O SUBVENȚIE DE 60 DE EURO PE OAIE! Crescătorii români de ovine sunt convinși, în ultima perioadă, cu o subvenție de 60 de euro pe cap de oaie, să crească alte rase de oi, străine, superioare rasei Țurcană, spune crescătorul de ovine Mihai Sprânceană din Banat. El adaugă că subvenția promisă oierilor e mare și-i va atrage pe mulți oieri, dar nu vor avea de câștigat dacă renunță la rasa Țurcană.
Există tendința să introducă în România rase care nu sunt ale noastre, se încearcă lămurirea unor crescători să treacă la alte rase, la Friză, la olandeze, belgiene, nemțești care nu ține, cel puțin pe zona noastră colinară și montană nu cred că vor reuși pentru că nu se potrivesc la noi, sunt greu de adaptat. Rasa Țurcană este specifică pentru țara noastră, pentru clima și mediu din țara noastră. Este ușor de întreținut, este o oaie care poate fi scoasă la pășune din aprilie până-n noiembrie, pe când celelalte stau mai mult pe stabulație. Au nevoie de o hrană mai costisitoare, e greu de ținut o oaie pe zona noastră, alta decât Țurcana.
La ora actuală pe Țurcană subvenția este în jur de 18 euro (sprijin cuplat zootehnic n.r.) pe cap de oaie. În cazul în care se consideră că o altă rasă, superioară Țurcanei, ar putea lua subvenție, vor calcula o subvenție mult mai mare, în jur de 60 de euro pe cap de oaie, atunci își închipuie ei că toți vor sări ca să ia rasa alta decât Țurcana pentru a primi 60 de euro pe cap de oaie. Probabil, că unii vor mușca și vor accesa (subvenția n.r.) dar se vor trezi în doi-trei ani că nu vor putea să țină oi și nu vor avea avantajele cum le au de la Țurcană, a declarat crescătorul de ovine Mihai Sprânceană, pentru Radio Reșița.
Dealtfel, europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, i-a anunțat deja pe crescătorii români de ovine că sunt pregătiți bani pentru genetică, ameliorarea raselor.
Îi îndemn pe fermierii români să investească în genetică și animale de calitate! Uniunea Europeană a alocat 10 miliarde de euro pentru cercetare în agricultură. Sunt bani care trebuie să se regăsească în fiecare fermă într-o formă sau alta. De noi depinde acest lucru! A spus europarlamentarul. El a adăugat că că ameliorarea rasei țurcane, cheia deschiderii spre piețele de desfacere și consolidării competitivității fermierilor! CLICK AICI PENTRU DECLARAȚIA INTEGRALĂ A EURODEPUTATULUI!