un aspect important pentru perioada de tranziție este reprezentat de componenta separată dedicată tinerilor fermieri,  atât cei sprijiniți anterior prin PNDR (submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) cât și cei care sunt sprijiniti de catre statul roman prin politici naționale și tinerii care s-au instalat cu mai puțin de 5 ani înainte de solicitarea sprijinului, care le va da posibilitatea de a accesa sM 4.1 în vederea îmbunătăţirii și consolidării exploatatiilor. 

In plus s-au adăugat o serie de conditii de eligibilitate generate de practica implementarii în raport cu limitările legate de termenele de implementare şi plată în vederea reducerii riscurilor de pierdere a fondurilor aferente perioadei de tranziție și a unui management eficient al programarii și utilizării fondurilor.

Introducerea de noi criterii de selecţie şi eliminarea altora a avut în vedere punerea unui accent mai mare pe maturitatea solicitantului, a sustenabilitatii proiectului, dar și a asigurarii principiului de echitate în accesarea fondurilor.

Principii de selecție noi

Maturitatea proiectului în sensul documetației aduse la depunere și  a sustenabilitatii proiectului din perspectiva aspectelor de mediu și managementul riscului;
Maturitatea solicitantului în sesul vechimii în desfășurarea activității și vechimea întreprinderii;
Principiul accesului la finantare în sensul prioritizării solicitantilor care nu au beneficiat de fonduri europene pentru dezvoltarea exploatației prin PNDR sM 4.1 și măsura similară din 19.2.

Sume și rate de sprijin

În ceea ce priveste modificarea ratelor şi a sumelor s-a avut în vedere creșterea responsabilității financiare a potentialor beneficiari, rata de finanțare crescând invers proportional cu dimensiunea fermelor astfel încât grantul cu o intensitate mai mare a sprijinului să se adreseze categoriei de mijloc a fermelor, iar numarul de ferme susținute sa crească.
In plus, având în vedere imaginea structurală a fermelor, rata intensităţii sprijinului cât şi valoarea sprijinului sunt crescute pentru formele asociative astfel încât acestea să se poata capitaliza și să devină viabile.
Rata sprijinului public nerambursabil va fi pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători – rata sprijinului public nerambursabil  va fi de maxim 90% si max 70% pentru celelalte categorii de beneficiari
Sprijinul maxim pentru această submasură este de 1.500.000  € 
Submăsura a făcut obiectul consultărilor publice la nivelul grupurilor de lucru tehnice dedicate și la acest moment se află în etapa de consultare informală cu Comisia Europeană, în vederea agreării tuturor aspectelor de ordin tehnic, urmând a fi supusa avizării CM.  Totodată următoarele etape (elaborarea ghidurilor, stabilirea detaliilor pentru lansarea sesiunilor) se vor desfășura în strânsă colaborare cu entitățile din cadrul CM si grupurilor de lucru pentru PNDR.

Aceste informații sunt furnizate de Ministerul Agriculturii și au fost prezentate de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută joi la sediul MADR.

Vizualizat: 7853 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

Ministrul agriculturii vrea să înființeze stații de producere a biogazului în fermele de vaci!

20 septembrie 2023 - 14:45

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a spus marți, în exclusivitate la „Interviurile Digi24.ro”, că are în vedere un proiect de înființare a unor stații de producere a biogazului în cadrul fermelor românești de creșetere a bovinelor, pentru a fi folosit la sere în care să se producă legume pe tot parcursul anului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii