Adama
Vinasa Rompak

Balega de vacă i-ar putea scăpa de sărăcie pe mulți crescători!

Publicat: 25 aprilie 2022 - 17:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O centrală electrică din nordul Indiei transformă bălegarul de vacă și gunoiul de grajd în energie, în cadrul unui proiect-pilot care își propune să contribuie la reducerea poluării atmosferice, aducând în același timp beneficii agricultorilor locali, transmite France24 care preia un reportaj AFP.

În mod tradițional, gospodăriile din comunitățile rurale din India folosesc gunoiul de grajd și bălegarul de vacă, pe care le usucă la soare, drept combustibil.

Această practică continuă în ciuda eforturilor guvernului de a o elimina treptat și de a o înlocui cu butelii de gaz subvenționate.

Satele de la periferia orașului Indore, capitala statului Madhya Pradesh, pot beneficia de pe urma gunoaielor de grajd, datorită unei centrale electrice pilot pe bază de biomasă care furnizează deja energie orașului.

"Avem bălegar de foarte bună calitate și îl păstrăm curat pentru a ne asigura că obținem cel mai bun preț", spune pentru AFP fermierul Suresh Sisodia.

"Bani pentru bălegar"
Ferma sa este unul dintre numeroșii beneficiari ai așa-numitului proiect "Gobardhan", care înseamnă "bani pentru bălegar" în limba hindi și care a luat naștere odată cu centrala pe bază de biomasă din vecinătate.

Proiectul a fost inaugurat personal de către premierul Narendra Modi în luna februarie a acestui an.

Fermierul în vârstă de 46 de ani câștigă 218 euro pentru fiecare camion de gunoi de grajd proaspăt pentru centrala electrică, mai mult decât venitul mediu lunar al unei gospodării agricole din India.

Domnul Sisodia are 50 de capete de vite la ferma sa. El își compensează ocazional costurile vânzând gunoiul de grajd ca îngrășământ, dar acum speră să obțină o sursă de venit mai durabilă.

"Fermierii o colectează o dată la șase sau douăsprezece luni, iar în unele sezoane nu o fac. Însă fabrica ne-ar putea asigura un venit regulat", spune el, adăugând că ferma sa produce suficient bălegar pentru a umple un camion la fiecare trei săptămâni.

Bălegarul animalelor sale este transportat la uzină, unde este amestecat cu deșeuri menajere pentru a produce metan inflamabil, dar și un reziduu organic care poate fi returnat fermelor ca îngrășământ.

În cele din urmă, se așteaptă ca uzina să proceseze 500 de tone de deșeuri pe zi, inclusiv cel puțin 25 de tone de bălegar de bovine, ceea ce ar fi suficient pentru a alimenta sistemul de transport public din Indore, cu un surplus considerabil.

balega-de-vaca_b

"Garanții de plată"
"Jumătate din cantitate va alimenta autobuzele din Indore, iar cealaltă jumătate va fi vândută clienților industriali", explică pentru AFP șeful uzinei, Nitesh Kumar Tripathi.

Proiectul "Gobardhan" s-a confruntat cu multe obstacole, cum ar fi drumurile proaste din această zonă rurală, ceea ce face dificil accesul camioanelor la ferme pentru a colecta combustibilul natural.

Fermierii au fost suspicioși la început, temându-se că este vorba de un plan de îmbogățire pe spinarea lor. Aceștia au cerut apoi "garanții de plăți prompte și regulate" înainte de a se angaja, a declarat Ankit Choudhary, care se ocupă de potențialii furnizori pe care îi recrutează în sate.

Guvernul dlui Modi are mari speranțe în ceea ce privește această inițiativă și s-a angajat să instaleze încă 75 de centrale pe biomasă în următorii doi ani.

Exploatarea surselor alternative de energie este o necesitate urgentă pentru această țară, care se bazează pe cărbune pentru a satisface aproape trei sferturi din necesarul de energie al celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi.

Orașele indiene se numără printre cele mai poluate centre urbane din lume. Poluarea aerului este responsabilă pentru peste un milion de decese pe an în India.

Vaci (sacre) rătăcitoare
"Gobardhan" îi atrage pe naționaliștii hinduși, principalul electorat al dlui Modi, și pe toți cei pentru care vacile sunt sacre.

Acești "justițiari ai vacilor" au distrus multe abatoare de vite, de obicei deținute de musulmani, și chiar i-au linșat pe cei care sacrificau vaci, considerate animale sfinte în tradiția hindusă.

Însă aceste politici de natură religioasă au dus la abandonarea vacilor, care acum rătăcesc prin țară, iar prețiosul lor lapte este pierdut pentru populație.

Susținătorii guvernului, cum ar fi Malini Laxmansingh Gaur, fosta primăriță a orașului Indore, speră că aceste instalații de biomasă îi vor încuraja pe fermieri să își păstreze vacile.

"Încasările suplimentare vor permite atât curățarea satelor, cât și combaterea vagabondajului vitelor”, spune ea pentru AFP.

sursa: rfi.ro

 

 

 

Vizualizat: 12024 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii