Adama
Agreena
AGRICOVER

ASTĂZI! Fermierii i-au scris șefei de la Fisc: Așa nu se mai poate!

Publicat: 21 august 2023 - 14:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români cultivatori de legume și cartofi, reprezentați de mai multe organizații de profil, i-au scris șefei de la Fisc, dar și ministrului agriculturii. Scrisoarea deschisă a fost transmisă astăzi și Agroinfo. 

"București, 21.08.2023

SCRISOARE DESCHISĂ
Doamnei Președinte ANAF, Nicoleta-Mioara CÎRCIUMARU,
Domnului Ministru MADR, Florin-Ionuț BARBU,

Eliminați blocajele din E-Transport


Urmare a semnalelor primite din partea membrilor noștri, vă adresăm această scrisoare deschisă, cu speranța că veți lua în considerare îngrijorările și dificultățile pe care le întâmpinăm ca urmare a blocajelor din sistemul E-Transport.

Produsele obținute de membrii noștri producători de cartofi, legume, fructe și pepeni, au fost introduse prin OPANAF nr. 12/2022, la produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relaţia B2B, deși sunt persoane juridice care au contracte încheiate pentru ponderea majoritară a producției, înregistrează în sistem și realizează factură electronică care poate fi confirmată și verificată oricând, având fiscalizare 100%.

maini-fermier-cer_b

În campaniile de recoltat, website-ul ANAF nu face față volumului mare de procese, mai ales în perioadele aglomerate atunci când contabilii trebuie să încarce declarațiile și documentele necesare. Înregistrările fiscale periodice și declarațiile sunt imposibil de operat uneori deoarece platforma se blochează constant, dă erori sau nu mai este accesibilă pe perioade de câteva ore. Au fost cazuri când a durat și 3 ore până s-a putut înregistra și obține codul UIT sau a dat eroare și după 4-5 ore și nu s-a putut emite din cauza capacității insuficiente de operare a website-ului.

Ce facem în acest caz?

Cum procedăm ca producția horticolă să nu se degradeze și să nu primească amendă producătorul/furnizorul-transportatorul și cumpărătorul?
Cartofii, legumele, fructele și pepenii sunt perisabile și mai ales în perioada de vara se degradează rapid dacă sunt ținute câteva ore în plus și cresc cantitățile refuzate și neachitate de cumpărători/retaileri. Există și diferențe între marfa brută și marfa netă plătită, care vor fi aflate de furnizor optimist la câteva zile după livrare, dar înțelegem că se realizează facturi storno dacă există diferență între suma facturată și suma acceptată la plată și încasată efectiv. Principala problemă aici este că ANAF preia sumele facturate inițial, inclusiv la decontarea TVA, nu se calibrează cu situațiile existente în balanță/bilanț și apar diferențe care se clarifică/rectifică foarte greu și mult mai birocratic.

Asigurați-vă că platforma E-Transport este stabilă, ușor de utilizat și capabilă să facă față volumului mare de date. Dificultățile tehnice pot crea haos, pierderi și întârzieri inutile!

Blocaje logistice apar în campania de recoltat cartofi, legume-fructe, când se încărcă multe camioane, dar dacă este blocat sistemul și nu obțin codul UIT, nu vor putea pleca până nu se deblochează sistemul. Amenzile sunt foarte mari dacă nu se respectă și se ajunge la blocaje pe care dorim să le prevenim.

O altă problemă majoră întâmpinată de membrii noștri, este atunci când cumpără material de plantare din afara țării, tot ei trebuie să obțină codul UIT. Nici o țară europeană nu obligă firmele exportatoare să obțină această înregistrare în România, deoarece materialul de plantat(sămânța/tuberculi) are etichetă și pașaport, nefiind destinate consumului, iar in acest sens ar trebui eliminată obligativitatea codului UIT. Cum se justifică introducerea cartofului pentru sămânță pe lista produselor cu risc fiscal ridicat? În ce constă acest risc când vorbim de un produs cu regim special, cu trasabilitate 100%?

Toate aceste blocaje duc la necesitatea angajării unei persoane care să se ocupe special de acest lucru, resurse suplimentare, birocratizare, etc.
Noi vă propunem ca pentru ușurarea activității, atât a noastră cât și a ANAF, să se dovedească realizarea obiectivului de control prin înregistrarea în sistem a transportului odată cu eliberarea facturii, fără a mai aștepta ca sistemul să emită cod UIT. Astfel sistemul are timp necesar de lucru și nu vom mai fi afectați dacă se blochează sau nu. Odată înregistrată factura există trasabilitatea asigurată. Pentru cantitățile contractate la industrializare se poate acorda derogare, existând transparență 100%.

Chiar dacă este impetuos necesar și util, pentru ușurarea activității de înregistrare, propunem ca, într-un termen de câteva zile sau la sfârșit de săptămână, să se centralizeze și să se transmită către ANAF pachetul de facturi și datele necesare comercializării produselor sus menționate.
Stimată Doamnă Președinte Nicoleta-Mioara CÎRCIUMARU, Stimate Domnule Ministru Florin-Ionuț BARBU, încheiem această scrisoare cu speranța că în al doisprezecelea ceas veți acorda atenție situației critice în care ne aflăm și veți lua măsuri imediate pentru a rezolva aceste probleme în sistemul E-Transport.

Vă mulțumim pentru eforturile pe care suntem siguri că le veți întreprinde pentru a remedia aceste probleme. Suntem disponibili să colaborăm și să contribuim la identificarea soluțiilor adecvate pentru binele tuturor.

Am apelat la această scrisoare deschisă după ce am transmis adresa cu nr. 906 din 20.07.2023, prin care am v-am rugat să binevoiți a accepta organizarea unei întâlniri de lucru, unde să identificăm soluțiile care se impun pentru îmbunătățirea sistemului informatic al ANAF(E-Transport), să fie reduse blocajele/erorile ca număr, intensitate și alte posibile soluții, la care nu ați dat curs.

Cu respect,
În numele tuturor membrilor ale celor 5 organizații,
FNCR Președinte Cleonic SUCACIU

U.N.C.S.V. Președinte Mircea Paul BĂLUȚĂ

HORT INTEGRA Președinte Florin ISTRATE

FRULEG-RO Președinte Lucian FLOREA

COOP RO,
Președinte
Florentin BERCU
Federația Națională Cartoful din România – F.N.C.R.
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România - HORT INTEGRA
Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli - FRULEG-RO
Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO"

Vizualizat: 1963 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

Adrian Pintea: Un miliard de euro în contul APIA! Primii fermieri și primele plăți APIA!

06 septembrie 2024 - 13:05

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și-a propus ca-n decurs de doar două luni să vireze în conturile fermierilor, crescătorilor de animale subvenții pe hectar și cap animal în valoare de 1,4 miliarde de euro, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, joi seara, la Agro TV.

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

ACUM! Grafic plata subvențiilor APIA hectar, cap animal: 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie!

06 septembrie 2024 - 12:29

Anunțul a fost făcut joi seara, la Agro TV, de ministrul secretar de stat Adrian Pintea din Ministerul Agriculturii. Datele importante în acest moment în graficul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plățile pe hectar și cap animal, aferente acestui an, sunt 30 septembrie, 1-15 octombrie, 16 octombrie.

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

Primul Festival European al Bivolului se ține în Maramureș!

05 septembrie 2024 - 19:29

Pe 15 septembrie 2024, se desfășoară prima ediție a Festivalului European al Bivolului în Țara Lăpușului, satul Suciu de Jos.

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

Șef ANSVSA: Ovinele testate în fiecare gospodărie!

05 septembrie 2024 - 18:31

A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

Ciprian Palmeș: După 10 septembrie încep achizițiile de miei pentru export!

05 septembrie 2024 - 10:19

Cunoscutul exportator și susținător al oieritului românesc, Ciprian Palmeș, anunță acum pe Facebook că din 10 septembrie demarează achiziția de miei pentru export.

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

Sprijin urgent pentru crescătorii români de animale!

05 septembrie 2024 - 09:25

Cu bolile cumplite care amenință de ceva timp zootehnia din România e nevoie de un sprijin urgent pentru crescătorii locali de animale, a propus eurodeputatul român Daniel Buda în Parlamentul de la Bruxelles. Fermele au fost distruse mai întâi de pesta porcină africană, iar acum de pesta micilor rumegătoare.

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Subvenții APIA egale pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

05 septembrie 2024 - 08:44

Subvenții egale pentru fermierii români: un pas important în Parlamentul European, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI.

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

Salvați data! Ziua Porumbului - 11 septembrie 2024!

04 septembrie 2024 - 18:23

ZIUA PORUMBULUI va avea loc în data de 11 septembrie 2024, în localitatea Orezu, jud. Ialomița, la ferma cunoscutului fermier Nicolae SITARU – ElSit, începând cu ora 10:00.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Raport selecție achiziții simple utilaje agricole!

04 septembrie 2024 - 18:04

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție intermediar aferent submăsurii 4.1, pachetul 4.1.1. Achiziții simple de utilaje la nivelul fermei – sector vegetal, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, pentru proiectele depuse în prima etapă lunară (25 iunie – 24 iulie 2024) a sesiunii din acest an.

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

Ministrul Barbu ACUM: Bani pentru tractoare noi! Lista fermierilor selectați!

04 septembrie 2024 - 09:58

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că peste 500 de fermieri din sectorul vegetal  au fost selectați pentru a primi bani pentru tractoare și utilaje agricole noi.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

La azil

La azil
Un nebun îşi atenţiona un frate de-al său în curtea unui azil: Detalii