GHID SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le spune fermierilor, crescătorilor de animale ce trebuie să facă înainte de depunerea cererii unice de plată pentru a beneficia de subvențiile din zootehnie, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat zootehnic, aferente anului de cerere 2021.
Îți recomandăm ca, înainte de a depune cererea unică de plată, să iei legătura cu primăria pentru a verifica în registrul agricol situația terenului pe care îl utilizezi, în vederea eliberării adeverinței de către primării conform înscrisurilor din registrul agricol.
Dacă ai în exploatație și animale, să verifici situația acestora în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) cu ajutorul medicului veterinar concesionar, asociației sau propriilor evidențe, dacă ești utilizator SNIIA (Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor).
Dacă soliciți sprijin cuplat sector zootehnic sau ANT (ajutor național tranzitoriu) ovine, caprine, verificarea animalelor în RNE trebuie efectuată, după caz, la data depunerii cererii unice de plată/data depunerii formularului de adăugare M2/data limită de depunere fără penalități, iar pentru taurul/tineretul din rasă de carne ieșit din exploatație la data solicitării, verificarea animalelor în RNE trebuie efectuată la data ieșirii din exploatație cuprinsă între 16.06.2020 - 15.05.2021.
Dacă soliciți ajutor național tranzitoriu specia bovine, verificarea animalelor solicitate în RNE trebuie efectuată la data de referință, iar la data solicitării în exploatația cu cod ANSVSA din cerere, trebuie să existe cel puțin un animal înregistrat în RNE din speciile bovine, ovine, caprine și/sau suine.
Dacă soliciți P8 din M10 Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon, trebuie să prezinți la depunerea cererii unice de plată/formularului M2 de adăugare, adeverința eliberată de asociațiile acreditate de Agenția Națională pentru Zootehnie, care atestă înscrierea femelelor reproducătoare de rasă pură în secțiunea principală a Registrului genealogic al rasei. Adeverința trebuie să fie avizată de ANZ, le atrage atenția APIA fermierilor, crescătorilor de animale.
În anul 2021, fermierii pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene dacă respectă normele de ecocondiționalitate, care cuprind:
a) cerințe legale în materie de gestionare (SMR) și
b) standardele privind Bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC), grupate pe următoarele domenii:
- mediu, schimbări climatice, bune condiții agricole ale terenurilor;
- sănătatea publică, sănătatea animalelor, sănătatea plantelor;
- bunăstarea animalelor.
Orice fermier care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale trebuie să respecte aceste norme pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatației, indiferent de mărimea lor (inclusiv pe cele neeligibile și pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producției).
CEREREA UNICĂ APIA SE DEPUNE ANUL ACESTA ÎNTRE 1 MARTIE ȘI 15 MAI 2021!
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html