UN AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE CARE NU AU PĂȘUNE! Asociația Profesională a Ciobanilor anunță că va lansa, în perioada următoare, o platformă care se numește VREAU PĂȘUNE. Pe această platformă, crescătorii vor putea semnala toate problemele legate de pășuni. iar odată cunoscute aceste probleme să-și găsească rezolvarea.
ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR APC își dorește în următoarea perioadă să aducă sectorului zootehnic pe care într-o anumită măsură îl reprezintă mai multe FAPTE și mai puține vorbe. Sunt multe probleme în acest sector și dorim pe cât posibil să le identificăm,, să le semnalăm și să facem demersuri pentru a le rezolva.
În următoarea perioadă pentru a putea crescătorii semnala problemele pe care le au cu pășunile vom lansa o platformă și grup online care se numește simplu și sugestiv “VREAU PĂȘUNE”.
Ne-am format deja o echipa proprie de juriști, dar și de avocați colaboratori care să reprezinte cu succes membrii asociației pentru a-și face dreptate în raport cu primăriile care de multe ori fac abuzuri. Pe lângă această consultanță si reprezentare juridică în cadrul asociației noastre pot să beneficieze și de consultanță financiară, fiscală și pentru accesarea de fonduri europene, a transmis Asociația Profesională a Ciobanilor, pentru AGROINFO.
Reprezentanții APC au discutat vineri, 26 martie 2021, cu ministrul agriculturii, Adrian Oros, despre mai multe probleme, cea mai importantă fiind cea a pășunilor, a chiriilor mari pe hectarul de pășune, practicate de unele primării.
Oierii au cerut stabilirea unor criterii si plafoane simple si clare de taxe de inchiriere a pășunilor și a terenurilor arabile deoarece multe primării abuzează și stabilesc niște prețuri nejustificat de mari de închiriere și prin acest mod CONFISCĂ pur si simplu subvențiile pe care crescătorii le primesc de la APIA pe terenuri. În anumite cazuri, prețul de închiriere ajunge să fie dublu față de subvenția încasată pe hectar.
A devenit o practică a primarilor de a stabili prețul de inchiriere sau de plecare al licitațiilor în funcție de subvențiile primite de la APIA și nu de masa verde, au declarat reprezentanții APC, pentru AGROINFO.