Adama
Agreena
AGRICOVER

AZI, în Parlamentul European: Crescătorii români de animale nu mai pot să-și cumpere furaje!

Publicat: 22 iunie 2022 - 20:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care sunt crescători de animale, nu mai au acces să-și cumpere furaje, la prețuri care să fie competitive pentru ei. De ce? Pentru că din păcate, neputând să scoatem furajele și grâul și porumbul din Ucraina, să-l ducem către alte zone în afara UE, a crescut presiunea pe prețul produselor din România, a spus astăzi în Parlamentul European eurodeputatul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.

"În cadrul întâlnirii grupului de lucru pentru Buget am avut un schimb de opinii pentru a aduce în atenția colegilor mei, pentru discuții viitoare, importanța gestionării corespunzătoare a creșterii prețurilor furajelor, ce afectează fermierii și le cauzează pierderi imense.

Agricultorii se află într-un cerc vicios: “Stimați colegi, în România este un fenomen paradoxal: fermierii care sunt crescători de animale, nu mai au acces să-și cumpere furaje, la prețuri care să fie competitive pentru ei. De ce? Pentru că din păcate, neputând să scoatem furajele și grâul și porumbul din Ucraina, să-l ducem către alte zone în afara UE, a crescut presiunea pe prețul produselor din România. De ex, de vinde în momentul de față la aproape 50-60 eurocenți kg de grâu. Ori fermierii din România care au animale și care fac îngrășătorii, nu mai au acces, pentru că nu este rentabil să cumpere grâul la acest preț. Atunci, animalele sunt luate de la crescătorii de animale, nu produc mai departe carne, suntem într-un blocaj. De aceea, dragă Herbert, te rog să găsim un mecanism prin care, aceste cereale să meargă în afara UE pentru a scădea presiunea de pe UE. Eu am avut o discuție cu primul ministru Nicolae Ciucă după ce am avut noi dezbaterea în cadrul Comisiei AGRI și domnia sa m-a informat că va crește capacitatea portului Constanța cu până la 20% luna viitoare, însă sunt chestiuni de sistem. Dar va trebui să vedem ce facem, pentru că altfel ne omorâm fermierii în interiorul UE. Cei care au grâu, porumb în momentul de față se bucură pe moment că îl vor exporta și vinde la un preț destul de mare, însă crescătorii de animale, ei nu mai pot să-și cumpere furajele pentru a crește animale pentru că sunt în pierdere. Haideți să vedem ce facem mai departe pe această situație. Mulțumesc!”

buda furaje_b

Herbert Dorfmann, din partea PPE, care a făcut parte din delegație a menționat: “Așa cum a spus și Daniel, se vede, există anumite transporturi, există o oarecare solidaritate, dar mă rog, în Polonia nu se vede această solidaritate a grâului. Poate că se vede la frontiera dintre România și Ucraina așa cum spunea Daniel și atunci ar fi poate mai logic să se întâmple lucrurile așa. La Polonia nu am văzut asta, nu există. Sunt de acord cu tine, Siegfried, să vedem cum anume în ședința plenară din iulie, adică peste 2 săptămâni, să introducem o altfel de dezbatere împreună cu Comisia pe acest subiect, pentru că nu mai pot să vină în plenară și să ne spună că sunt toate bune și frumoase pentru că știm că nu este adevărat.

Siegfried Mureșan a intervenit în cadrul discuțiilor pentru a clarifica aspecte importante din perspectiva României: Herbert, ai menționat capacitățile de transport dinspre România spre Ucraina. Vreau să subliniez așa cum spunea și Daniel: E adevărat că autoritățile lucrează în așa fel încât să ne asigurăm că transportul și pe cale ferată și transportul rutier, înspre și dinspre porturile Mării Negre funcționează. Avem posibilități de transport feroviar și suntem gata să facem lucrări de infrastructură, să facem tot ce putem, să putem lega infrastructura feroviară a României de porturi.

Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală și cel care a condus această delegație a declarat: Comisia se pare că nu a înțeles nimic. Ba chiar merge în altă direcție. Ursula von der Leyen se plimbă prin lume, se întâlnește cu alții, a pus 3 mld pe masă, dar totuși cred că trebuie să înțeleagă cum stau lucrurile. Este adevărat că sunt țări care cumpără cereale, n-am nimic împotrivă, da, vor exista țări care vor trebui să-și acopere nevoile cu cereale din Rusia, însă obiectivul nostru trebuie să fie ca Ucraina înainte de toate să poată să-și scoată grâul și cât se poate, la un preț care să le permită să se ocupe de următoarea recoltă, să își facă întreținerea mașinilor și așa mai departe. De ce nu ajunge grâul la frontieră? Pe de o parte da, firește costurile de transport prin Dunăre și prin portul Constanța sunt mai ieftine, da. Vă rog, corectați-mă dacă greșesc. Nu putem lăsa acum România singură cu această povară, să punem povara pe umerii ei și să credem că România se va descurca singură. Aceste coridoare solidaritate înseamnă un obiectiv mult mai amplu, înseamnă solidaritate și față de Ucraina dar și față de vecinii noștri din Africa de Nord și Orientul Mijlociu care așteaptă aceste produse", a informat europarlamentarul Daniel Buda (în foto).

Vizualizat: 5889 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

13 septembrie 2024 - 13:17

În perioada 11-12 septembrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Federația Națională a Cartofului din România a participat cu stand la Târgul Internațional „Potato Europe 2024”, organizat în localitatea Villers Saint Christophe din Republica Franceză.

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

13 septembrie 2024 - 13:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă prelungirea pȃnă la data de 04.10.2024, ora 14.30, a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027.

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

13 septembrie 2024 - 07:20

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va acorda şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii