PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă avertizează asupra condițiilor care sunt considerate artificial create de către fermierii cu scopul de a obține pe nedrept subvențiile agricole. Când APIA decide că s-au creat condiții artificiale exclude fermierii de la plata subvențiilor și recuperează sumele deja plătite acestora.
Potrivit Ordinului MADR 45/2021, Ordinul subvențiilor, se consideră condiție artificială creată pentru a dovedi calitatea de fermier activ depunerea cererii unice de plată de către societățile comerciale al căror acționar majoritar este una dintre persoanele fizice sau juridice sau grupurile de persoane fizice sau juridice care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport și terenuri destinate activităților de recreere sau de alte întreprinderi cu activități neagricole similare. Aceste societăți comerciale nu pot solicita plăți pe suprafețele care aparțin acționarului majoritar.
Se consideră condiție artificială creată pentru a dovedi calitatea de fermier activ divizarea exploatației agricole, astfel încât să respecte prevederile art. 6 alin. (3) din ordonanță.
Art. 6 , alin. (3), OUG 11/2021: Fermierul care în anul anterior de plată ar fi avut dreptul la plăți directe, calculate potrivit prevederilor art. 12 din Regulamentul delegat (UE) nr. 639/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme privind plățile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune și de modificare a anexei X la regulamentul menționat, plăți care nu ar fi depășit cuantumul de 5.000 euro, este fermier activ și poate beneficia de plăți directe.
Se consideră condiție artificială creată pentru a respecta prevederile art. 6 alin. (3) din ordonanță privind calitatea de fermier activ depunerea de cereri unice de plată separate ca persoană fizică și ca persoană fizică autorizată/întreprindere individuală/întreprindere familială ale aceluiași titular.
Se consideră condiție artificială creată pentru a determina eligibilitatea suprafețelor de teren cedarea dreptului de folosință către un fermier activ asupra acestor suprafețe.
APIA verifică eligibilitatea acestor suprafețe înaintea acordării plăților prin următoarele metode:
a) solicită documente doveditoare că terenul în cauză nu a fost scos din circuitul agricol;
b) solicită documente doveditoare privind activitatea agricolă desfășurată de către solicitant pe aceste suprafețe;
c) efectuează verificări în baza de date LPIS cu privire la zonele rezervațiilor științifice/zonele de protecție strictă și conservare specială/amenajările peisagistice;
d) efectuează verificări în lista aeroporturilor și culoarelor de siguranță/aerodromurilor/heliporturilor pusă la dispoziție de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii;
e) efectuează, după caz, verificări în baza de date LPIS și/sau verificări în teren, utilizând ortofotoplanurile cele mai recente, privind existența lucrărilor hidrotehnice, de îmbunătățiri funciare, de gospodărirea apelor și ale căilor de transport terestru, parcuri fotovoltaice sau parcuri eoliene, terenuri de golf, parcuri, pârtii de schi.
APIA verifică eligibilitatea acestor suprafețe după acordarea plăților în următoarele situații:
a) la solicitarea unei terțe persoane în vederea realizării unui control pe teren (plângere pentru nerespectarea condițiilor de eligibilitate sau a normelor de ecocondiționalitate);
b) la sesizarea instituțiilor cu atribuții de control (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție, parchete, poliție etc.);
c) oricare alt tip de verificări realizate de APIA, MADR, Curtea de Conturi a României, Comisia Europeană, Curtea Europeană de Audit etc.
Se consideră condiție artificială creată pentru a obține plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu declararea zonelor de interes ecologic dacă zonele de interes ecologic nu sunt la dispoziția fermierului și acesta nu poate dovedi utilizarea terenului pe care acestea sunt amplasate.
Se consideră condiție artificială creată pentru a obține plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu declararea unei alte categorii de folosință în loc de teren arabil, pentru a diminua suprafața de teren arabil totală a exploatației sub 10 ha și pentru a evita obligativitatea conformării la condițiile pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu.
În cazul în care, în urma efectuării plății, se constată că fermierul a creat condiții artificiale pentru a primi plăți, APIA aplică procedura de recuperare a plăților necuvenite și sesizează în mod obligatoriu Departamentul pentru Lupta Antifraudă și Direcția Națională Anticorupție.