SYNGENTA
Adama

Autorizații de urgență pentru tratamentul cu neonicotinoide!

Publicat: 28 ianuarie 2022 - 09:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii a emis, la începutul acestui an, autorizația de urgență pentru utilizare temporară a produselor: CRUISER 350 FS, NUPRID AL 600 FS SI PONCHO 600 FS pentru tratamentul semințelor ce vor fi utilizate în campania de primăvară 2022. Urmare a demersurilor susținute ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare, această autorizare temporară a venit ca un raspuns așteptat și justificat pentru fermierii din România, susține Alianța pentru Agricultură, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo. 

"Alianța pentru Agricultură și Cooperare a semnalat în mod repetat în media, precum și autorităților de la București și de la Bruxelles, necesitatea adoptării unei astfel de măsuri. Absența tratamentului cu aceste insecticide ar expune unele dintre recoltele principale ale țării la pericolul de a fi grav afectate în sezonul de primăvară, din cauza presiunii uriașe a unor agenți de dăunare endemici pentru acest areal pedo-climatic, mai ales Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp..

Din păcate, presiunea dăunătorilor-problemă continuă să fie la fel de mare și nu există soluție alternativă omologată în UE pentru controlul acestora. Rezultatele proiectului finanțat prin planul sectorial al MADR esfășurat în rețeaua ASAS privind metodele alternative de combatere a dăunătorilor de sol arată cu claritate că densitatea populațiilor de insecte dăunătoare din arealele Podișul Moldovei,Dealurile Subcarpatice și Sudul României nu a scăzut și se situează mult peste pragul economic de dăunare (PED). Pe de altă parte, studiul nu a constatat existența dovezilor științifice care să demonstreze efectul letal al insecticidelor neonicotinoide asupra albinelor.

În paralel, APPR a susținut și în 2021, al patrulea an consecutiv, un proiect științific în Câmpia Bărăganului, pentru identificarea de soluții pentru combaterea dăunătorilor culturilor specifici țarii noastre. Acesta care a demonstrat că s-a înregistrat o densitate mare a Tanymecus spp., și până în prezent nu a găsit, în condiții de teste de câmp, o alternativă eficientă la tratamentul cu neonicotinoide.

O lectură obiectivă a rapoartelor diferitelor autorități de reglementare (EFSA, DEFRA, AASFAC, USDA etc.) din multe țări arată că, în acest moment, nu există dovezi științifice care să arate că la dozele omologate și aplicate în condiții de câmp neonicotinoidele au efecte letale sau subletale asupra albinelor, de aceea deciziile UE de interzicere a folosirii neonicotinoidelor ridică suspiciuni pentru foarte mulți, cercetători, oameni politici, dar mai ales în rândul fermierilor. De asemenea, este importantă precizarea, că în conformitate cu statisticile oficiale (FAO, UE, USDA), numărul familiilor de albine a crescut în lume cu 85%, iar creșterile cele mai importante s-au inregistrat in regiunile unde aplicarea neonicotinoidelor este permisă.
In acest context, ne punem următorele întrebări : de ce SUA, Canada, Australia și alte 100 de țări din lume folosesc pe scară largă neonicotinoidele, dacă sunt dăunătoare polenizatorilor? De ce țări precum Franța (de unde a pornit initiativa interzicerii acestor substanțe), Germania sau Belgia au solicitat inclusiv în acest an derogări pentru folosirea neonicotinoidelor?

Conform autorizatiilor temporare, companiile dezvoltatoare vor comercializa produsul numai agenților economici care fac dovada ca tratamentul va fi efectuat în instalații profesionale, cu personal calificat. Autoritatea competentă (MADR), prin agențiile fitosanitare, vor realiza controale la stațiile de tratament si în ferme pentru aplicarea măsurilor impuse în autorizație. Însamânțarea se va efectua cu semănatori dotate cu echipamente care să asigure reducerea riscului, respectând bunele practici agricole.

Considerăm că aplicarea responsabilă, strict cu caracter temporar, a acestei autorizări de urgență, este singura soluție reală pentru a se asigura premisele unor recolte stabile în anul care vine și a proteja, simultan, polenizatorii și entomofauna utilă. Alternativa ar fi fost tratamentele cu insecticid în vegetație, care pot fi cu mult mai dăunătoare iar eficiența este una foarte mică, dat fiind faptul că pierderile de densitate a culturilor se realizează chiar înainte de răsărire. De exemplu, la cultura de floarea-soarelui dăunătorul Tanymecus retează cotiledoanele înainte ca planta să răsara. Este grăitor faptul că piața franceză suferă deja mutații profunde, accentul mutându-se pe insecticidele de contact, aplicate în vegetație. Franța a fost statul membru care a inițiat și promovat activ interzicerea utilizării în UE a insecticidelor neonicotinoide. Statistica ultimilor ani confirmă că interzicerea tratamentului cu neonicotinoide la semințe în UE are ca efect creșterea numărului de tratamente corective cu alte tipuri de insecticide, iar soluțiile de combatere a dăunătorilor cu care se confruntă agricultorii sunt din ce în ce mai restrânse.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare dorește să sublinieze încă o dată caracterul de urgență al acestui demers și să mulțumească echipei MADR pentru că a lucrat la fundamentarea autorizării temporare ce va permite fermierilor români să furnizeze populației bunul public cel mai de preț – securitatea alimentară!

Cele 4 organizații profesionale din agricultură, industrie alimentară și servicii conexe, reunite informal în Alianța pentru Agricultură și Cooperare, însumează aproximativ 3500 de membri care lucrează o suprafață totală de 2,5 mil ha, la care se adaugă 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe întreg teritoriul României. Alianța cuprinde totodată și membri care activează în industria alimentară și cumulează a cifră de afaceri de 24,2%, respectiv un număr de angajați de 15,95% din totalul sectorului alimentar românesc."

Vizualizat: 2137 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

Noua subvenție mici fermieri, gospodari de 10.000 de lei! Pentru ce primiți acești bani!

21 ianuarie 2025 - 05:49

Gospodarii care locuiesc la sat, micii fermieri, țăranii primesc de la stat un ajutor de 10.000 de lei. Banii sunt acordați în cadrul programului "Rabla pentru sobe", lansat de Ministerul Mediului, pentru înlocuirea vechilor sobe cu altele mai eficiente, economice și ecologice.

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

Cantitățile de motorină pentru 2025 pentru care luați bani de la APIA!

21 ianuarie 2025 - 05:31

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, un proiect de hotărîre Guvern privind acordarea ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în acest an. Proiectul de act normativ anunță și cantitățile de motorină pentru vegetal, zootehnie, pentru care fermierii, crescătorii de animale primesc banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

Oficial! Cuantum subvenție APIA pentru acest an! Ce sumă iau de la APIA fermierii, crescătorii!

21 ianuarie 2025 - 05:06

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, un proiect de hotărîre de Guvern care stabilește cuantumul pentru acest an al ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

Salamul de Nădlac, recunoaștere europeană!

20 ianuarie 2025 - 18:52

Ministerul Agriculturii anunță pe pagina sa Facebook despre un nou produs românesc care va obține certificare europeană, Salamul de Nădlac.

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

Crescător de vaci nevoit să arunce mii de litri de lapte în fiecare zi!

20 ianuarie 2025 - 13:20

„Nu pot livra laptele celor 1.300 de vaci la fabricile de procesare, deși animalele mele au fost testate negativ”, spune cu amărăciune crescătorul de vaci din Germania, citat de g4food.ro

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

ASTĂZI! Mesaj URGENT APIA pentru crescătorii de vaci!

20 ianuarie 2025 - 12:36

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

Protest 28 ianuarie 2025: O țară fără fermieri, crescători animale e o țară fără viitor!

20 ianuarie 2025 - 07:06

Fermierii din Italia se mobilizează să iasă în stradă pe data de 28 ianuarie 2025, scrie agricultura.it Fermierii cer Guvernului să declare stare de criză în agricultură și să vină cu măsuri extraordinare pentru abordarea dificultăților grave care afectează sectorul agricol.

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

Document! Cuantum APIA mai mare pe hectarul de soia pentru anul 2024!

20 ianuarie 2025 - 06:37

Fermierii beneficiază de sprijinul cuplat soia pentru anul 2024 dacă au solicitat această subvenție anul trecut, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Plata sprijinului cuplat vegetal va fi demarată de APIA după data de 15 mai, ultimul termen pentru depunerea unor documente justificative la APIA. Așa cum a anunțat secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, plata poate fi făcută mai repede cu condiția ca fermierii să ducă actele la APIA.

Cât costă un hectar de pășune!

Cât costă un hectar de pășune!

19 ianuarie 2025 - 06:10

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Comparativ cu anul precedent, creșterea este de aproape cinci procente. O creștere mai mare a prețului este înregistrată la hectarul de pășune. 

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

Foarte mulți fermieri o să-și piardă fermele!

19 ianuarie 2025 - 05:50

Fermierii români sunt îngrijorați de scumpirea îngrășămintelor chimice și de eliminarea plafonării prețului la energie din luna aprilie, la care se adaugă și datoriile pe care le mai au către bănci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuț Lupu trece la mulsul robotizat!

Ionuţ Lupu, directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo", se pregăteşte să treacă la mulsul robotizat în ferma sa din judeţul Neamţ. A optat pentru echipamentele Lely, de la care a achiziţionat şi un robot pentru administrarea furajelor. Investiţiile au fost realizate prin intermediul unui proiect AFIR, care include şi o mică unitate de procesare a laptelui.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

MAXIMA ZILEI

MAXIMA ZILEI
-Cum se spune în engleză: soţia a luat copiii şi a plecat pentru o săptămână în vizită la soacră? Detalii