Adama
Agreena
AGRICOVER

ASTĂZI! Prima întrunire a Comitetului care se ocupă de subvențiile pentru fermieri, crescători animale!

Publicat: 03 mai 2023 - 18:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În data de 3 mai 2023, în sala Aula Magna din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești, s-a desfășurat prima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Planul Strategic PAC 2023-2027, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis Agroinfo. 

În deschiderea reuniunii, ministrul Petre Daea, în calitate de președinte al Comitetului de Monitorizare, a făcut o scurtă informare privind demararea implementării Planului Strategic PAC 2023-2027.

„Această întâlnire a unui organism extrem de important, prin rolul său consultativ, pune în pagina desfășurării un obiectiv strategic formidabil ce vizează drumul pe care trebuie să îl urmăm în agricultura țării în spațiul rural pe o perioadă de cinci ani”, a declarat ministrul Petre Daea.

În cuvântul său de deschidere, ministrul Petre DAEA a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de negociere și aprobare a Planului Strategic PAC 2023-2027, desfășurat în anul 2022, proces finalizat prin decizia de aprobare a Comisiei Europene din data de 07 decembrie 2022.

De asemenea, oficialul MADR a apreciat sprijinul tuturor partenerilor implicați pentru participarea la consultările organizate de MADR în vederea elaborării PS, pentru propunerile și sugestiile transmise în cadrul dezbaterilor, întrucât acestea au contribuit la consolidarea documentului de programare.

comitet monitorizare_b

”România pune în practică PAC post 2023 prin intermediul Planului Strategic, prin măsuri de dezvoltare a unui sector agricol rezilient, durabil și competitiv, care vizează asigurarea unor venituri echitabile pentru fermieri, respectarea angajamentelor de mediu prin remunerarea fermierilor care contribuie la protejarea mediului peste cerințele nivelului de bază, dezvoltarea sectoarelor deficitare și dezvoltarea socio-economică echilibrată a spațiului rural”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

PS PAC 2023-2027 cuprinde o serie de intervenții adresate sectorului agricol românesc, atât sub forma plăților directe pe suprafață finanțate din Fondul European pentru Garantarea Agricolă (FEGA), cât și sub forma granturilor acordate proiectelor de investiții, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), beneficiind de o alocare totală de 15,83 miliarde euro.

Ministrul DAEA a subliniat necesitatea ca prin conexiuni instituționale să facem față noilor provocări, precizând că actualele constrângeri care au apărut în cadrul PS PAC 2023-2027 ne determină să modificăm ceea ce se impune.

Petre DAEA a reamintit etapele desfășurate în urma aprobării PNS, pentru punerea în aplicare a acestuia prin două direcții importante: lansarea „Caravanei Cunoașterii” pentru aducerea la cunoștința partenerilor implicați în derularea PNS și a instituțiilor din coordonarea MADR a priorităților și oportunităților de finanțare aferente perioadei 2023-2027, în vederea diseminării informațiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene. Cea de-a doua direcție pentru implementarea PNS a vizat elaborarea actelor normative, iar în acest sens, ministrul Petre DAEA a menționat că actele normative și tot ceea ce PNS implică din punct de vedere legislativ a fost realizat la timp și a mulțumit tututor pentru contribuție.

Ministrul și-a exprimat speranța ca împreună cu toți actorii implicați, cu răbdare și atenție să fie proiectat actul de construcție al PAC post 2027, iar în acest context ministrul a făcut referire la cei 4S care ar trebui să reprezinte pilonii de bază ai viitoarei PAC: sustenabilitate, securitate, stabilitate și siguranță. Totodată, Petre Daea a evidențiat că PAC reprezintă siguranța și stabilitatea politicilor statale în domeniul agriculturii.

Agenda întâlnirii a cuprins și alte subiecte de interes, precum:

prezentarea structurii, a rolului Comitetului de Monitorizare, precum și a grupurilor de lucru;
aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Comitetului de Monitorizare pentru PS PAC (CM PS PAC) și al Grupurilor de lucru (GL) constituite în cadrul CM PS PAC și stabilirea componenței GL;
prezentarea calendarului estimativ de lansare a sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare aferente intervențiilor din cadrul Pilonului II din Planul Strategic PAC 2023-2027 în anul 2023;
prezentarea principalelor prevederi privind metodologia de selecție a proiectelor aferente intervențiilor din Pilonul II din Planul Strategic;
prezentarea tipologiilor de modificare ale planurilor strategice.

Alături de ministrul Petre DAEA, la reuniune au participat președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Valeriu TABĂRĂ, secretarul de stat Ion GĂMAN, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală - AM PNDR, Dana REBEGA, directorul general al Direcției Generale Politici Agricole, Elena TATOMIR, directorul general al AFIR, George CHIRIȚĂ, precum și directori și experți din cadrul MADR, APIA și ai altor instituții subordonate. Totodată, întrunirea a reunit reprezentanți din conducerea asociațiilor și federațiilor din sectorul agricol.

Ședința s-a bucurat de prezența unui reprezentant din cadrul DG AGRI, în persoana domnului Ștefan Lucian RADU, desk officer pentru România.

Vizualizat: 937 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

AFIR: Nou ajutor european! Condiții de acordare!

23 iunie 2024 - 18:48

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, cu finanțare prin intervenția DR-23 din Planul Strategic 2023 – 2027.

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

Ultima oră! Ajutor 70.000 euro/fermier!

21 iunie 2024 - 17:34

Ministerul Agriculturii a transmis astăzi către Agroinfo informații care clarifică acordarea sprijinului pentru tinerii fermierii, cuantumul acestui ajutor european nerambursabil fiind de maxim 70.000 euro/fermier.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Ajutor de stat fermieri suplimentat!

21 iunie 2024 - 17:15

În ședința de Guvern din 21 iunie 2024 a fost aprobată Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat "Creditul fermierului", în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii.

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

Un fermier român a obținut în instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro!

20 iunie 2024 - 20:16

Un fermier a obținut în primă instanță despăgubiri de 14,5 milioane de euro pentru că Autostrada A7 îi va distruge afacerea. Bărbatul a susținut că nu știa că sectorul Focșani-Bacău va trece prin ferma sa și că a fost informat despre acest lucru mult prea târziu.

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

Anunț ASTĂZI: Data de la care se dă ajutor achiziție tractoare, utilaje agricole!

20 iunie 2024 - 18:34

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Cât teren are în proprietate fermierul român?

Cât teren are în proprietate fermierul român?

20 iunie 2024 - 13:22

În România, fermierii dețin doar o mică parte din terenul pe care îl muncesc, cu observația că există și excepții de la regulă. Cum vorbim în general de suprafețe arendate, uneori chiar și pe un singur an agricol, cei care lucrează pământul se confruntă cu numeroase probleme din această cauză.

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Tăiați de pe lista de plată APIA!

Tăiați de pe lista de plată APIA!

19 iunie 2024 - 18:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi exclude de la plata subvențiilor APIA pentru acest an pe fermierii, crescătorii de animale ale căror terenuri sau efective de animale sunt declarate și-n alte cereri depuse la APIA. Agroinfo a obținut informații de la APIA. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii