ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

AZI, în Parlamentul European: Crescătorii români de animale nu mai pot să-și cumpere furaje!

Publicat: 22 iunie 2022 - 20:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care sunt crescători de animale, nu mai au acces să-și cumpere furaje, la prețuri care să fie competitive pentru ei. De ce? Pentru că din păcate, neputând să scoatem furajele și grâul și porumbul din Ucraina, să-l ducem către alte zone în afara UE, a crescut presiunea pe prețul produselor din România, a spus astăzi în Parlamentul European eurodeputatul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.

"În cadrul întâlnirii grupului de lucru pentru Buget am avut un schimb de opinii pentru a aduce în atenția colegilor mei, pentru discuții viitoare, importanța gestionării corespunzătoare a creșterii prețurilor furajelor, ce afectează fermierii și le cauzează pierderi imense.

Agricultorii se află într-un cerc vicios: “Stimați colegi, în România este un fenomen paradoxal: fermierii care sunt crescători de animale, nu mai au acces să-și cumpere furaje, la prețuri care să fie competitive pentru ei. De ce? Pentru că din păcate, neputând să scoatem furajele și grâul și porumbul din Ucraina, să-l ducem către alte zone în afara UE, a crescut presiunea pe prețul produselor din România. De ex, de vinde în momentul de față la aproape 50-60 eurocenți kg de grâu. Ori fermierii din România care au animale și care fac îngrășătorii, nu mai au acces, pentru că nu este rentabil să cumpere grâul la acest preț. Atunci, animalele sunt luate de la crescătorii de animale, nu produc mai departe carne, suntem într-un blocaj. De aceea, dragă Herbert, te rog să găsim un mecanism prin care, aceste cereale să meargă în afara UE pentru a scădea presiunea de pe UE. Eu am avut o discuție cu primul ministru Nicolae Ciucă după ce am avut noi dezbaterea în cadrul Comisiei AGRI și domnia sa m-a informat că va crește capacitatea portului Constanța cu până la 20% luna viitoare, însă sunt chestiuni de sistem. Dar va trebui să vedem ce facem, pentru că altfel ne omorâm fermierii în interiorul UE. Cei care au grâu, porumb în momentul de față se bucură pe moment că îl vor exporta și vinde la un preț destul de mare, însă crescătorii de animale, ei nu mai pot să-și cumpere furajele pentru a crește animale pentru că sunt în pierdere. Haideți să vedem ce facem mai departe pe această situație. Mulțumesc!”

buda furaje_b

Herbert Dorfmann, din partea PPE, care a făcut parte din delegație a menționat: “Așa cum a spus și Daniel, se vede, există anumite transporturi, există o oarecare solidaritate, dar mă rog, în Polonia nu se vede această solidaritate a grâului. Poate că se vede la frontiera dintre România și Ucraina așa cum spunea Daniel și atunci ar fi poate mai logic să se întâmple lucrurile așa. La Polonia nu am văzut asta, nu există. Sunt de acord cu tine, Siegfried, să vedem cum anume în ședința plenară din iulie, adică peste 2 săptămâni, să introducem o altfel de dezbatere împreună cu Comisia pe acest subiect, pentru că nu mai pot să vină în plenară și să ne spună că sunt toate bune și frumoase pentru că știm că nu este adevărat.

Siegfried Mureșan a intervenit în cadrul discuțiilor pentru a clarifica aspecte importante din perspectiva României: Herbert, ai menționat capacitățile de transport dinspre România spre Ucraina. Vreau să subliniez așa cum spunea și Daniel: E adevărat că autoritățile lucrează în așa fel încât să ne asigurăm că transportul și pe cale ferată și transportul rutier, înspre și dinspre porturile Mării Negre funcționează. Avem posibilități de transport feroviar și suntem gata să facem lucrări de infrastructură, să facem tot ce putem, să putem lega infrastructura feroviară a României de porturi.

Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cel care a condus această delegație a declarat: Comisia se pare că nu a înțeles nimic. Ba chiar merge în altă direcție. Ursula von der Leyen se plimbă prin lume, se întâlnește cu alții, a pus 3 mld pe masă, dar totuși cred că trebuie să înțeleagă cum stau lucrurile. Este adevărat că sunt țări care cumpără cereale, n-am nimic împotrivă, da, vor exista țări care vor trebui să-și acopere nevoile cu cereale din Rusia, însă obiectivul nostru trebuie să fie ca Ucraina înainte de toate să poată să-și scoată grâul și cât se poate, la un preț care să le permită să se ocupe de următoarea recoltă, să își facă întreținerea mașinilor și așa mai departe. De ce nu ajunge grâul la frontieră? Pe de o parte da, firește costurile de transport prin Dunăre și prin portul Constanța sunt mai ieftine, da. Vă rog, corectați-mă dacă greșesc. Nu putem lăsa acum România singură cu această povară, să punem povara pe umerii ei și să credem că România se va descurca singură. Aceste coridoare solidaritate înseamnă un obiectiv mult mai amplu, înseamnă solidaritate și față de Ucraina dar și față de vecinii noștri din Africa de Nord și Orientul Mijlociu care așteaptă aceste produse", a informat europarlamentarul Daniel Buda (în foto).

Vizualizat: 5358 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

27 iunie 2022 - 21:47

Monitorul Oficial a publicat astăzi, 27 iunie 2022, decretul președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta ia act de demisia lui Adrian Ionuț Chesnoiu din funcția de ministru al agriculturii. Printr-un alt decret, semnat tot astăzi, președintele României îl numește interimar la Agricultură pe Sorin Grindeanu.

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

27 iunie 2022 - 11:18

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

27 iunie 2022 - 10:36

Cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va fi discutată astăzi, 27 iunie 2022, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

27 iunie 2022 - 10:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că a virat în conturi suma de 1.397.896,79 lei pentru sectorul creșterii animalelor. 

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

27 iunie 2022 - 08:35

Pentru a se încadra condițiilor pentru plata APIA anuală pe hectar, fermierii trebuie să înființeze, începând cu 1 iulie, un strat vegetal. Regula vizează plata redistributivă. Informațiile sunt furnizate pentru Agroinfo de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

27 iunie 2022 - 07:48

Până la data de 15 iulie 2022, micii fermieri care vor să se retragă din schema pentru micii fermieri trebuie să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie. 

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Mesaj șef APIA!

Mesaj șef APIA!

26 iunie 2022 - 16:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermieri la fiecare sfârșit de săptămână.

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

26 iunie 2022 - 16:28

Proiectul de lege iniţiat de deputatul liberal arădean Glad Varga, care vizează amplasarea de surse de energie verde pe terenurile extravilane, pășuni, teren arabil, vii și livezi, a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 232 de voturi „pentru”. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, forma finală a legii urmează să fie transmisă spre promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis.

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

24 iunie 2022 - 12:21

În cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, ținută joi, 23 iunie 2022, a fost votată Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunță europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Bancul zilei

Logică

Logică
Un cioban stătea sprijinit în bâtă. Detalii