Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis o scrisoare către prim-ministrul Florin Cîțu în care sunt subliniate schimbările majore făcute la plata subvențiilor pentru crescătorii de ovine odată cu venirea lui Adrian Oros la conducerea Ministerului Agriculturii. Scrisoarea APC a fost transmisă și către redacția Agroinfo.
Scrisoarea APC către șeful Guvernului susține că-n ultimii doi ani s-au operat schimbări majore la plățile de care beneficiază crescătorii de oi din România, dar și-n ceea ce privește exportul ovinelor vii și a prețului la miei.
"Ministrul Adrian Oros a stopat practica frauduloasă a unor intermediari care au profitat de pe urma crescătorilor de ovine eliberîndu-le adeverințe de preluare a lânii și percepînd sume de bani considerabile pentru acestea. Crescătorii de ovine aveau nevoie de aceste adeverințe pentru a putea să-și încaseze subvenția de 1 leu/kg de lână. Tot din practica frauduloasă făcea parte și trecerea multor crescători rău intenționați a unui număr exagerat de kg de lână pentru o oaie, ajungându-se până și la 35 kg de lână pe cap de oaie declarate. Anulînd acordarea acestui sprijin, ministrul Adrian Oros a compensat cu acordarea în 2020 a unui ajutor Covid de 5 lei pe cap de oaie care considerăm că a fost mult mai corect.
A dispărut monopolul exportatorilor de ovine care au manipulat piața vânzării ovinelor vii ani de zile, considerăm noi, cu sprijinul politic al foștilor conducători. Mai precis, în ultimii doi ani, Ministerul Agriculturii și ANSVSA au autorizat 18 noi centre de colectare și export ovine, lucru care a creat o piață concurențială și a făcut să se ajungă la un preț corect rezultat în mod firesc din cerere și ofertă.
Așa că, s-a ajuns ca de la prețul derizoriu de 6 lei/kg, pe care-l primeau crescătorii de ovine în 2017 de la exportatorii care dețineau monopolul, la prețul de 13-15 lei/kg, pe care l-au primit crescătorii de animale în anii 2020 și 2021 de la exportatorii noi autorizați într-o piață liberă, fără acel vechi monopol.
Considerăm că acest lucru extraordinar care s-a întâmplat (creșterea prețului cu 130%) a ajutat enorm sectorul care era într-un mare regres, mulți dintre crescători renunțînd la această meserie.
Un alt demers lăudabil și, considerăm noi, cel mai curajos al domnului ministru Adrian Oros este acela de a stopa fraudele care se fac deja de mulți ani în România cu masculii de reproducție (berbecii) de origine vânduți, în anumite cazuri, doar pe acte de către anumite rețele deja descoperite și dovedite. Pentru a stopa acest tip de fraudă, Adrian Oros a dat un ordin de ministru prin car îi obligă pe cei care dețin cărțile de rasă și comercializează masculi de origine pentru reproducție să facă testul de paternitate și de filiație pentru fiecare berbec. În acest mod le-ar fi imposibil să mai fraudeze fără a fi ușor descoperiți cei care vindeau doar acte, nu și berbecii, crescătorilor de animale de bună credință care aveau nevoie de aceste certificate de origine pentru a-și putea încasa SCZ-ul (Sprijinul Cuplat Zootehnic), fără de care nu ar fi putut rezista pe piață. În acest demers curajos, un rol important l-a avut și domnul director ANZ Bella Vaida. Nimeni până acum nu a avut curajul să se implice și să oprească aceste rețele de vânzare de berbci de origine sau doar de acte pentru berbeci de origine. Acest demers nu a fost definitivat deoarece a fost atacat în instanță ordinul de ministru de către cei ale căror interese au fost afectate fiind vorba de zeci de milioane de euro în ultimii ani.
La propunerea APC de a găsi soluții pentru simplificarea modului de angajare a ciobanilor și a beneficia și aceștia de asigurare medicală, pensie și șomaj, ministrul Adrian Oros a invitat la discuții reprezentanții Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe, formînd un grup de lucru în scopul identificării unor soluții inspirate din alte țări UE.
Tot la propunerea APC, am avut mai multe întâlniri atât la Sibiu cu mai mulți crescători de ovine, cât și la București, la MADR, pentru a discuta și a găsi soluții pe tema Legii zootehniei (legea 32 din 2019) și a Legii pășunatului (OUG 34/2013) care dorim să fie modificate conform cu realitatea din sector.
Gheorghe Dănulețiu, președinte APC
Ioan Sterp, vicepreședinte APC."
Scrisoarea reflectă poziția Asociației Profesionale a Ciobanilor din România.