Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AUREL NIEȘ: CRESC VACI DE PE VREMEA CÂND NU ERAU SUBVENȚII! CE MI-A SPUS APIA CÂND AM CERUT AJUTORUL DE 7.000 DE EURO?

Publicat: 08 octombrie 2020 - 09:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA ADEVĂRATULUI CRESCĂTOR. Fermierul Aurel Nieș din comuna Șicula, județul Arad, crește vaci încă de pe vremea când nu existau subvențiile agricole. Crescătorul are 86 de vaci pentru care ar trebui să primească suma maximă, 7.000 de euro. Animalele au vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020 și sunt înregistrate în exploatația agricolă la aceeași dată. Ce i-au spus cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) când a depus cererea?

Fermierul Aurel Nieș lucrează circa 90 de hectare de teren agricol și are o fermă de vaci de lapte rasa Holstein. Din ferma sa, 86 de vaci îndeplinesc condițiile pentru acordarea ajutorului Covid-19 pe Măsura 21. Potrivit cuantumului stabilit de APIA pentru acest ajutor, fermierul ar trebui să încaseze suma maximă, 7.000 de euro. Când s-a dus la APIA cu cererea însă, surpriză! Crescătorului i s-ar fi spus că va fi eligibil doar dacă se modifică Ghidul Măsurii 21. Se pare că fiecare dă propria interpretare acestui Ghid al solicitantului ajutorului Covid-19 și nu există la nivelul APIA o interpretare unitară. Aurel Nieș nu este de ieri crescător de vaci, are ferma de animale încă din 1989 și nu este de ieri înregistrat în baza de date APIA și nici ferma nu și-a făcut-o peste noapte doar ca să primească subvenții. El a crescut bovine încă de pe vremea când nu se primea un leu subvenție pentru așa ceva.

Am vaci de dinainte de revoluția din decembrie 1989. Când au apărut codurile de exploatație, de la DSVSA, cu Registrul Național al Exploatațiilor și Sistemul de Identificare și Inregistrare a animalelor, eu am avut animalele pe persoană fizică și am predat laptele la procesator ani de zile. După 7-8 ani de dat laptele la procesator, ne-a spus că dacă nu ne facem PFA (persoană fizică autorizată n.r.) sau ceva, nu ne mai ia laptele. Mi-am făcut întreprindere individuală. Apoi, au apărut subvențiile. Prima dată, când s-au dat subvențiile pe cap de animal, pe cotă de lapte, mi-a dat subvenția pe persoană fizică pentru vaci și pe întreprindere individuală pentru pământ.

După câțiva ani de zile, mi-a băgat toată subvenția pe întreprindere individuală, cei de la APIA mi-au zis atunci că nu mai pot să-mi dea în două părți, că toată subvenția să mi-o dea pe întreprindere individuală, inclusiv pe cap de vacă, pe cotă de lapte.

Și acum, am fost săptămâna trecută pentru ajutorul Covid-19 și inginerul care e la noi, la APIA Arad, mi-a zis că nu poate să-mi dea. Că dacă-mi dă pe persoană fizică, pe CNP, pe buletin, nu am altă subvenție, nu am pământ pe CNP, subvenție pentru pământ. Dacă-mi dă pe firmă, nu am animalele pe firmă. De la DSV (direcția sanitară veterinară n.r.), când am făcut firma, mi-au zis că nu trebuie să trec și vacile, nici la APIA. Mi-au zis  și cei de la APIA că e în regulă cum e. Inginerul de la APIA mi-a spus că nu numai eu sunt în cauză, mi-o zis că e mai multă lume ca mine și că a sunat la București și a întrebat pe nu știu cine de la ei și că nu se poate să-mi dea ajutorul, a declarat fermierul Aurel Nieș, exclusiv pentru AGROINFO.

Fermierul a depus cererea unică anul acesta la APIA, iar în cererea depusă, care este unică, atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie, sunt trecute terenul, dar și vacile. În baza de informații APIA figurează și cu teren și cu vaci. NU ar trebui să existe nicio piedică pentru ca fermierul să beneficieze de cei 7.000 de euro. APIA are ca bază de informații cererile unice depuse de fermieri.

