VOCEA ADEVĂRATULUI CRESCĂTOR. Fermierul Aurel Nieș din comuna Șicula, județul Arad, crește vaci încă de pe vremea când nu existau subvențiile agricole. Crescătorul are 86 de vaci pentru care ar trebui să primească suma maximă, 7.000 de euro. Animalele au vârsta de minim 24 de luni la data de 1 iulie 2020 și sunt înregistrate în exploatația agricolă la aceeași dată. Ce i-au spus cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) când a depus cererea?
Fermierul Aurel Nieș lucrează circa 90 de hectare de teren agricol și are o fermă de vaci de lapte rasa Holstein. Din ferma sa, 86 de vaci îndeplinesc condițiile pentru acordarea ajutorului Covid-19 pe Măsura 21. Potrivit cuantumului stabilit de APIA pentru acest ajutor, fermierul ar trebui să încaseze suma maximă, 7.000 de euro. Când s-a dus la APIA cu cererea însă, surpriză! Crescătorului i s-ar fi spus că va fi eligibil doar dacă se modifică Ghidul Măsurii 21. Se pare că fiecare dă propria interpretare acestui Ghid al solicitantului ajutorului Covid-19 și nu există la nivelul APIA o interpretare unitară. Aurel Nieș nu este de ieri crescător de vaci, are ferma de animale încă din 1989 și nu este de ieri înregistrat în baza de date APIA și nici ferma nu și-a făcut-o peste noapte doar ca să primească subvenții. El a crescut bovine încă de pe vremea când nu se primea un leu subvenție pentru așa ceva.
Am vaci de dinainte de revoluția din decembrie 1989. Când au apărut codurile de exploatație, de la DSVSA, cu Registrul Național al Exploatațiilor și Sistemul de Identificare și Inregistrare a animalelor, eu am avut animalele pe persoană fizică și am predat laptele la procesator ani de zile. După 7-8 ani de dat laptele la procesator, ne-a spus că dacă nu ne facem PFA (persoană fizică autorizată n.r.) sau ceva, nu ne mai ia laptele. Mi-am făcut întreprindere individuală. Apoi, au apărut subvențiile. Prima dată, când s-au dat subvențiile pe cap de animal, pe cotă de lapte, mi-a dat subvenția pe persoană fizică pentru vaci și pe întreprindere individuală pentru pământ.
După câțiva ani de zile, mi-a băgat toată subvenția pe întreprindere individuală, cei de la APIA mi-au zis atunci că nu mai pot să-mi dea în două părți, că toată subvenția să mi-o dea pe întreprindere individuală, inclusiv pe cap de vacă, pe cotă de lapte.
Și acum, am fost săptămâna trecută pentru ajutorul Covid-19 și inginerul care e la noi, la APIA Arad, mi-a zis că nu poate să-mi dea. Că dacă-mi dă pe persoană fizică, pe CNP, pe buletin, nu am altă subvenție, nu am pământ pe CNP, subvenție pentru pământ. Dacă-mi dă pe firmă, nu am animalele pe firmă. De la DSV (direcția sanitară veterinară n.r.), când am făcut firma, mi-au zis că nu trebuie să trec și vacile, nici la APIA. Mi-au zis și cei de la APIA că e în regulă cum e. Inginerul de la APIA mi-a spus că nu numai eu sunt în cauză, mi-o zis că e mai multă lume ca mine și că a sunat la București și a întrebat pe nu știu cine de la ei și că nu se poate să-mi dea ajutorul, a declarat fermierul Aurel Nieș, exclusiv pentru AGROINFO.
Fermierul a depus cererea unică anul acesta la APIA, iar în cererea depusă, care este unică, atât pentru vegetal, cât și pentru zootehnie, sunt trecute terenul, dar și vacile. În baza de informații APIA figurează și cu teren și cu vaci. NU ar trebui să existe nicio piedică pentru ca fermierul să beneficieze de cei 7.000 de euro. APIA are ca bază de informații cererile unice depuse de fermieri.
Crescătorul Aurel Nieș ar avea dreptul la cei 7.000 de euro. O sumă mai mică decât suma pe care ar fi primit-o dacă ar fi fost încadrat în categoria crescătorilor cu peste 90 de bovine femele adulte. El primește 7.000 de euro, sub 100 de euro pe cap de vacă, și un mare crescător, cu 91 capete eligibile la plată, primește 9.100 de euro, adică 100 de euro pe cap de vacă.
Am 86 de vaci care sunt eligibile și aș lua suma maximă, 7.000 de euro. Și aici ne-o defavorizat, la ăla care are peste 90 îi dă 9.000 de euro, dar la ăla care are 86 îi dă 7.000 de euro. I-au favorizat pe ăia mari care, de regulă, sunt străini, mai mulți străini decât români, ne-a spus crescătorul.
Cererea fermierului Aurel Nieș pentru ajutorul de 7.000 de euro a fost înregistrată de APIA, dar sub semnul întrebării, pentru că i s-a spus că nu se știe deocamdată dacă va beneficia de bani.
Cei de la APIA mi-au spus: lasă cererea aci, dar nu știm, numai dacă se modifică ceva, altfel nu o să primești. Dacă-mi caută pe întreprindere individuală, acolo nu am vaci. Am dus adeverința de la medicul veterinar și acolo vacile sunt trecute pe persoană fizică și cei de la APIA de asta se leagă, a adăugat crescătorul.
ATENȚIE! Crescătorii de animale care sunteți în această situație, la APIA sunt înregistrate cererile voastre unice pentru subvențiile aferente acestui an. Această cerere stă la baza acordării ajutorului Covid-19 pe Măsura 21. De fapt, în Ghidul Măsurii 21, în condițiile pentru acordarea ajutorului este specificat că solicitanții trebuie să aibă depusă cererea unică la APIA anul acesta sau anul trecut. Cei care nu au depus cererea unică anul acesta sau anul trecut NU sunt eligibili pentru plata ajutorului pe Măsura 21.
Am depus cererea la APIA încă din primul an când s-or dat subvenții, din 2007, de atunci sunt în baza de date APIA, ne precizează crescătorul.
În discuția pe care AGROINFO a avut-o cu ing. Mirela Paraschiv, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Hunedoara, pentru a lămuri diferite situații în care se află crescătorii care solicită acest ajutor, domnia-sa ne-a spus că un fermier care deține animale și exploatează teren, este de ajuns să aibă cererea unică la APIA depusă doar pentru teren. ATENȚIE! Nici măcar nu este nevoie să aibă solicitate la plată animalele ca să primească acest ajutor.
Dacă are cerere pentru teren înseamnă că se încadrează la condiția de fermier activ deoarece a cerut plata pe suprafață și nu are niciun impediment faptul că nu a solicitat plăți pe zootehnie. Va veni cu acel extras (adeverință n.r.) de la medicul veterinar din care rezultă numărul de capete de femele bovine cu vârsta de minimum 24 de luni la data de 1 iulie 2020 sau femele ovine/caprine, cu vârsta de minim 12 luni la data de 1 iulie 2020 și se încadrează fără discuție dacă are mai mult de 5 capete, în cazul bovinelor, sau 50 de capete, în cazul ovinelor și caprinelor, a explicat ing. Mirela Paraschiv, exclusiv pentru AGROINFO.
Cu atât mai mult, crescătorul Aurel Nieș, și alți crescători care sunt în situația lui, care au cerut subvenții anul acesta și pentru animale se încadrează, potrivit Ghidului Măsurii 21 și celor spuse de APIA, la plata ajutorului Covid-19. Că animalele sunt pe persoană fizică și terenul pe întreprindere individuală, cererea unică este depusă și semnată de fermierul Aurel Nieș și-n această cerere figurează atât terenul, cât și animalele. Animalele nu sunt pe numele altcuiva, într-o altă fermă.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.