O centrală electrică din nordul Indiei transformă bălegarul de vacă și gunoiul de grajd în energie, în cadrul unui proiect-pilot care își propune să contribuie la reducerea poluării atmosferice, aducând în același timp beneficii agricultorilor locali, transmite France24 care preia un reportaj AFP.
În mod tradițional, gospodăriile din comunitățile rurale din India folosesc gunoiul de grajd și bălegarul de vacă, pe care le usucă la soare, drept combustibil.
Această practică continuă în ciuda eforturilor guvernului de a o elimina treptat și de a o înlocui cu butelii de gaz subvenționate.
Satele de la periferia orașului Indore, capitala statului Madhya Pradesh, pot beneficia de pe urma gunoaielor de grajd, datorită unei centrale electrice pilot pe bază de biomasă care furnizează deja energie orașului.
"Avem bălegar de foarte bună calitate și îl păstrăm curat pentru a ne asigura că obținem cel mai bun preț", spune pentru AFP fermierul Suresh Sisodia.
"Bani pentru bălegar"
Ferma sa este unul dintre numeroșii beneficiari ai așa-numitului proiect "Gobardhan", care înseamnă "bani pentru bălegar" în limba hindi și care a luat naștere odată cu centrala pe bază de biomasă din vecinătate.
Proiectul a fost inaugurat personal de către premierul Narendra Modi în luna februarie a acestui an.
Fermierul în vârstă de 46 de ani câștigă 218 euro pentru fiecare camion de gunoi de grajd proaspăt pentru centrala electrică, mai mult decât venitul mediu lunar al unei gospodării agricole din India.
Domnul Sisodia are 50 de capete de vite la ferma sa. El își compensează ocazional costurile vânzând gunoiul de grajd ca îngrășământ, dar acum speră să obțină o sursă de venit mai durabilă.
"Fermierii o colectează o dată la șase sau douăsprezece luni, iar în unele sezoane nu o fac. Însă fabrica ne-ar putea asigura un venit regulat", spune el, adăugând că ferma sa produce suficient bălegar pentru a umple un camion la fiecare trei săptămâni.
Bălegarul animalelor sale este transportat la uzină, unde este amestecat cu deșeuri menajere pentru a produce metan inflamabil, dar și un reziduu organic care poate fi returnat fermelor ca îngrășământ.
În cele din urmă, se așteaptă ca uzina să proceseze 500 de tone de deșeuri pe zi, inclusiv cel puțin 25 de tone de bălegar de bovine, ceea ce ar fi suficient pentru a alimenta sistemul de transport public din Indore, cu un surplus considerabil.
"Garanții de plată"
"Jumătate din cantitate va alimenta autobuzele din Indore, iar cealaltă jumătate va fi vândută clienților industriali", explică pentru AFP șeful uzinei, Nitesh Kumar Tripathi.
Proiectul "Gobardhan" s-a confruntat cu multe obstacole, cum ar fi drumurile proaste din această zonă rurală, ceea ce face dificil accesul camioanelor la ferme pentru a colecta combustibilul natural.
Fermierii au fost suspicioși la început, temându-se că este vorba de un plan de îmbogățire pe spinarea lor. Aceștia au cerut apoi "garanții de plăți prompte și regulate" înainte de a se angaja, a declarat Ankit Choudhary, care se ocupă de potențialii furnizori pe care îi recrutează în sate.
Guvernul dlui Modi are mari speranțe în ceea ce privește această inițiativă și s-a angajat să instaleze încă 75 de centrale pe biomasă în următorii doi ani.
Exploatarea surselor alternative de energie este o necesitate urgentă pentru această țară, care se bazează pe cărbune pentru a satisface aproape trei sferturi din necesarul de energie al celor 1,4 miliarde de locuitori ai săi.
Orașele indiene se numără printre cele mai poluate centre urbane din lume. Poluarea aerului este responsabilă pentru peste un milion de decese pe an în India.
Vaci (sacre) rătăcitoare
"Gobardhan" îi atrage pe naționaliștii hinduși, principalul electorat al dlui Modi, și pe toți cei pentru care vacile sunt sacre.
Acești "justițiari ai vacilor" au distrus multe abatoare de vite, de obicei deținute de musulmani, și chiar i-au linșat pe cei care sacrificau vaci, considerate animale sfinte în tradiția hindusă.
Însă aceste politici de natură religioasă au dus la abandonarea vacilor, care acum rătăcesc prin țară, iar prețiosul lor lapte este pierdut pentru populație.
Susținătorii guvernului, cum ar fi Malini Laxmansingh Gaur, fosta primăriță a orașului Indore, speră că aceste instalații de biomasă îi vor încuraja pe fermieri să își păstreze vacile.
"Încasările suplimentare vor permite atât curățarea satelor, cât și combaterea vagabondajului vitelor”, spune ea pentru AFP.
sursa: rfi.ro