Adama

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

Publicat: 24 aprilie 2024 - 07:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.

Luni, 22 aprilie, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Bistriţa-Năsăud au desfăşurat acţiuni de verificare a modului de efectuare a operaţiunilor cu produse destinate protecţiei plantelor şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

Astfel, în baza planului naţional de acţiune FITOS 2024, poliţiştii împreună cu reprezentanţi ai Oficiului Fitosanitar Bistriţa-Năsăud au efectuat 10 controale la operatori economici din Bistriţa şi comunele arondate Secţiei 3 Poliţie Rurală Lechinţa.

fitos-2-1024x742_b

În urma activităţilor derulate, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi au fost constatate 8 infracţiuni la regimul mediului şi la regimul substanţelor periculoase.

Astfel, la sediul unui agent economic din Bistriţa, poliţiştii au descoperit şi indisponibilizat 7,5 litri deşeuri din substanţe periculoase, respectiv erbicid cu termen de valabilitate expirat din luna decembrie 2023. La o altă societate comercială din Bistriţa, poliţiştii au descoperit cantitatea de 275 kilograme de îngrăşământ chimic - azot, expus spre vânzare fără ca societatea în cauză să fie înregistrată pentru operaţiuni cu precursori de explozivi şi fără a fi respectate condiţiile de depozitare a îngrăşămintelor chimice.

Totodată, la sediul unui agent economic din localitatea Budeşti, a fost descoperită cantitatea de 6.000 de kilograme de îngrăşământ chimic care nu era depozitat conform normelor legale privind protecţia mediului. De asemenea, de la alte două persoane fizice autorizate din Budeşti şi Miceştii de Câmpie, poliţiştii au indisponibilizat cantităţile de 12.000, respectiv 3.200 de kilograme de îngrăşăminte chimice care nu au fost depozitate conform normelor legale privind protecţia mediului.

fitos doi_b

Polițiștii din Făget au efectuat un control la sediul unei societăți comerciale care are ca obiect de activitate lucrări agricole, unde a fost identificată o cantitate de 16.800 kg de azot și alte îngrășăminte, depozitate pe o platformă din beton neacoperită și fără a fi protejate de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului. Intr-o altă acțiune, polițiștii lugojeni, împreună cu polițiștii din cadrul S.A.E.S.P. Timiș și un consilier din cadrul Oficiului Fitosanitar Timiș, au efectuat mai multe controale în Lugoj la diverse societăți comerciale, unde au verificat modalitatea de gestionare și manipulare a produselor pentru protecția plantelor, precum și asigurarea sistemelor de pază conform Legii 333/2003. Într-o încăpere a unei societăți comerciale din Lugoj a fost descoperită o cantitate de aproximativ 50 de litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat, a precizat IPJ Timiș.

În ambele cazuri, s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor în locuri protejate”, conform O.U.G. 195/2005 privind Protecția Mediului.

dosar doi_b

De asemenea, în urma celor două acțiuni a fost indisponibilizată cantitatea totală de 22.800 kg de îngrășământ chimic și 50 de litri de produse pentru protecția plantelor cu termenul de valabilitate expirat.

Polițiștii din Deta au continuat verificările la două persoane fizice autorizate cu sediul în comuna Jebel.

În urma verificărilor, s-a descoperit că una din persoanele fizice autorizate depozitează ilegal cantitatea de 105 litri de produse de protecția plantelor (erbicide) din trei grupe diferite de toxicitate, cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

Cantitatea de erbicide identificată a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor și neutralizării ulterioare.

De asemenea, în curtea altei persoane fizice autorizate din comuna Jebel a fost identificată cantitatea de aproximativ 6.000 kg. (6 tone) de îngrășământ chimic (azot) care se afla depozitată direct pe sol, neacoperită și fără a fi ferită de condițiile meteo nefavorabile, nerespectând astfel fișa de securitate a produsului.

În ambele situații, au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”, conform O.U.G. nr. 195/2005 privind Protecția Mediului.

Astfel de activităţi vor continua în perioada următoare, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură a pune în pericol protecţia plantelor şi mediul, a comunicat Poliția Română. 

Vizualizat: 1485 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

Diferență uriașă: 500 dolari/ha în România față de 3.600 dolari/ha în Germania!

