Pregătirea luna aceasta a animalelor pentru pășunat implică o serie de obligații ale crescătorilor de vaci, oi/capre, cabaline printre care: vaccinarea animalelor, crotalierea, înregistrarea în Baza Națională de Date (BND). Lista acțiunilor obligatorii în luna mai în fermele de animale.
În perioada de pregătire a animalelor pentru pășunat, se recomandă crescătorilor de animale să colaboreze cu serviciile sanitar-veterinare pentru efectuarea unor acțiuni profilactice specifice și obligatorii, respectiv:
efectuarea unui riguros examen sanitar-veterinar, nefiind acceptate pe pășuni decât animalele sănătoase;
toate animalele vor fi individualizate prin crotaliere și înregistrate în Baza Națională de Date, conform legislației în vigoare;
mișcarea animalelor (fătări, cumpărări, vânzări,) din exploatație să se efectueze numai cu avizul medicului veterinar și cu documente sanitar-veterinare specifice;
deparazitarea internă și externă a animalelor, pentru a preveni infestarea pajiștilor, a altor animale și a oamenilor, acțiune care cuprinde toate efectivele de bovine, ovine și caprine care vor fi scoase la pășunat, precum și a câinilor care păzesc turmele cu animale;
vaccinarea anticărbunoasă a bovinelor, ovinelor, caprinelor și a cabalinelor;
supravegherea exploatațiilor și a efectivelor de animale existente, prin examene specifice, pentru această perioadă, privind incidența tuberculozei, leucozei, brucelozei la specia bovină, paratuberculozei, bluetongue (boala limbii albastre) la specia bovină și ovină, anemia infecțioasă ecvină;
efectuarea altor acțiuni de prevenire a unor boli transmisibile la speciile amintite, la solicitarea proprietarilor;
curățenia mecanică și efectuarea acțiunilor de dezinfecție, dezinsecție și deratizarea adăposturilor de animale;
gestionarea corectă a dejecțiilor animaliere, predarea la unitatea de neutralizare zonală, a animalelor moarte, prin înștiințarea autorității locale și cu avizul medicului veterinar;
să se asigure condițiile de sănătate, igiena și bunăstare, la animalele care sunt exploatate pentru producția de lapte, astfel încât să se evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud în timpul mulsului, a transportului, a prelucrării și comercializării, precum și alte măsuri care să prevină contaminarea laptelui și a produselor din lapte destinate consumului uman;
să solicite intervenția și sprijinul personalului sanitar-veterinar ori de câte ori starea de sănătate și de confort a animalelor o impune.
În zona montană, animalele se scot la pășunat după data de 10 mai, pentru a permite dezvoltarea ierbii pe pășuni. Pentru o bună furajare a animalelor și pentru ca acestea să nu își consume din energie (această energie putând să o folosească pentru producția de lapte și pentru acumularea de masă musculară) prin deplasarea pe distanțe mari pe pășune pentru a-și satisface cerințele de hrană, înălțimea ierbii pe pășuni ar trebui să fie de 10-12 cm.
Înainte de începerea sezonului de pășunat, este indicat a se administra în hrana animalelor masă verde în combinație cu fân, pentru a se preveni apariția diareei și a meteorismului după ce vor începe să consume numai iarbă de pe pășune.
De asemenea, se recomandă asigurarea unui program de mișcare zilnică pentru animalele ținute o perioadă mai mare în adăposturi, înainte de începerea transhumanței, pentru a le obișnui cu lumina naturală și mișcarea, în special pentru animalele care urmează să fie deplasate pe distanțe mari, pe jos, până la stâne.
Alcătuirea turmelor pentru pășunat:
Efectivele de animale sunt comasate în cirezi sau turme, dimensionate diferențiat, în funcție de suprafața de teren pășunabil, categoria de animale, numărul de proprietari care participă la formarea turmei (cirezii), distanța față de localități și alte criterii care sunt stabilite de crescătorii din localitatea de origine a animalelor.
Informații obținute de Agroinfo de la Agenția Zonei Montane, AZM.