Am dat 50 de lei pe adeverință de la medicul veterinar ca să cer subvenția la APIA pentru vaci și am primit de la APIA 20 de lei subvenție pentru toate cele 4 vaci pe care le am. Nu mi-am scos nici banii de adeverință, de unde să mai scot și hrana pentru animale, i-a scris Maria Bondar ministrului agriculturii, Adrian Oros. Micii fermieri, crescători de animale au nevoie de multă rezistență anul acesta ca să nu renunțe. A explodat prețul la hrana pentru animale, a rămas mic prețul dat de abator, iar subvențiile APIA, de nimic.
Crescătorii spun că prețul pentru hrana animalelor a săltat mult anul acesta, iar cheltuielile nu sunt recuperate prin vânzarea animalelor către abatoare. De profit nici nu poate fi vorba. Abatorul le oferă prețuri mici și nu plătește organele, pielea, iar cântărirea se amână pe a doua zi ca să se usuce carnea, spun crescătorii, și să tragă mai puțin la cântar. Și tocmai în acest an greu li s-au aruncat crescătorilor câțiva lei subvenție, puțini, nici măcar de o amăgire. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, ar avea o imagine reală a ceea ce se întâmplă în zootehnia și agricultura din România dacă s-ar apleca puțin și asupra a ceea ce spun crescătorii de animale și ar lua pulsul din ferme. Nu doar din marile ferme, industrializate, și din cele de familie, ferme mici. Iată ce spun crescătorii de animale:
Radu Teodoru: Să bagi în animal porumb cu 1 ron/kg și să vinzi vițelul cu 9 RON/kg ... Chiar că trebuie rezistență!
Alin Ioan Feneșan: De când mă ocup, nu am plătit mai mult de 60-65 bani porumbul, șrot de floare 1-1,20. Anul ăsta sunt duble cheltuielile pt furajare iar productia la acelasi pret. Din cauza vremii încă fân nu am făcut. Lucerna e la pământ căzută. An atipic
Adriana Iancu: Carnea livrata la abatoare, tineret ( tăurași) preturi de mizerie , 8, 9 lei kg , intermediarul( abatorul) cistiga de încă de 2 ori prețul pe care îl primește fermierul pe carcasa. Este echitabil, cel ce produce materie prima preț de mizerie și cel ce vinde msi departe carcasa, triplu.
De ce este înjosit micul fermier, cel ce produce și se chinuie să facă ceva corect, cu muncă zi de zi?!
Foto: Mihai Ionel Ambruș, crescător de animale.
Mihai Ionel Ambruș: Abatorul nu îți plătește pielea, organele, cântărirea o face a doua zi să se mai usuce carnea, bătaie de joc
Filofteia Catrinescu: Sa cumperi porumb si grau cu 1,30 lei kg cu cat vinde samsarii cerealele, că nu vinde producatorul, si sa bag in porci si in vaci gaini, ce mai am prin ogradă, să tot ții animale, carnea de porc 9 lei kg vita 6 lei kg găina 30 lei bucata, ou 50 bani și tot așa, mai bine dați-l la chinezi porumbu !!!
Marius Gheorghiță: Care vrea să muncească degeaba, să-și cumpere vaci de lapte.
Alin Ghergheli: Sunt doi factori care duc vaca în faliment: 1. prețul laptelui și al cărnii neschimbat de 10 ani și 2.prețul furajelor care s-a dublat.
Mariana Prasca: 5 lei subvenție pe vacă și de la a 3 a vacă plătești la ANAF 160 de lei.
Romeo Wro: Dacă ești crescător de animale mic, este un chin, dacă lucrezi industrial, este ok.
Viorel Moraru: Îți trebuie curaj maxim și nervi de oțel. Ne-au distrus.
Giury Oprea: Până acum, luau subvenție cei care și-au vândut vacile. Ani la rând. Cei care le-au cumpărat, nu. Acum, iau mai mulți subvenție, dar ANT este de 5 lei per vacă. Nimeni nu înțelege nimic. Dar și autoritățile se feresc să explice "șmecheria".
Sunt multe mesaje de la micii fermieri, crescători, Agroinfo a inserat doar câteva dintre ele. Facem precizarea că crescătorilor de vaci li se promite un ajutor Covid 19 pentru acest an, 142 de lei pe cap de vacă și 232 de lei pe tona de lapte. O completare la sumele acordate ca ajutor național tranzitoriu, ANT, de 5 lei pe vacă și 2 lei pe tona de lapte. S-a decis împărțirea bugetului pentru ANT aferent anului 2020 în ideea ca banii să ajungă la cei care au acum vaci, nu la cei care au avut în anul de referință 2013. Proiectul de ordonanță de urgență însă care stabilește ajutorul Covid așteaptă de mult timp să fie aprobat, cam din aprilie. Nu se știe încă dacă săptămâna aceasta va intra la aprobare în ședința de Guvern. Banii ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci.