Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Balega de vacă i-ar putea scăpa de sărăcie pe mulți crescători!

Publicat: 25 aprilie 2022 - 17:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O centrală electrică din nordul Indiei transformă bălegarul de vacă și gunoiul de grajd în energie, în cadrul unui proiect-pilot care își propune să contribuie la reducerea poluării atmosferice, aducând în același timp beneficii agricultorilor locali, transmite France24 care preia un reportaj AFP.

În mod tradițional, gospodăriile din comunitățile rurale din India folosesc gunoiul de grajd și bălegarul de vacă, pe care le usucă la soare, drept combustibil.

Această practică continuă în ciuda eforturilor guvernului de a o elimina treptat și de a o înlocui cu butelii de gaz subvenționate.

Satele de la periferia orașului Indore, capitala statului Madhya Pradesh, pot beneficia de pe urma gunoaielor de grajd, datorită unei centrale electrice pilot pe bază de biomasă care furnizează deja energie orașului.

"Avem bălegar de foarte bună calitate și îl păstrăm curat pentru a ne asigura că obținem cel mai bun preț", spune pentru AFP fermierul Suresh Sisodia.

"Bani pentru bălegar"
Ferma sa este unul dintre numeroșii beneficiari ai așa-numitului proiect "Gobardhan", care înseamnă "bani pentru bălegar" în limba hindi și care a luat naștere odată cu centrala pe bază de biomasă din vecinătate.

Proiectul a fost inaugurat personal de către premierul Narendra Modi în luna februarie a acestui an.

Fermierul în vârstă de 46 de ani câștigă 218 euro pentru fiecare camion de gunoi de grajd proaspăt pentru centrala electrică, mai mult decât venitul mediu lunar al unei gospodării agricole din India.

Domnul Sisodia are 50 de capete de vite la ferma sa. El își compensează ocazional costurile vânzând gunoiul de grajd ca îngrășământ, dar acum speră să obțină o sursă de venit mai durabilă.

"Fermierii o colectează o dată la șase sau douăsprezece luni, iar în unele sezoane nu o fac. Însă fabrica ne-ar putea asigura un venit regulat", spune el, adăugând că ferma sa produce suficient bălegar pentru a umple un camion la fiecare trei săptămâni.

Bălegarul animalelor sale este transportat la uzină, unde este amestecat cu deșeuri menajere pentru a produce metan inflamabil, dar și un reziduu organic care poate fi returnat fermelor ca îngrășământ.

În cele din urmă, se așteaptă ca uzina să proceseze 500 de tone de deșeuri pe zi, inclusiv cel puțin 25 de tone de bălegar de bovine, ceea ce ar fi suficient pentru a alimenta sistemul de transport public din Indore, cu un surplus considerabil.

balega-de-vaca_b

"Garanții de plată"
"Jumătate din cantitate va alimenta autobuzele din Indore, iar cealaltă jumătate va fi vândută clienților industriali", explică pentru AFP șeful uzinei, Nitesh Kumar Tripathi.

Proiectul "Gobardhan" s-a confruntat cu multe obstacole, cum ar fi drumurile proaste din această zonă rurală, ceea ce face dificil accesul camioanelor la ferme pentru a colecta combustibilul natural.

Fermierii au fost suspicioși la început, temându-se că este vorba de un plan de îmbogățire pe spinarea lor. Aceștia au cerut apoi "garanții de plăți prompte și regulate" înainte de a se angaja, a declarat Ankit Choudhary, care se ocupă de potențialii furnizori pe care îi recrutează în sate.

Guvernul dlui Modi are mari speranțe în ceea ce privește această inițiativă și s-a angajat să instaleze încă 75 de centrale pe biomasă în următorii doi ani.

Exploatarea surselor alternative de energie este o necesitate urgentă pentru această țară, care se bazează pe cărbune pentru a satisface aproape trei sferturi din necesarul de energie al celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi.

Orașele indiene se numără printre cele mai poluate centre urbane din lume. Poluarea aerului este responsabilă pentru peste un milion de decese pe an în India.

Vaci (sacre) rătăcitoare
"Gobardhan" îi atrage pe naționaliștii hinduși, principalul electorat al dlui Modi, și pe toți cei pentru care vacile sunt sacre.

Acești "justițiari ai vacilor" au distrus multe abatoare de vite, de obicei deținute de musulmani, și chiar i-au linșat pe cei care sacrificau vaci, considerate animale sfinte în tradiția hindusă.

Însă aceste politici de natură religioasă au dus la abandonarea vacilor, care acum rătăcesc prin țară, iar prețiosul lor lapte este pierdut pentru populație.

Susținătorii guvernului, cum ar fi Malini Laxmansingh Gaur, fosta primăriță a orașului Indore, speră că aceste instalații de biomasă îi vor încuraja pe fermieri să își păstreze vacile.

"Încasările suplimentare vor permite atât curățarea satelor, cât și combaterea vagabondajului vitelor”, spune ea pentru AFP.

sursa: rfi.ro

 

 

 

Vizualizat: 11509 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii