Cu cât se vinde kilogramul de miel anul acesta? Cea mai cunoscută băciță a Gorjului, Mărioara Babu, spune că anul acesta vom avea miei mai mari în greutate, mulți dintre ei fiind fătați încă din luna octombrie. Asta înseamnă că și prețul lor va fi pe măsura kilogramelor pe care le au.
„Vor fi miei mai mari ca altădată. Oile au fătat mult mai devreme și de aceea sunt miei mai mari. Sperăm ca prețul lor să fie pe măsura cheltuielilor pe care le-am avut pe parcursul iernii. Indiferent că iarna e grea sau ușoară pentru noi, oamenii, pentru animale trebuie mâncare permanent. Și cum toate s-au scumpit e clar că și carnea de miel va fi anul acesta la alte prețuri față de anul trecut. În momentul acesta se vinde cam la 19 lei kilogramul în viu și 40 de lei pentru sacrificat. Până la Paști poate să mai crească sau să mai coboare, e și în funcție de clienți. Dacă vor fi mulți cumpărători e posibil ca prețul să fie mai jos, dar se pot întâmpla atâtea până atunci că nici noi nu mai știm ce să credem. Vedem că dăm aproape 2 lei pe kilogramul de boabe și de unde să scoatem cheltuielile dacă nu de aici?” a declarat băcița de pe Transalpina, Mărioara Babu (în foto), pentru gorjeanul.ro
foto Facebook personal
Pentru crescătorii de ovine din România, speranța stă însă tot în exportul de ovine vii în țările arabe. „De la începutul lui noiembrie am avut primii miei, iar până la Paști vă dați seama că unii dintre ei vor depăși 25 de kilograme la sacrificat. În viu au acum 40 de kilograme. Sunt mari, i-am și separat de oi pentru că nu mai sugeau și riscam să rămână oile sterpe pentru anul viitor.
Prețul pentru ei acum, în viu e de la vreo 18 lei kilogramul, merge și la 19, iar până la Paști sperăm să fie la fel. Acum nu e atât de multă cerere, sunt oameni care ne sună, întreabă cât costă, dar doar 1 – 2 pe săptămână dacă cumpără. Avem cheltuieli mari cu porumbul și cu motorina. Sunt costuri cu transportul fânului, al lucernei, porumbul se apropie de 2 lei kilogramul, iar noi suntem în situația de a ne scoate cumva cheltuielile de peste an pentru că altfel nu mai avem cu ce să ținem restul oilor”, spune baciul Mitică Ciorogaru, pentru sursa menționată.