Mărioara Babu, băcița de la Stâna Ștefanu, Gorj, Transalpina, primește titlul de Tezaur Uman Viu. „Tezaur Uman Viu… Un vis lăuntric devenit realitate. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot!" A scris Mărioara Babu, pe Facebook.
Mărioara Babu a mărturisit că includerea în categoria Tezaur Uman Viu este ca un vis împlinit: „Tezaur Uman Viu… Un vis lăuntric devenit realitate. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot! Mulţumesc din suflet Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, comunităţii din Novaci şi oamenilor dragi, care au fost alături de mine, m-au încurajat şi susţinut. Vă mulţumesc tuturor pentru aprecieri, gânduri bune şi susţinere! Mulţumesc ca existaţi!“, a transmis băciţa Mărioara (foto) într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.
"Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, va acorda, în cadrul celei de a X-a ediții a PROGRAMULUI TEZAURE UMANE VII, titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU unui număr de 15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Cei care primesc această distincție transmit, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.
Astfel, anul acesta vor primi titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU următorii:
1. Andrei Gheorghe – jud. Iași (prelucrarea lutului)
2. Bacea Nicolae – jud. Bistrița-Năsăud (prelucrarea pieilor și blănurilor – cojocărit)
3. Balâc Liviu – jud. Buzău (prelucrarea lemnului - realizare icoane din lemn)
4. Bordea Iosif – jud. Cluj (cărbunărit)
5. Borza Petru – jud. Hunedoara (prelucrarea lutului - olărit)
6. Băbu Maria – jud. Gorj (alimentație, tehnici de pregătire alimentară)
7. Cojocariu Aurica – jud. Botoșani (prelucrare fibre și fire textile)
8. Comăneciu Neculai – jud. Bacău (prelucrarea lemnului)
9. Hotopilă Ileana – jud. Suceava (pictură cu ceară pe coaja ouălor)
10. Ilyés Mihály – jud. Harghita (prelucrarea lutului)
11. Istvanfi Gheza – jud. Satu Mare (prelucrarea lutului – olărit)
12. Lungociu Angelica – jud. Brașov (instalații de tehnică populară – vâltoare)
13. Nagy Margareta – jud. Mureș (prelucrarea lemnului, împletitul vegetalelor)
14. Olivotto Viorica – jud. Argeș (cusături și țesături populare)
15. Șușca Vasile – jud. Maramureș (realizare obiecte cu utilizare rituală - măști populare)", precizează reprezentanții Ministerului Culturii.
Stâna Ştefanu a reuşit să obţină atestarea de „Produs tradiţional“, pentru 12 preparate făcute la stână. „Tocana de oaie“ se numără printre acestea, fiind în preferinţele turiştilor care calcă pragul stânei.