15 ianuarie 2025 - 07:07

Între fermierii români și cei germani există diferențe uriașe în ceea ce privește creditele agricole, se arată într-o analiză făcută de zf.ro pe baza datelor Organi­zaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO).

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

Mesaj URGENT ANSVSA pentru toți crescătorii de animale!

15 ianuarie 2025 - 06:47

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, la data de 10 ianuarie 2025, Germania a notificat prin Sistemul Mondial de Informații privind Sănătatea Animalelor (WAHIS) al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (WOAH), apariția primului focar de febră aftoasă într-o fermă de bivoli din landul Brandenburg, aflat în apropiere de Berlin. Boala a fost confirmată prin analizele efectuate de Institutul Friedrich Loeffler (FLI).

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

Vești bune pentru fermieri! Au crescut prețurile!

15 ianuarie 2025 - 06:23

Vești bune pentru fermierii care au mizat pe oleaginoase: floarea-soarelui, rapiță și soia! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

14 ianuarie 2025 - 16:35

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie - 31 decembrie 2024).

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

Prezentați-vă URGENT cu actele la APIA să luați mai repede banii! Anunțul făcut de Adrian Pintea!

14 ianuarie 2025 - 06:24

Apel către fermierii care au accesat sprijinul cuplat vegetal pentru anul 2024! Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, fost director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a lansat un apel luni seara, la Agricultura la Raport, către fermierii care au accesat în 2024 sprijinul cuplat vegetal. Fermierii sunt chemați la APIA, să depună documentele pentru a primi banii mai repede. 

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

Adrian Pintea MADR: Anunț ACUM plata ajutoarelor naționale tranzitorii cap animal și hectar!

14 ianuarie 2025 - 06:06

Ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, subvenții APIA achitate de la bugetul de stat, sunt așteptate mai cu seamă de crescătoirii de animale. Adrian Pintea, secretar de stat MADR, a anunțat luni seara, la Agricultura la Raport, Agro TV, când începe plata acestor ajutoare, cuvenite fermierilor pentru anul de cerere 2024. 

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

Adrian Pintea: Subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lui ianuarie!

14 ianuarie 2025 - 05:43

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, invitat luni seara, 13 ianuarie 2025, la Agricultura la Raport, Agro TV, a anunțat că fermierii, crescătorii de animale vor avea subvențiile APIA în conturi până la sfârșitul lunii ianuarie. Excepție fac ajutoarele naționale tranzitorii, a căror plată e ținută în loc de aprobarea bugetului de stat pentru 2025 și sprijinul cuplat vegetal care depinde de setul de documente pe care trebuie să-l depună fermierii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

Nou Ordin MADR pentru pășunile crescătorilor de ovine!

14 ianuarie 2025 - 04:56

Monitorul Oficial a publicat un Ordin al Ministerului Agriculturii care reglementează înființarea parcurilor eoliene și fotovoltaice pe pășuni.

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși în Nigeria!

13 ianuarie 2025 - 19:15

Cel puțin 40 de fermieri au fost uciși într-un atac comis de militanți islamici în statul Borno din nord-estul Nigeriei, a declarat luni un oficial guvernamental.

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

Vești de bani pentru crescătorii de oi!

13 ianuarie 2025 - 14:17

Se reia exportul de ovine vii în Arabia Saudită, a anunțat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) într-un comunicat transmis Agroinfo. Delegația oficială din Regatul Arabiei Saudite și-a încheiat ieri, 12 ianuarie 2025, vizita de lucru în România.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Soluţiile Vantage pentru agricultura de precizie / Precision Planting / Carbon Bee

Vantage oferă soluţii integrate pentru agricultura de precizie, atât pentru cei care practică agricultura conservativă, cât şi pentru agricultura convenţională. Două dintre acestea sunt:

- semănatul de precizie, cu ajutorul tehnologiei Precision Planting prin care se realizează semănatul uniform atât în ceea ce priveşte adâncimea de semănat cât şi distanţa dintre seminţe/plante, în sistem no-till, minimum-till şi convenţional;

- erbicidarea "Spot spraying" - cu ajutorul tehnologiei Carbon Bee de la AgTech, sistemul SmartStriker - care permite detectarea precisă, în timp real, a buruienilor şi erbicidarea individuală a acestora.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Cine are puterea...?

Cine are puterea...?
Printr-o fereastră deschisă, se aude un glas de bărbat: Detalii