Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.
Luni, 22 aprilie, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bistriţa-Năsăud au desfăşurat acţiuni de verificare a modului de efectuare a operaţiunilor cu produse destinate protecţiei plantelor şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.
Astfel, în baza planului naţional de acţiune FITOS 2024, poliţiştii împreună cu reprezentanţi ai Oficiului Fitosanitar Bistriţa-Năsăud au efectuat 10 controale la operatori economici din Bistriţa şi comunele arondate Secţiei 3 Poliţie Rurală Lechinţa.
În urma activităţilor derulate, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi au fost constatate 8 infracţiuni la regimul mediului şi la regimul substanţelor periculoase.
Astfel, la sediul unui agent economic din Bistriţa, poliţiştii au descoperit şi indisponibilizat 7,5 litri deşeuri din substanţe periculoase, respectiv erbicid cu termen de valabilitate expirat din luna decembrie 2023. La o altă societate comercială din Bistriţa, poliţiştii au descoperit cantitatea de 275 kilograme de îngrăşământ chimic - azot, expus spre vânzare fără ca societatea în cauză să fie înregistrată pentru operaţiuni cu precursori de explozivi şi fără a fi respectate condiţiile de depozitare a îngrăşămintelor chimice.
Totodată, la sediul unui agent economic din localitatea Budeşti, a fost descoperită cantitatea de 6.000 de kilograme de îngrăşământ chimic care nu era depozitat conform normelor legale privind protecţia mediului. De asemenea, de la alte două persoane fizice autorizate din Budeşti şi Miceştii de Câmpie, poliţiştii au indisponibilizat cantităţile de 12.000, respectiv 3.200 de kilograme de îngrăşăminte chimice care nu au fost depozitate conform normelor legale privind protecţia mediului.
Polițiștii din Făget au efectuat un control la sediul unei societăți comerciale care are ca obiect de activitate lucrări agricole, unde a fost identificată o cantitate de 16.800 kg de azot și alte îngrășăminte, depozitate pe o platformă din beton neacoperită și fără a fi protejate de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului. Intr-o altă acțiune, polițiștii lugojeni, împreună cu polițiștii din cadrul S.A.E.S.P. Timiș și un consilier din cadrul Oficiului Fitosanitar Timiș, au efectuat mai multe controale în Lugoj la diverse societăți comerciale, unde au verificat modalitatea de gestionare și manipulare a produselor pentru protecția plantelor, precum și asigurarea sistemelor de pază conform Legii 333/2003. Într-o încăpere a unei societăți comerciale din Lugoj a fost descoperită o cantitate de aproximativ 50 de litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat, a precizat IPJ Timiș.
În ambele cazuri, s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor în locuri protejate”, conform O.U.G. 195/2005 privind Protecția Mediului.
De asemenea, în urma celor două acțiuni a fost indisponibilizată cantitatea totală de 22.800 kg de îngrășământ chimic și 50 de litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat.
Polițiștii din Deta au continuat verificările la două persoane fizice autorizate cu sediul în comuna Jebel.
În urma verificărilor, s-a descoperit că una din persoanele fizice autorizate depozitează ilegal cantitatea de 105 litri de produse de protecția plantelor (erbicide) din trei grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.
Cantitatea de erbicide identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor și neutralizării ulterioare.
De asemenea, în curtea altei persoane fizice autorizate din comuna Jebel a fost identificată cantitatea de aproximativ 6.000 kg. (6 tone) de îngrășământ chimic (azot) care se afla depozitată direct pe sol, neacoperită și fără a fi ferită de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului.
În ambele situații, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, conform O.U.G. nr. 195/2005 privind Protecția Mediului.
Astfel de activităţi vor continua în perioada următoare, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură a pune în pericol protecţia plantelor şi mediul, a comunicat Poliția Română.