Crescătorul Aurel Nieș ar avea dreptul la cei 7.000 de euro. O sumă mai mică decât suma pe care ar fi primit-o dacă ar fi fost încadrat în categoria crescătorilor cu peste 90 de bovine femele adulte. El primește 7.000 de euro, sub 100 de euro pe cap de vacă, și un mare crescător, cu 91 capete eligibile la plată, primește 9.100 de euro, adică 100 de euro pe cap de vacă.

Am 86 de vaci care sunt eligibile și aș lua suma maximă, 7.000 de euro. Și aici ne-o defavorizat, la ăla care are peste 90 îi dă 9.000 de euro, dar la ăla care are 86 îi dă 7.000 de euro. I-au favorizat pe ăia mari care, de regulă, sunt străini, mai mulți străini decât români, ne-a spus crescătorul.

Cererea fermierului Aurel Nieș pentru ajutorul de 7.000 de euro a fost înregistrată de APIA, dar sub semnul întrebării, pentru că i s-a spus că nu se știe deocamdată dacă va beneficia de bani.

Cei de la APIA mi-au spus: lasă cererea aci, dar nu știm, numai dacă se modifică ceva, altfel nu o să primești. Dacă-mi caută pe întreprindere individuală, acolo nu am vaci. Am dus adeverința de la medicul veterinar și acolo vacile sunt trecute pe persoană fizică și cei de la APIA de asta se leagă, a adăugat crescătorul.

ATENȚIE! Crescătorii de animale care sunteți în această situație, la APIA sunt înregistrate cererile voastre unice pentru subvențiile aferente acestui an. Această cerere stă la baza acordării ajutorului Covid-19 pe Măsura 21. De fapt, în Ghidul Măsurii 21, în condițiile pentru acordarea ajutorului este specificat că solicitanții trebuie să aibă depusă cererea unică la APIA anul acesta sau anul trecut. Cei care nu au depus cererea unică anul acesta sau anul trecut NU sunt eligibili pentru plata ajutorului pe Măsura 21.

Am depus cererea la APIA încă din primul an când s-or dat subvenții, din 2007, de atunci sunt în baza de date APIA, ne precizează crescătorul.

În discuția pe care AGROINFO a avut-o cu ing. Mirela Paraschiv, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Hunedoara, pentru a lămuri diferite situații în care se află crescătorii care solicită acest ajutor, domnia-sa ne-a spus că un fermier care deține animale și exploatează teren, este de ajuns să aibă cererea unică la APIA depusă doar pentru teren. ATENȚIE! Nici măcar nu este nevoie să aibă solicitate la plată animalele ca să primească acest ajutor.

Dacă are cerere pentru teren înseamnă că se încadrează la condiția de fermier activ deoarece a cerut plata pe suprafață și nu are niciun impediment faptul că nu a solicitat plăți pe zootehnie. Va veni cu acel extras (adeverință n.r.) de la medicul veterinar din care rezultă numărul de capete de femele bovine cu vârsta de minimum 24 de luni la data de 1 iulie 2020 sau femele ovine/caprine, cu vârsta de minim 12 luni la data de 1 iulie 2020 și se încadrează fără discuție dacă are mai mult de 5 capete, în cazul bovinelor, sau 50 de capete, în cazul ovinelor și caprinelor, a explicat ing. Mirela Paraschiv, exclusiv pentru AGROINFO.

Cu atât mai mult, crescătorul Aurel Nieș, și alți crescători care sunt în situația lui, care au cerut subvenții anul acesta și pentru animale se încadrează, potrivit Ghidului Măsurii 21 și celor spuse de APIA, la plata ajutorului Covid-19. Că animalele sunt pe persoană fizică și terenul pe întreprindere individuală, cererea unică este depusă și semnată de fermierul Aurel Nieș și-n această cerere figurează atât terenul, cât și animalele. Animalele nu sunt pe numele altcuiva, într-o altă fermă.

ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 5400 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii