Adama
Vinasa Rompak

ASTĂZI! Prima întrunire a Comitetului care se ocupă de subvențiile pentru fermieri, crescători animale!

Publicat: 03 mai 2023 - 18:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În data de 3 mai 2023, în sala Aula Magna din cadrul Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești, s-a desfășurat prima reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Planul Strategic PAC 2023-2027, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis Agroinfo. 

În deschiderea reuniunii, ministrul Petre Daea, în calitate de președinte al Comitetului de Monitorizare, a făcut o scurtă informare privind demararea implementării Planului Strategic PAC 2023-2027.

„Această întâlnire a unui organism extrem de important, prin rolul său consultativ, pune în pagina desfășurării un obiectiv strategic formidabil ce vizează drumul pe care trebuie să îl urmăm în agricultura țării în spațiul rural pe o perioadă de cinci ani”, a declarat ministrul Petre Daea.

În cuvântul său de deschidere, ministrul Petre DAEA a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul acordat pe tot parcursul procesului de negociere și aprobare a Planului Strategic PAC 2023-2027, desfășurat în anul 2022, proces finalizat prin decizia de aprobare a Comisiei Europene din data de 07 decembrie 2022.

De asemenea, oficialul MADR a apreciat sprijinul tuturor partenerilor implicați pentru participarea la consultările organizate de MADR în vederea elaborării PS, pentru propunerile și sugestiile transmise în cadrul dezbaterilor, întrucât acestea au contribuit la consolidarea documentului de programare.

comitet monitorizare_b

”România pune în practică PAC post 2023 prin intermediul Planului Strategic, prin măsuri de dezvoltare a unui sector agricol rezilient, durabil și competitiv, care vizează asigurarea unor venituri echitabile pentru fermieri, respectarea angajamentelor de mediu prin remunerarea fermierilor care contribuie la protejarea mediului peste cerințele nivelului de bază, dezvoltarea sectoarelor deficitare și dezvoltarea socio-economică echilibrată a spațiului rural”, a afirmat Petre Daea, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

PS PAC 2023-2027 cuprinde o serie de intervenții adresate sectorului agricol românesc, atât sub forma plăților directe pe suprafață finanțate din Fondul European pentru Garantarea Agricolă (FEGA), cât și sub forma granturilor acordate proiectelor de investiții, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), beneficiind de o alocare totală de 15,83 miliarde euro.

Ministrul DAEA a subliniat necesitatea ca prin conexiuni instituționale să facem față noilor provocări, precizând că actualele constrângeri care au apărut în cadrul PS PAC 2023-2027 ne determină să modificăm ceea ce se impune.

Petre DAEA a reamintit etapele desfășurate în urma aprobării PNS, pentru punerea în aplicare a acestuia prin două direcții importante: lansarea „Caravanei Cunoașterii” pentru aducerea la cunoștința partenerilor implicați în derularea PNS și a instituțiilor din coordonarea MADR a priorităților și oportunităților de finanțare aferente perioadei 2023-2027, în vederea diseminării informațiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene. Cea de-a doua direcție pentru implementarea PNS a vizat elaborarea actelor normative, iar în acest sens, ministrul Petre DAEA a menționat că actele normative și tot ceea ce PNS implică din punct de vedere legislativ a fost realizat la timp și a mulțumit tututor pentru contribuție.

Ministrul și-a exprimat speranța ca împreună cu toți actorii implicați, cu răbdare și atenție să fie proiectat actul de construcție al PAC post 2027, iar în acest context ministrul a făcut referire la cei 4S care ar trebui să reprezinte pilonii de bază ai viitoarei PAC: sustenabilitate, securitate, stabilitate și siguranță. Totodată, Petre Daea a evidențiat că PAC reprezintă siguranța și stabilitatea politicilor statale în domeniul agriculturii.

Agenda întâlnirii a cuprins și alte subiecte de interes, precum:

prezentarea structurii, a rolului Comitetului de Monitorizare, precum și a grupurilor de lucru;
aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare al Comitetului de Monitorizare pentru PS PAC (CM PS PAC) și al Grupurilor de lucru (GL) constituite în cadrul CM PS PAC și stabilirea componenței GL;
prezentarea calendarului estimativ de lansare a sesiunilor de depunere a cererilor de finanțare aferente intervențiilor din cadrul Pilonului II din Planul Strategic PAC 2023-2027 în anul 2023;
prezentarea principalelor prevederi privind metodologia de selecție a proiectelor aferente intervențiilor din Pilonul II din Planul Strategic;
prezentarea tipologiilor de modificare ale planurilor strategice.

Alături de ministrul Petre DAEA, la reuniune au participat președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice Valeriu TABĂRĂ, secretarul de stat Ion GĂMAN, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Rurală - AM PNDR, Dana REBEGA, directorul general al Direcției Generale Politici Agricole, Elena TATOMIR, directorul general al AFIR, George CHIRIȚĂ, precum și directori și experți din cadrul MADR, APIA și ai altor instituții subordonate. Totodată, întrunirea a reunit reprezentanți din conducerea asociațiilor și federațiilor din sectorul agricol.

Ședința s-a bucurat de prezența unui reprezentant din cadrul DG AGRI, în persoana domnului Ștefan Lucian RADU, desk officer pentru România.

Vizualizat: 1055 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii