FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Asociația Profesională a Ciobanilor: Schimbări majore pentru crescătorii de oi!

Publicat: 12 septembrie 2021 - 17:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis o scrisoare către prim-ministrul Florin Cîțu în care sunt subliniate schimbările majore făcute la plata subvențiilor pentru crescătorii de ovine odată cu venirea lui Adrian Oros la conducerea Ministerului Agriculturii. Scrisoarea APC a fost transmisă și către redacția Agroinfo.

Scrisoarea APC către șeful Guvernului susține că-n ultimii doi ani s-au operat schimbări majore la plățile de care beneficiază crescătorii de oi din România, dar și-n ceea ce privește exportul ovinelor vii și a prețului la miei.

"Ministrul Adrian Oros a stopat practica frauduloasă a unor intermediari care au profitat de pe urma crescătorilor de ovine eliberîndu-le adeverințe de preluare a lânii și percepînd sume de bani considerabile pentru acestea. apc-unu_bapc doi_bapc-trei_bCrescătorii de ovine aveau nevoie de aceste adeverințe pentru a putea să-și încaseze subvenția de 1 leu/kg de lână. Tot din practica frauduloasă făcea parte și trecerea multor crescători rău intenționați a unui număr exagerat de kg de lână pentru o oaie, ajungându-se până și la 35 kg de lână pe cap de oaie declarate. Anulînd acordarea acestui sprijin, ministrul Adrian Oros a compensat cu acordarea în 2020 a unui ajutor Covid de 5 lei pe cap de oaie care considerăm că a fost mult mai corect.

A dispărut monopolul exportatorilor de ovine care au manipulat piața vânzării ovinelor vii ani de zile, considerăm noi, cu sprijinul politic al foștilor conducători. Mai precis, în ultimii doi ani, Ministerul Agriculturii și ANSVSA au autorizat 18 noi centre de colectare și export ovine, lucru care a creat o piață concurențială și a făcut să se ajungă la un preț corect rezultat în mod firesc din cerere și ofertă.

Așa că, s-a ajuns ca de la prețul derizoriu de 6 lei/kg, pe care-l primeau crescătorii de ovine în 2017 de la exportatorii care dețineau monopolul, la prețul de 13-15 lei/kg, pe care l-au primit crescătorii de animale în anii 2020 și 2021 de la exportatorii noi autorizați într-o piață liberă, fără acel vechi monopol.

Considerăm că acest lucru extraordinar care s-a întâmplat (creșterea prețului cu 130%) a ajutat enorm sectorul care era într-un mare regres, mulți dintre crescători renunțînd la această meserie.

Un alt demers lăudabil și, considerăm noi, cel mai curajos al domnului ministru Adrian Oros este acela de a stopa fraudele care se fac deja de mulți ani în România cu masculii de reproducție (berbecii) de origine vânduți, în anumite cazuri, doar pe acte de către anumite rețele deja descoperite și dovedite. Pentru a stopa acest tip de fraudă, Adrian Oros a dat un ordin de ministru prin car îi obligă pe cei care dețin cărțile de rasă și comercializează masculi de origine pentru reproducție să facă testul de paternitate și de filiație pentru fiecare berbec. În acest mod le-ar fi imposibil să mai fraudeze fără a fi ușor descoperiți cei care vindeau doar acte, nu și berbecii, crescătorilor de animale de bună credință care aveau nevoie de aceste certificate de origine pentru a-și putea încasa SCZ-ul (Sprijinul Cuplat Zootehnic), fără de care nu ar fi putut rezista pe piață. În acest demers curajos, un rol important l-a avut și domnul director ANZ Bella Vaida. Nimeni până acum nu a avut curajul să se implice și să oprească aceste rețele de vânzare de berbci de origine sau doar de acte pentru berbeci de origine. Acest demers nu a fost definitivat deoarece a fost atacat în instanță ordinul de ministru de către cei ale căror interese au fost afectate fiind vorba de zeci de milioane de euro în ultimii ani.

La propunerea APC de a găsi soluții pentru simplificarea modului de angajare a ciobanilor și a beneficia și aceștia de asigurare medicală, pensie și șomaj, ministrul Adrian Oros a invitat la discuții reprezentanții Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe, formînd un grup de lucru în scopul identificării unor soluții inspirate din alte țări UE.

Tot la propunerea APC, am avut mai multe întâlniri atât la Sibiu cu mai mulți crescători de ovine, cât și la București, la MADR, pentru a discuta și a găsi soluții pe tema Legii zootehniei (legea 32 din 2019) și a Legii pășunatului (OUG 34/2013) care dorim să fie modificate conform cu realitatea din sector.

Gheorghe Dănulețiu, președinte APC
Ioan Sterp, vicepreședinte APC."

Scrisoarea reflectă poziția Asociației Profesionale a Ciobanilor din România.

Vizualizat: 7766 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

Dacă pui bălegar pe câmp, iei amendă 100.000 de lei! Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia!

25 septembrie 2021 - 06:15

Cunoscutul cântăreț de rap Puya, pe numele lui real Dragoș Gărdescu, pune degetul pe rană. Țăranilor români li se interzice să pună bălegar pe câmp, pentru că deranjează nasurile delicate ale orășenilor care-și clădesc vile pe la țară. La fel se întâmplă și cu mirosul venit din grajdul animalelor. Deranjează. Mâine-poimâine o să interzică și chirpiciul ăștia, spune Puya, care și-a cumpărat o casă din chirpici la țară, pe care vrea să o păstreze așa.

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

Comunicat APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale! Plata subvențiilor APIA!

25 septembrie 2021 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervnție pentru Agricultură (APIA) anunță acum fermierii, crescătorii de animale că eliberează în continuare adeverințe APIA pentru încasarea în avans a subvențiilor agricole aferente acestui an. Așa-zisele adeverințe punte cu care fermierii pot să-și contracteze împrumuturi bancare garantînd cu subvențiile care li se cuvin vor fi eliberate până la demararea plăților în avans. Plata avansului APIA începe la 18 octombrie.

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

Și-a făcut singură o fermă de animale în România în timp ce soțul ei muncește în Germania!

24 septembrie 2021 - 13:37

Elena Petruț și-a făcut singură o fermă de capre în comuna Ideciu de Jos, județul Mureș, în timp ce soțul ei muncește în Germania. Elena este ajutată de cumnatul ei, tata Uțu, și de fiul ei cel mare, Andrei. A prins drag de animale chiar dacă ea a crescut la bloc și a văzut animale doar în vacanțele petrecute la bunici. De 7 ani are ferma, iar de 4 ani livrează laptele de capră la fabrica de lactate Olympus din Brașov.

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Video! Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

24 septembrie 2021 - 10:49

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

AFIR ASTĂZI: Ajutor micii fermieri 15.000 euro/fermier! Din 27 septembrie, punctaj mai mic pentru cereri!

24 septembrie 2021 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a înregistrat până astăzi, la ora publicării știrii, 527 de cereri pentru zona montană și 359 de cereri pentru zona normală inclusiv ITI pentru ajutorul european de 15.000 de euro/fermă destinat fermelor mici. Vestea bună pentru micii fermieri este că din 27 septembrie 2021, punctajul pentru acceptarea cererilor de finanțare scade la jumătate.

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

Ministrul Oros vorbește de digitalizare când țăranii români încă ară cu vacile pe câmp!

23 septembrie 2021 - 22:36

Replici acide de la fermieri pentru ministrul agriculturii Adrian Oros la declarația acestuia că vor fi alocați bani în Planul Național Strategic pentru digitalizarea în agricultură.

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Vor să îngroape 22.000 de porci morți în mijlocul pășunii unde pasc 1.400 de oi!

Apel disperat al crescătoarei de ovine inginer Ileana Voina din județul Hunedoara. În mijlocul pășunii pe care pasc 1.400 de ovine s-a săpat cu excavatorul o groapă adâncă unde ar urma să fie îngropați peste 22.000 de porci uciși de pesta porcină africană.

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii