Adama
Agreena
AGRICOVER

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

Publicat: 24 aprilie 2024 - 07:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.

Luni, 22 aprilie, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bistriţa-Năsăud au desfăşurat acţiuni de verificare a modului de efectuare a operaţiunilor cu produse destinate protecţiei plantelor şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

Astfel, în baza planului naţional de acţiune FITOS 2024, poliţiştii împreună cu reprezentanţi ai Oficiului Fitosanitar Bistriţa-Năsăud au efectuat 10 controale la operatori economici din Bistriţa şi comunele arondate Secţiei 3 Poliţie Rurală Lechinţa.

fitos-2-1024x742_b

În urma activităţilor derulate, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi au fost constatate 8 infracţiuni la regimul mediului şi la regimul substanţelor periculoase.

Astfel, la sediul unui agent economic din Bistriţa, poliţiştii au descoperit şi indisponibilizat 7,5 litri deşeuri din substanţe periculoase, respectiv erbicid cu termen de valabilitate expirat din luna decembrie 2023. La o altă societate comercială din Bistriţa, poliţiştii au descoperit cantitatea de 275 kilograme de îngrăşământ chimic - azot, expus spre vânzare fără ca societatea în cauză să fie înregistrată pentru operaţiuni cu precursori de explozivi şi fără a fi respectate condiţiile de depozitare a îngrăşămintelor chimice.

Totodată, la sediul unui agent economic din localitatea Budeşti, a fost descoperită cantitatea de 6.000 de kilograme de îngrăşământ chimic care nu era depozitat conform normelor legale privind protecţia mediului. De asemenea, de la alte două persoane fizice autorizate din Budeşti şi Miceştii de Câmpie, poliţiştii au indisponibilizat cantităţile de 12.000, respectiv 3.200 de kilograme de îngrăşăminte chimice care nu au fost depozitate conform normelor legale privind protecţia mediului.

fitos doi_b

Polițiștii din Făget au efectuat un control la sediul unei societăți comerciale care are ca obiect de activitate lucrări agricole, unde a fost identificată o cantitate de 16.800 kg de azot și alte îngrășăminte, depozitate pe o platformă din beton neacoperită și fără a fi protejate de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului. Intr-o altă acțiune, polițiștii lugojeni, împreună cu polițiștii din cadrul S.A.E.S.P. Timiș și un consilier din cadrul Oficiului Fitosanitar Timiș, au efectuat mai multe controale în Lugoj la diverse societăți comerciale, unde au verificat modalitatea de gestionare și manipulare a produselor pentru protecția plantelor, precum și asigurarea sistemelor de pază conform Legii 333/2003. Într-o încăpere a unei societăți comerciale din Lugoj a fost descoperită o cantitate de aproximativ 50 de litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat, a precizat IPJ Timiș.

În ambele cazuri, s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor în locuri protejate”, conform O.U.G. 195/2005 privind Protecția Mediului.

dosar doi_b

De asemenea, în urma celor două acțiuni a fost indisponibilizată cantitatea totală de 22.800 kg de îngrășământ chimic și 50 de litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat.

Polițiștii din Deta au continuat verificările la două persoane fizice autorizate cu sediul în comuna Jebel.

În urma verificărilor, s-a descoperit că una din persoanele fizice autorizate depozitează ilegal cantitatea de 105 litri de produse de protecția plantelor (erbicide) din trei grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

Cantitatea de erbicide identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor și neutralizării ulterioare.

De asemenea, în curtea altei persoane fizice autorizate din comuna Jebel a fost identificată cantitatea de aproximativ 6.000 kg. (6 tone) de îngrășământ chimic (azot) care se afla depozitată direct pe sol, neacoperită și fără a fi ferită de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului.

În ambele situații, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, conform O.U.G. nr. 195/2005 privind Protecția Mediului.

Astfel de activităţi vor continua în perioada următoare, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură a pune în pericol protecţia plantelor şi mediul, a comunicat Poliția Română. 

Vizualizat: 1057 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

15 mai 2024 - 20:26

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

15 mai 2024 - 20:03

MADR a publicat în transparență decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

15 mai 2024 - 16:49

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

15 mai 2024 - 09:43

Crescătorul de ovine Ionică Sterp, Ianoșda, Bihor, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, are un anunț important pentru toți oierii. Sunt pe cale să fie semnate contracte de export miei cu Marocul și Algeria, firmele exportatoare fiind din Spania.

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

15 mai 2024 - 07:32

Fermierii români amenință cu un protest masiv pe data de 27 mai 2024 dacă nu le vor fi îndeplinite revendicările. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România ne-a transmis lista de revendicări a fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Afiş într-un bar: Detalii