Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AUDIT CURTEA DE CONTURI EUROPEANĂ PENTRU AJUTOARELE COVID 19!

Publicat: 14 octombrie 2020 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. Curtea de Conturi Europeană a lansat un nou audit pentru a examina dacă finanțarea acordată de UE în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), aici se includ și fermele, le ajută să fie mai competitive și mai bine adaptate exigențelor viitorului, anunță astăzi Curtea de Conturi Europeană, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Curtea va evalua dacă sprijinul acordat de Comisia Europeană din partea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) permite întreprinderilor nou-înființate și întreprinderilor aflate în etapa de extindere să realizeze câștiguri durabile în materie de competitivitate. Ea va verifica, în plus, dacă statele membre direcționează această finanțare către destinatarii relevanți, dacă finanțarea răspunde celor mai pertinente nevoi și dacă proiectele finanțate obțin rezultate. Auditul se înscrie în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19, care obligă întreprinderile din UE să depună eforturi suplimentare pentru a supraviețui pe piață într-un mediu de afaceri mai dificil.

IMM-urile constituie coloana vertebrală a economiei UE și contribuie la răspândirea inovării în toate regiunile acesteia, aducând soluții „de vârf” la probleme precum schimbările climatice, eficiența utilizării resurselor și coeziunea socială. UE are drept obiectiv să devină locul cel mai atractiv din lume pentru înființarea de noi întreprinderi și pentru extinderea acestora. Finanțarea pentru IMM-uri din partea FEDR – subiectul aflat acum sub microscopul auditorilor – pune la dispoziție aproape 55 de miliarde de euro în actuala perioadă bugetară de șapte ani (2014‑2020), în principal pentru Polonia (aproximativ 11 miliarde de euro), urmată de Italia, de Spania și de Portugalia (între 4,5 și 5,5 miliarde de euro pentru fiecare). Din această sumă, 26 de miliarde de euro sunt destinați pentru creșterea competitivității IMM-urilor.

Auditul nostru urmărește să ajute Comisia și statele membre să utilizeze mai bine finanțarea din partea FEDR pentru a ajuta IMM-urile din UE să devină mai competitive, mai reziliente și mai bine pregătite pentru viitor”, a declarat domnul Pietro Russo, membrul Curții care conduce acest audit. „Acest aspect este deosebit de important date fiind provocările cu care se confruntă IMM-urile în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și rolul major pe care finanțarea din partea FEDR îl joacă, în unele state membre, pentru întreprinderile nou-înființate și pentru cele aflate în etapa de extindere.”

Pandemia de COVID-19 și criza economică mondială care rezultă din aceasta au făcut și mai dificilă supraviețuirea micilor întreprinderi pe piață, dat fiind mediul de afaceri mai problematic. Capacitatea lor de a se adapta la această situație va depinde nu numai de competitivitatea lor actuală, ci și de potențialul lor competitiv.

IMM-urile din UE se confruntă însă adesea cu dificultăți în ceea ce privește accesul la finanțare și trebuie să facă față unei oferte limitate de forță de muncă calificată, precum și unei reglementări și birocrații excesive. Pentru a răspunde acestor provocări, Comisia a adoptat deja anumite inițiative strategice de reglementare, cum ar fi „inițiativa în favoarea întreprinderilor mici” pentru Europa (Small Business Act for Europe) din 2008, „inițiativa privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora” din 2016 și „strategia pentru IMM-uri pentru o Europă sustenabilă și digitală” din 2020.

În plus, bugetul UE sprijină IMM-urile prin granturi, împrumuturi și instrumente financiare în diverse domenii, cum ar fi cercetare, cultură, coeziune și agricultură, precum și prin intermediul inițiativelor pentru investiții ca reacție la coronavirus, cum ar fi CRII, CRII+ și REACT-EU, care oferă fonduri suplimentare din partea FEDR, în principal sub formă de capital circulant sau de sprijin pentru investiții.

Sprijinul pentru IMM-uri va rămâne un pilon esențial al politicii de coeziune a UE în următorul buget pe termen lung (2021‑2027). Prin urmare, Curtea va realiza, de asemenea, o evaluare inițială a modului în care este conceput sprijinul pentru noua perioadă.
În 2018, UE număra peste 25 de milioane de IMM-uri și acestea angajau aproximativ 98 de milioane de persoane și generau aproximativ 56 % din valoarea adăugată totală. Numărul IMM-urilor variază considerabil de la un stat membru la altul: cel mai mare număr se înregistrează în Italia (3,7 milioane), în timp ce cel mai mic este în Malta (28 500). Pe cap de locuitor, Republica Cehă are cele mai multe IMM-uri (96/1 000 de locuitori), în timp ce România are cele mai puține (25/1 000 de locuitori). Majoritatea IMM-urilor (peste 6 milioane) își desfășoară activitatea în sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul și în sectorul reparațiilor de autovehicule și de motociclete.

Se preconizează că raportul final va fi publicat în toamna anului 2021.

Vizualizat: 2025 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Viitorul creşterii animalelor în UE

Viitorul creşterii animalelor în UE

19 octombrie 2020 - 18:02

Studiu „Viitorul creşterii animalelor în UE: Cum să contribuim la un sector agricol durabil” se concentrează pe viitorul zootehniei în statele UE și „acoperă importanța economică a sectorului zootehnic, provocările de mediu și rolul său în tranziția către o sustenabilitate mai mare”". Raportul subliniază importanța sectorului, acțiunile care se pot întreprinde pentru a reduce emisiile și importanța guvernanței pentru a asigura continuitatea afacerilor agricole.

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

OIERI, SPRIJIN CUPLAT LEGAT DE BERBECII CU ORIGINE SAU FĂRĂ BERBECI CU ORIGINE?

19 octombrie 2020 - 16:25

FIERBERE MARE ÎNTRE OIERII DIN ROMÂNIA! AGROINFO a publicat, în exclusivitate, ce au discutat vineri, 16 octombrie 2020, oierii cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, la Sibiu. Printre subiectele fierbinți se află și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de ovină, 17,9 euro/ovină pentru acest an.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PE FAMILIA DE ALBINE!

19 octombrie 2020 - 14:19

SCRISOAREA APICULTORILOR ROMÂNI CĂTRE BRUXELLES! Apicultorii români i-au scris, săptămâna trecută, comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Ei cer acordarea unei subvenții directe pe familia de albine.

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

DATĂ LIMITĂ APIA PLATĂ AJUTOR DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR! ACTE NECESARE!

19 octombrie 2020 - 10:20

TERMEN LIMITĂ DEPUNERE ACTE! Până la data limită de 31 octombrie 2020 inclusiv, se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trimestrul III al anului 2020, anunță APIA într-o informare transmisă la solicitarea AGROINFO.

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

TERMEN PLATĂ SUBVENȚIE APIA 31 OCTOMBRIE 2020!

19 octombrie 2020 - 09:48

PREZENTAȚI-VĂ DE URGENȚĂ LA APIA CU ACTELE! Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente trimestrului III al anului 2020, a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

FERMIER: STĂM CU 80 DE TONE DE VARZĂ PE CÂMP ȘI NU AVEM CUI SĂ LE VINDEM!

19 octombrie 2020 - 09:17

AGRICULTORII SUNT DISPERAȚI.  Stăm cu un hectar și jumătate de varză pe deal. Varză de calitate, frumoasă, însă, până când, nu avem cerere, nu putem face nimic, suntem în așteptare. Poate când se răcește un pic, oamenii se vor grăbi să ia varză pentru murat, este disperat un agricultor din Republica Moldova.

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

FUNCȚIONAR COMISIA EUROPEANĂ: CONTROALELE OFICIALE LA ANIMALE TREBUIE SĂ FIE EXTREM DE BINE EFECTUATE!

19 octombrie 2020 - 08:32

OFICIAL COMISIA EUROPEANĂ! Directorul general adjunct pentru siguranță alimentară din Comisia Europeană, Claire Bury, a anunțat că anul viitor Comisia Europeană va avea un proiect pilot privind vacile de lapte. În același timp, înalt funcționarul CE avertizează: controalele oficiale la animale trebuie să fie extrem de bine efectuate. Oficialul a răspuns la întrebări adresate de europarlamentarul român Daniel Buda privind comerțul cu animale vii și regulile pentru transportul acestora.

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

SĂPTĂMÂNĂ DE FOC! SE DECIDE SOARTA SUBVENȚIILOR PENTRU FERMIERI!

19 octombrie 2020 - 07:37

VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

IONEL ARION (PRO AGRO): NU SE POATE ÎNSĂMÂNȚA, NU VOM AVEA PRODUCȚIE, ÎN PERICOL ESTE ȘI ZOOTEHNIA!

19 octombrie 2020 - 06:49

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Producţiile de porumb şi floarea soarelui vor scădea la jumătate în acest an, faţă de anii precedenţi, din cauza secetei prelungite, care va continua să producă efecte devastatoare şi asupra producţiilor viitoare nu numai în zona vegetală ci şi în zootehnie, susţin asociaţiile fermierilor.

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

RITM ACCELERAT LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA! LISTELE CU FERMIERI ȘI SUMA AUTORIZATĂ LA PLATĂ!

19 octombrie 2020 - 06:08

PLATA AVANSULUI APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lucrat la acest sfârșit de săptămână. Astfel, dacă vineri, 16 octombrie 2020, prima zi de plată, suma autorizată la plata avansului APIA era de 135,4 milioane de euro, până duminică seara, suma autorizată la plata avansului la subvențiile agricole a crescut la peste 431 de milioane de euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii