Proprietari ilegali pe pășunile din munți! 12.000 de hectare de pășuni, golurile alpine din Munții Retezat au fost atribuite pe acte false, ilegal, unei familii, a constatat Judecătoria Hațeg, Hunedoara, într-o sentință. Pe hectarele de pășune pe care le deținea ilegal, familia a încasat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Procesul se judecă de circa 10 ani, iar la acest moment, cele 12.000 de hectare de pășuni, goluri alpine, păduri ar putea reintra în posesia statului român. Suprafața uriașă din Munții Retezat a fost pierdută de România grație unui abuz făcut în 2006 de Prefectura Hunedoara. Judecătoria Hațeg spune că miile de hectare de pășune au fost cedate ilegal familiei Kendeffy, în baza unor documente false, în 2006. Prefectura Hunedoara ar fi încălcat legea și ar fi atribuit suprafețele de teren din Retezat fără niciun temei legal. Familia Kendeffy a fost una dintre cele mai bogate din Transilvania. Nora lui Kendeffy Gabor, Maria Kendeffy, cu cetățenie austriacă, a pretins 12 000 de hectare de pășuni, iar România i le-a oferit pe tavă. Ulterior, pășunile și pădurile din Retezat au ajuns la fiica Mariei Kendeffy, Pongracz Elisabeth, în baza unor titluri de proprietate false, după cum s-au pronunțat magistrații.
Judecătoria Hațeg a decis anularea titlurilor de proprietate și reintrarea suprafeței în posesia statului român.„Constată că pârâta Pongracz Elisabeth nu îndeplineşte condiţiile art.48 din Legea 18/1991 şi art. 42 din Constitutie, cu privire la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor incluse în titlurile de proprietate nr. 90878/646 ,90878/64, 90538/901. Dispune excluderea acesteia de pe titlurile de proprietate mai sus menţionate. Admite acţiunea, cu precizarea ulterioară, formulată de reclamanta Academia Română, împotriva pârâtelor: Kendeffy Maria, Pongracz Elisabeth, SC Rotunda SRL şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Hunedoara – Instituţia Prefectului judeţului Hunedoara” , se arată în sentința Judecăroriei Hațeg, citată de Ziarul de Investigații.
În toamnă, după vacanța judecătorească, dosarul va intra pe rolul instanței Tribunalului Hunedoara, unde va fi pronunțată o sentință definitivă. Decizia așteptată este una istorică, hectarele de pășune, pădure, goluri alpine trebuie să revină în adminstrarea statului român, așa cum este corect. Reprezentanții pretinselor moștenitoare ar trebui să returneze subvențiile pe pășune încasate de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură(APIA) în tot acest timp. De pe 12.000 de hectare au încasat o avere. De asemenea, funcționarii statului, prefectul care a semnat un asemenea act prin care a dat cu larghețe munții pe niște acte false ar trebui să răspundă în fața legii.