ORDINUL CU GENOTIPAREA OVINELOR! Mai multe asociații ale crescătorilor de ovine și caprine au dat în judecată Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Zootehnie pentru Ordinul 180/2020 care stabilește că este obligatorie genotiparea berbecilor. Asociațiile cer anularea Ordinului. Un termen de judecată a fost pe 27 octombrie 2020. Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) a transmis astăzi către AGROINFO cererea de intervenție în proces pentru susținerea Ordinului MADR. APC cere ca Ordinul 180/2020 să nu fie anulat.
Cele 11 asociații ale crescătorilor de ovine și caprine, Păstorul Crișana, Caprirom, AJCOC Caraș Severin, AJCOC Teleorman, Miorița Chișineu Criș, Miorița Moldavis, Moldoovis Botoșani, Dacia Hunedoara și alte trei asociații din Dobrogea și Călărași cer instanței de judecată anularea Ordinului 180/2020 emis de MADR și ANZ. Asociația Profesională a Ciobanilor cere instanței de judecată menținerea Ordinului 180/2020. Concret, se opune la anularea acestui Ordin care, printre altele, obligă la genotiparea berbecilor.
CATRE,
CURTEA DE APEL BUCURESTI
Subscrisa, ASOCIAŢIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR , cu sediul in localitatea Curtea de Argeş, strada Cuză Vodă, nr 49 Bis, Judeţul Argeş, reprezentata legal de catre Sterp Ioan, in calitate de vicepresedinte, prin prezenta va depunem:
CERERE DE JUDECATA
prin care, pe cale accesorie incidenta, in sprijinul paratelor MINISTERUL AGRICULTURII si DEZVOLTARII RURALE si AGENTIA NATIONALA pentru ZOOTEHNIE, solicitam repingerea actiunii reclamantelor.
In fapt: Formulam prezenta cerere, pentru a apara drepturile si interesele legitime ale membrilor asociatiei noastre pe de o parte si pentru a ocroti interesele crescatorilor de animale neafiliati.
Consideram legala emiterea Ordinului nr.180/29.07.2020 de catre parata MINISTERUL AGRICULTURII.
Acest act normativ, stabileste strict criterii tehnice.
Subscrisa in ultimi ani, am formulat in repetate randuri adrese catre MADR si ANZ, prin care am solicitat reglementarea si stabilirea de norme tehnice, care sa fie in concordanta cu dispozitiile normelor europene, in speta REGULAMENTUL UE Nr.1012/2016 privind conditiile zootehnice si genealogice aplicabile ameliorarii animalelor.
Intarzierea adoptarii acestor norme a condus la pierderi economice insemnate in randul crescatorilor de animale.
Din punctul nostru de vedere Ordinul 180/2020 este deosebit de permisiv si se impune nu anularea lui, ci completarea cu reguli mai stricte.
Nefiind in posesia cererii de judecata care face obiectul prezentei cauze si avand date doar din presa, vom prezenta instantei un cadru general al starii de fapt.
Cele 11 reclamante, sunt asociatii ale crescatorilor de ovine care reprezinta interesele a mai putin de 10% din totalul crescatorilor de oi din ROMANIA.
ORDINUL 180/2020 vizeaza mai multe specii de animale domestice, respectiv ovine,bovine, cabaline si suine.
Intrebarea este de ce doar din randul crescatorilor de ovine, s-a solicitat anularea ORDINULUI 180/2020.
Reclamantii reprezinta un grup, care de zeci de ani capuseaza bugetul public, fiind abonati la subventii de zeci de milioane de euro, pe care le incaseaza cu sprijinul direct al unor persoane aflate in functii publice.
Pe aceste persoane nu le intereseaza problemele reale, de fond din zootehnie, singura lor preocupare fiind subventiile nationale si europene pe care de ani de zile le incaseaza.Acest fapt se completeaza cu declinul dezastruos al zootehniei.
Emiterea de norme tehnice, este atributul exclusiv al AGENTIEI NATIONALE de ZOOTEHNIE care a intocmit Referatul nr.6530/21.05.2020 , iar emiterea ORDINULUI 180/2020 de catre MADR, s-a facut cu respectarea normelor de legalitate.
Mai mult decat atat, cererea formulata este inadmisibila, deoarece vizeaza un act normativ subsecvent unor dispozitii legale in vigoare(Legea zootehniei nr.32/2019,HG nr.30/2017 si HG 1186/2014).
Fiind un Ordin de ministru, care stabileste Norme tehnice, nu constituie un act administrativ ,, ... care da nastere,modifica sau stinge raporturi juridice;”, conform dispozitiilor art.2 lit.c din Legea contenciosului administrativ nr.554/2004.
Fata de cele prezentate, va solicitam respingerea actiunii formulate de catre reclamante.
In drept: dispozitiile art.30 pct.6, art.37 si art.63 Cod proc.civ., REGULAMENTUL UE Nr.1012/2016 si Legea contenciosului administrativ.
Cu respect,
ASOCIATIA PROFESIONALA A CIOBANILOR
VICEPRESEDINTE
STERP IOAN
30.10.2020