Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează în Ghidul 2021 pentru plata subvențiilor din zootehnie că sumele încasate de fermieri, crescători de animale fără ca aceștia să aibă dreptul la ele sunt recuperate cu dobândă.
Plăţi necuvenite şi sancţiuni administrative din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 cu modificările și completările ulterioare, prevede:
“(1) Dacă se constată că un beneficiar nu îndeplineşte criteriile de eligibilitate sau nu respectă angajamentele sau alte obligaţii legate de condiţiile pentru acordarea ajutorului sau sprijinului prevăzute de legislaţia agricolă sectorială, plata aferentă ajutorului nu se efectuează sau acesta se retrage în întregime sau parţial şi, după caz, drepturile la plată aferente menţionate la articolul 21 din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 cu modificările și completările ulterioare, nu se alocă sau se retrag.”
Recuperarea plăţilor necuvenite din Regulamentul (UE) nr. 809/2014 cu modificările și completările ulterioare, prevede:
„(1) În cazul efectuării unei plăţi necuvenite, beneficiarul rambursează suma respectivă împreună cu dobânda aferentă acesteia, dacă este cazul, calculată în conformitate cu alineatul 2;
(2) Dobânzile se calculează pentru perioada cuprinsă între termenul limită de plată pentru beneficiar, termen care este indicat în ordinul de recuperare şi care nu poate depăşi 60 de zile, şi data rambursării sau a deducerii.
Obligaţia de rambursare menţionată la alineatul (1) nu se aplică dacă plata a fost efectuată ca urmare a unei erori a autorităţii competente sau a unei alte autorităţi şi dacă eroarea nu ar fi putut fi depistată în mod rezonabil de beneficiar.
În cazul în care eroarea este legată de date faptice pertinente pentru calculul plăţii în cauză, primul paragraf se aplică numai dacă decizia de recuperare nu a fost comunicată în termen de 12 luni de la efectuarea plăţii.”
Precizările sunt făcute de APIA în Ghidul pentru solicitanții ajutoarelor naționale tranzitorii și sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pentru anul 2021.