SUBVENȚII APIA PENTRU ZOOTEHNIE. Beneficiază de avans de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), crescătorii de oi și/sau capre care au solicitat anul acesta, prin cererea unică APIA, sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal. Avansul APIA este acordat în procent de 70% din cuantumul acestei subvenții.
Ministerul Agriculturii a anunțat, într-un comunicat transmis joi, 1 octombrie 2020, pentru AGROINFO, că valoarea sprijinului cuplat zootehnic pentru speciile ovine/caprine, pentru anul de cerere 2020, este estimată la 17,9 euro pe cap de animal. Potrivit Hotărârii de Guvern pentru stabilirea cuantumului plăților pe hectar și al plafonului pentru sprijinul cuplat la ovine/caprine, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate să le acorde fermierilor și crescătorilor de ovine/caprine un avans de până la 70% din cuantumul plăților directe pe hectar și al sprijinului cuplat zootehnic la speciile ovine/caprine.
Astfel, dacă APIA va utiliza procentul maxim pentru plata avansului, 70%, un calcul estimativ arată că crescătorii de ovine și caprine vor încasa un avans de 12,53 euro pe cap de ovină sau caprină. APIA le achită fermierilor plățile în lei, utilizând cel mai recent schimb euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană înaintea datei de 1 octombrie 2020. Cel mai recent curs de schimb, a fost publicat pe 1 octombrie 2020 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și a fost stabilit pe data de 30 septembrie 2020. Cursul este de 4,8725 lei pentru un euro. Acest curs va fi folosit de APIA anul acesta la achitarea plăților directe către fermieri.
Comunicare Jurnalul Oficial UE, 1 octombrie 2020.
Așadar, crescătorii de ovine și/sau caprine vor primi un avans de 12,53 de euro/cap de ovină sau caprină, adică suma de 61,0524 lei pe cap de ovină și/sau caprină. Este o sumă estimată, poate să scadă sau să crească în funcție de numărul de animale eligbile la plata sprijinului cuplat la ovine și caprine, aferent anului de cerere 2020.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.