Adama
Vinasa Rompak

Aveți termen până la 9 iunie să depuneți la APIA aceste formulare pentru plata subvențiilor APIA!

Publicat: 30 mai 2023 - 07:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Modificările la cererile de plată APIA pentru acest an se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), fără penalități de întârziere, până la data de 9 iunie 2023 inclusiv. În ce condiții pot fermierii, crescătorii de animale să-și modifice cererile de plată în așa fel încât să nu fie excluși de la plata subvențiilor agricole aferente acestui an?

După data de 9 iunie 2023 până-n data de 16 iunie 2023, modificările cererilor unice de plată APIA se fac cu penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere din cuantumul subvențiilor care i se cuvin fermierului.

"Conform Ordinului MADR nr. 80/2023: art. 15.-(1) În sensul art. 6 alin. (1) lit. g) din hotărâre, fermierii pot aduce modificări cererii de plată sau pot retrage în totalitate cererea de plată sau părţi ale acesteia, numai dacă:
a) APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformități din cererea de plată;
b) APIA nu a notificat fermierului intenția sa de a efectua un control la fața locului;
c) nu au solicitat plăți pentru animale care au perioadă de reținere, caz în care se poate retrage în totalitate cererea de plată cu declarație sector zootehnic/intervenție sau una din exploatații cu cod ANSVSA.

(2) Cererile de plată pot fi modificate fără creșterea suprafeței sau pot fi retrase total/parțial, de către beneficiar în următoarele condiții:

a) APIA nu a notificat fermierul cu privire la intenția de a efectua un control la fața locului realizat prin control clasic pe teren, cu respectarea termenului de notificare prevăzut la art 48 alin. (1) din hotărâre. Neconformitățile depistate în timpul controalelor clasice pe teren sunt aduse la cunoștința beneficiarului în termen de 90 de zile de la data finalizării verificărilor pe teren.
b) în cazul controalelor prin monitorizare, în conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1173 al Comisiei din 31 mai 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control din cadrul politicii agricole comune, denumit în continuare Regulamentul (UE) 2021/2116, pentru exploatațiile la care se constată cel puțin o parcelă neconformă, se va realiza acțiunea de întâlnire și clarificare cu fermierul a rezultatelor controlului prin monitorizare. Prin clarificările aduse este posibilă modificarea cererii de plată fără creșteri de suprafața, situație care va constitui baza următoarelor interpretări.
c) în cazul intervențiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor utilizând date satelitare obținute cu ajutorul sateliților Sentinel din cadrul programului Copernicus, în temeiul art. 44 din Regulamentul (UE) 2021/2116, fermierii pot aduce modificări cererii de plată fără creșteri de suprafata sau pot retrage total/parțial suprafetele din cererea de plată până la data de 20 septembrie a anului de cerere.

(3) Prin excepție, în cazul în care în cadrul unui control la fața locului a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu se mai pot face pentru parcelele agricole/animalele la care se referă neconformitatea.

Numai solicitantul însuși sau persoana împuternicită de el poate efectua modificări ale cererii de plată.
Împuternicirea se realizează prin procură notarială (în cazul persoanelor fizice) sau delegaţie de împuternicire (în cazul persoanelor juridice). Acestea trebuie să fie însoțite și de copiile CI/BI/pașaport ale titularului cererii de plată și al împuternicitului care trebuie ataşate la dosarul cererii de plată. Împuternicitul înlocuiește titularul doar în scopul și pentru perioada pentru care a fost emisă împuternicirea. Pentru toate modificările aduse cererii de
plată, fermierul trebuie să prezinte documente justificative care susțin aceste modificări.
Formularele de modificare a cererii de plată se pot descărca de pe site-ul APIA www.apia.org.ro. Formularele de modificare a cererii completate de către fermieri sunt transmise de solicitanți în format electronic (scanat), prin toate mijloacele de comunicații existente, prin poștă sau, în cazuri excepționale, sunt prezentate fizic la APIA, după care vor urma fluxul de administrare IPA-Online/IACS.

Pentru toate modificările aduse cererii de plată se vor prezenta/transmite documente justificative care susţin aceste modificări.

urgent-apia_b

Modificarea cererii:
a. Din iniţiativa solicitantului: fermierii completează şi depun/transmit la centrele locale/judeţene/Municipiul Bucureşti APIA, următoarele formulare:

1. Schimbarea declaraţiei de suprafaţă pentru anul 2023 - M1 (se poate: mări suprafaţa unei parcele/subparcele deja declarate, schimba cultura, diviza parcela în subparcele, modifica numărul blocului fizic, dacă fermierul nu a fost notificat de APIA cu privire la erori sau nu a fost supus
controlului pe teren, modifica suprafaţa unei parcele deja adaugată prin formular M2. Pentru culturile modificate, care implică prezentarea la APIA a unor documente specifice în conformitate cu intervențiile pentru care se solicită plata, acestea sunt prezentate de fermieri în termenele precizate de legislaţie (dacă acestea sunt aduse de fermier în perioada de penalizare, întârzierea este sancţionată cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare).

Fermierul care solicită eco-schema PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) trebuie să completeze în cererea de plată codurile de exploatație proprii sau ale membrilor gospodăriei tradiţionale în campul (48) pentru a se putea verifica atât perioada de deținere pentru aceste animale, cât și îndeplinirea UVM/ha.

În cazul în care fermierul omite completarea câmpurilor (47) şi/sau (48) cu animalele şi codurile exploataţiilor zootehnice deţinute sau le completează eronat, se pot face modificări ale câmpurilor 47 şi/sau 48 (modificarea numărului de animale, inclusiv adăugarea de animale, modificarea codurilor de exploataţie zootehnică/CNP sau adăugarea de noi coduri de exploataţie/CNP) prin Formularul M1.1. - SCHIMBAREA DATELOR DESPRE SECTORUL ZOOTEHNIC 2023 până la data limită de depunere a cererii de plată cu penalizări. Acest formular poate fi completat și depus până la data limită de depunere a cererii de plată cu penalizări și de către fermierul care solicită eco-schema PD-05.

Formularul M1.2. - SCHIMBAREA DECLARAŢIEI PRIVIND APA PENTRU IRIGAŢII 2023: se pot face modificări ale câmpurilor 46: modificarea bifei privind utilizarea apei pentru irigaţii sau adăugarea acesteia.

2. Completarea declaraţiei de suprafaţă pentru anul 2023 - M2. Suprafeţele adăugate prin M2 sunt justificate de documente doveditoare ale utilizarii terenului. Se pot adăuga una sau mai multe parcele individuale, declarată(e) ulterior depunerii cererii iniţiale, inclusiv parcele pentru care se
solicită sprijin pe intervențiile de dezvoltare rurală. Se poate înscrie pachetul/varianta/subpachetul în declaraţia de suprafaţă. Se pot adauga şi scheme şi/sau măsuri/pachete/subpachete/variante.

În cazul în care fermierul depune inițial cererea de plată în care solicită doar scheme de plată aferente sectorului zootehnic, iar ulterior completează un formular de modificare M2 prin care declară o suprafață de teren, acesta are obligația să completeze pe hârtie, să dateze, să semneze și să atașeze formularului M2 secțiunea 57B, Intervenții / Măsuri de sprijin din Cererea de plată 2023 aprobată prin Ordinul MADR nr. 83/2023.

Fermierii care depun aceste tipuri de formulare de modificare, prin care solicită plată şi pentru ANT 2-6 şi/sau/Sprijin cuplat trebuie să bifeze şi în cererea de plată rubrica aferentă intervenției pentru care solicită sprijin şi să prezinte în termenele prevăzute de legislaţie documentele aferente culturii respective şi/sau noii suprafeţe în conformitate cu intervenția pentru care solicită plata.

Suprafeţele sunt justificate de documente doveditoare ale utilizării terenului.

Termenul limită pentru depunerea celor două formulare M1 şi M2 se depun la APIA până la data de 9 iunie 2023 inclusiv, fără aplicarea de penalităţi.

Fermierii pot depune modificări ale cererii de plată după data de 9 iunie  până la data-limită de 16 iunie, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul, dacă modificarea cererii de plată ar fi fost depusă până la data de 9 iunie.

Declarația privind completarea cererii în IPA-Online (în cazul în care cererea se depune fizic) și Declaraţie privind completarea și asumarea, precum și închiderea cererii de plată 2023 transmisă prin mijloace electronice (email, IPA-Online) se completează și semnează de către fermier, inclusiv în cazul
modificărilor M1 și M2 (parte integrantă a cererii de plată).

3. Retragerea unei/unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă, a pachetelor de agro-mediu de pe parcelă (retragere parţială de suprafeţe) - M3. In conformitate cu prevederile art. 7 alin (1) lit c) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1173, o cerere de plată poate fi retrasă în totalitate sau parţial în orice moment, în scris. Dacă APIA a informat deja fermierul cu privire la eventualele cazuri de neconformitate din cererea de plată, dacă APIA a avertizat fermierul cu privire la intenţia sa de a efectua un control la faţa locului sau dacă, în cadrul unui control la faţa locului, se constată orice neconformitate, nu sunt autorizate retragerile în ceea ce priveşte acele părţi din cererea de plată care sunt implicate.

Retragerea unei/unor parcele sau unei părţi dintr-o parcelă din declaraţia de suprafaţă şi a bifelor de solicitare corespunzătoare (retragere parţială de suprafeţe) se efectuează prin intermediul formularului M3.

4. Declaraţia de retragere totală a suprafeţei din cererea de plată 2023 - retragerea întregii suprafeţe declarate de fermier în cererea de plată se poate realiza oricând (se specifică clar motivul retragerii), mai puţin în situaţiile precizate la punctul 3.

5. Schimbarea adresei/coordonatelor bancare/numelui societăţii fără i a se modifica CUI-ul - M4 se depune de către fermier fără penalităţi la orice moment.
Formularul se depune/transmite la CL/CJ al APIA de către fermier, fără penalizări, în orice moment după depunerea cererii de plată până la emiterea Deciziei de plată.

Documente anexate: după caz, la solicitarea de modificare a datelor cererii:
- copie CUI / CIF / CI pentru modificare denumire/nume/adresa;
- dovadă coordonate bancare ca urmare a modificării datelor bancare.

Modificarea datelor cererii ca urmare a schimbării formei de organizare

În acest caz, se completează ”Cererea pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare” care se depune/transmite la CL/CJ al APIA de către fermier, fără penalizări, în orice moment după depunerea cererii de plată până la emiterea Deciziei de plată.

Acest tip de modificare se notifică în termen de 15 (cincisprezece) zile calendaristice de la data apariţiei ei.

Documente anexate:
- copie certificat de înregistrare/respectiv, dovada radierii, după caz;
- dovadă coordonate bancare pentru noua formă de organizare.

6. Solicitarea de retragere a sprijinului aferent unei/unor intervenții în campania 2023 este luată în considerare oricând, mai puţin în situaţiile de la punctul 3 de mai sus.

7. Solicitarea de retragere a sprijinului aferent unei/unor intervenții de plată în campania 2023 este luată în considerare oricând, mai puţin în situaţiile de la punctul 3.

b. Din iniţiativa autorităţii
În cazul unor neconformități cu condițiile de eligibilitate detectate în cadrul controalelor administrative sau de sistemul de monitorizare a suprafețelor, statele membre informează beneficiarii, în conformitate cu art. 7 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1173.
Conform prevederilor art. 15 din Ordinul MADR nr. 80/2023, alin. (1) În sensul art. 6 alin. (1) lit. g) din hotărâre, fermierii pot aduce modificări cererii de plată sau pot retrage în totalitate cererea de plată sau părţi ale acesteia, numai dacă:
a) APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea de plată;
b) APIA nu a notificat fermierului intenţia sa de a efectua un control la faţa locului;
c) nu au solicitat plăţi pentru animale care au perioadă de reţinere, caz în care se poate retrage în totalitate cererea de plată cu declaraţie sector zootehnic/intervenție sau una din exploataţii cu cod ANSVSA.

(2) Cererile de plată pot fi modificate fără creșterea suprafeței sau pot fi retrase total/parţial, de către beneficiar în următoarele condiţii:
a) APIA nu a notificat fermierul cu privire la intenția de a efectua un control la fața locului realizat prin control clasic pe teren, cu respectarea termenului de notificare prevăzut la art 48 alin. (1) din hotărâre.
Neconformitățile depistate în timpul controalelor clasice pe teren sunt aduse la cunoștința beneficiarului în termen de 90 de zile de la data finalizării verificărilor pe teren.
b) în cazul controalelor prin monitorizare, în conformitate cu prevederile art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1173 al Comisiei din 31 mai 2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control din cadrul politicii agricole comune, denumit în continuare Regulamentul (UE) 2021/2116, pentru exploatațiile la care se constată cel puțin o parcelă neconformă, se va realiza acțiunea de întâlnire și clarificare cu fermierul a rezultatelor controlului prin monitorizare. Prin clarificările aduse este posibilă modificarea cererii de plată fără creșteri de suprafață, situație care va constitui baza următoarelor interpretări.

c) în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor utilizând date satelitare obţinute cu ajutorul sateliţilor Sentinel din cadrul programului Copernicus, în temeiul art. 44 din Regulamentul (UE) 2021/2116, fermierii pot aduce modificări cererii de plată fara cresteri de suprafata sau pot retrage total/partial suprafetele din cererea de plată până la data de 20 septembrie a anului de cerere.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul în care în cadrul unui control la faţa locului a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu se mai pot face pentru parcelele agricole/animalele la care se referă neconformitatea.
Formularele de modificare a cererii de plată se pot descărca de pe site-ul APIA www.apia.org.ro, secțiunea Materiale de informare 2023.
Formularele de modificare a cererii completate de către fermieri sunt trimise de solicitanți fizic sau în format electronic, prin toate mijloacele de comunicații existente, după care vor urma fluxul de administrare IPA Online/IACS. Formularele – tip sunt postate pe site-ul APIA," a explicat APIA. 

Vizualizat: 11283 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii