ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Asociația Profesională a Ciobanilor: Schimbări majore pentru crescătorii de oi!

Publicat: 12 septembrie 2021 - 17:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis o scrisoare către prim-ministrul Florin Cîțu în care sunt subliniate schimbările majore făcute la plata subvențiilor pentru crescătorii de ovine odată cu venirea lui Adrian Oros la conducerea Ministerului Agriculturii. Scrisoarea APC a fost transmisă și către redacția Agroinfo.

Scrisoarea APC către șeful Guvernului susține că-n ultimii doi ani s-au operat schimbări majore la plățile de care beneficiază crescătorii de oi din România, dar și-n ceea ce privește exportul ovinelor vii și a prețului la miei.

"Ministrul Adrian Oros a stopat practica frauduloasă a unor intermediari care au profitat de pe urma crescătorilor de ovine eliberîndu-le adeverințe de preluare a lânii și percepînd sume de bani considerabile pentru acestea. apc-unu_bapc doi_bapc-trei_bCrescătorii de ovine aveau nevoie de aceste adeverințe pentru a putea să-și încaseze subvenția de 1 leu/kg de lână. Tot din practica frauduloasă făcea parte și trecerea multor crescători rău intenționați a unui număr exagerat de kg de lână pentru o oaie, ajungându-se până și la 35 kg de lână pe cap de oaie declarate. Anulînd acordarea acestui sprijin, ministrul Adrian Oros a compensat cu acordarea în 2020 a unui ajutor Covid de 5 lei pe cap de oaie care considerăm că a fost mult mai corect.

A dispărut monopolul exportatorilor de ovine care au manipulat piața vânzării ovinelor vii ani de zile, considerăm noi, cu sprijinul politic al foștilor conducători. Mai precis, în ultimii doi ani, Ministerul Agriculturii și ANSVSA au autorizat 18 noi centre de colectare și export ovine, lucru care a creat o piață concurențială și a făcut să se ajungă la un preț corect rezultat în mod firesc din cerere și ofertă.

Așa că, s-a ajuns ca de la prețul derizoriu de 6 lei/kg, pe care-l primeau crescătorii de ovine în 2017 de la exportatorii care dețineau monopolul, la prețul de 13-15 lei/kg, pe care l-au primit crescătorii de animale în anii 2020 și 2021 de la exportatorii noi autorizați într-o piață liberă, fără acel vechi monopol.

Considerăm că acest lucru extraordinar care s-a întâmplat (creșterea prețului cu 130%) a ajutat enorm sectorul care era într-un mare regres, mulți dintre crescători renunțînd la această meserie.

Un alt demers lăudabil și, considerăm noi, cel mai curajos al domnului ministru Adrian Oros este acela de a stopa fraudele care se fac deja de mulți ani în România cu masculii de reproducție (berbecii) de origine vânduți, în anumite cazuri, doar pe acte de către anumite rețele deja descoperite și dovedite. Pentru a stopa acest tip de fraudă, Adrian Oros a dat un ordin de ministru prin car îi obligă pe cei care dețin cărțile de rasă și comercializează masculi de origine pentru reproducție să facă testul de paternitate și de filiație pentru fiecare berbec. În acest mod le-ar fi imposibil să mai fraudeze fără a fi ușor descoperiți cei care vindeau doar acte, nu și berbecii, crescătorilor de animale de bună credință care aveau nevoie de aceste certificate de origine pentru a-și putea încasa SCZ-ul (Sprijinul Cuplat Zootehnic), fără de care nu ar fi putut rezista pe piață. În acest demers curajos, un rol important l-a avut și domnul director ANZ Bella Vaida. Nimeni până acum nu a avut curajul să se implice și să oprească aceste rețele de vânzare de berbci de origine sau doar de acte pentru berbeci de origine. Acest demers nu a fost definitivat deoarece a fost atacat în instanță ordinul de ministru de către cei ale căror interese au fost afectate fiind vorba de zeci de milioane de euro în ultimii ani.

La propunerea APC de a găsi soluții pentru simplificarea modului de angajare a ciobanilor și a beneficia și aceștia de asigurare medicală, pensie și șomaj, ministrul Adrian Oros a invitat la discuții reprezentanții Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe, formînd un grup de lucru în scopul identificării unor soluții inspirate din alte țări UE.

Tot la propunerea APC, am avut mai multe întâlniri atât la Sibiu cu mai mulți crescători de ovine, cât și la București, la MADR, pentru a discuta și a găsi soluții pe tema Legii zootehniei (legea 32 din 2019) și a Legii pășunatului (OUG 34/2013) care dorim să fie modificate conform cu realitatea din sector.

Gheorghe Dănulețiu, președinte APC
Ioan Sterp, vicepreședinte APC."

Scrisoarea reflectă poziția Asociației Profesionale a Ciobanilor din România.

Vizualizat: 8258 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

Crescătorii de oi și capre au aruncat tone de lapte și au aprins baloți de fân!

19 mai 2022 - 07:16

În semn de protest faţă de preţurile ridicate şi problemele lor de producţie, crescătorii de oi și capre din Cipru au aruncat miercuri tone de lapte şi au aprins baloţi de fân în faţa palatului prezidenţial din capitala Nicosia, notează Reuters.

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă! Ce spun fermierii români!

18 mai 2022 - 13:13

România cultivă cereale pe milioane de hectare. Cele mai recente date indică o posibilă creștere a producției dacă vremea va ține cu fermierii. De altfel, situația în care se află cerealele din Rusia și Ucraina face loc noilor competitori care ar putea veni de la noi din țară. Prețul grâului a urcat la 435 euro/tonă, cel mai mare înregistrat vreodată. 

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

Ajutorul APIA 5.000 euro/fermă! Beneficiari, condiții, acte, termen plată!

18 mai 2022 - 08:00

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial, procedura de implementare aferentă măsurii "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat pentru activități specifice din domeniul industriei agroalimentare". Condiții, acte, termen pentru micrograntul APIA, ajutorul de 5.000 euro/fermă.

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

Oierii Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp, ASTĂZI la Guvern! Subvenții și pășuni pentru crescătorii de oi!

17 mai 2022 - 20:39

Premierul Nicolae Ciucă i-a primit marţi, la Palatul Victoria, pe reprezentanţii Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor, transmite Guvernul. 

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

De la anul, adio subvenții pe hârtii!

17 mai 2022 - 08:18

Din 2023, odată cu noua politică agricolă comună, obținerea ajutoarelor europene, a subvențiilor, nu va mai fi o competiție de hârtii pentru fermierii, crescătorii români de animale. Va conta performanța și nu respectarea unor criterii stabilite anapoda de niște funcționari, a spus ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

Ce trebuie să facă un fermier român ca să obțină un ajutor de 15 milioane de euro!

17 mai 2022 - 07:40

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat luni, la TVR1, că a fost majorată suma acordată fermierilor români care se orientează spre procesarea produselor agricole primare. De anul viitor, din 2023, aceștia vor putea obține 15 milioane de euro din bani europeni. Care este condiția esențială pentru o astfel de sumă? 

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

Ministrul Chesnoiu ASTĂZI despre ajutorul Covid pentru crescătorii de oi!

16 mai 2022 - 11:24

Crescătorii de ovine din România sunt într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult și mai bine, spune ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu, astfel că nu au nevoie de un ajutor Covid pentru acest an. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Cooperativa Agricolă Someş-Arieş la Agraria 2022

Prototipul ideal al Bălțatei românești în viziunea Cooperativei Agricole Someş-Arieş la Agraria 2022! Un interviu cu Călin Fărgaciu, membru fondator al asociaţiei transilvănene

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii