Adama
Agreena
AGRICOVER

ARE 21 DE ANI, A TERMINAT JURNALISM, DAR S-A FĂCUT OIER! ARE FERMA LUI DE OVINE!

Publicat: 23 decembrie 2020 - 07:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LECȚIE DE VIAȚĂ. Tânărul oier Cristian Băietrău din Orhei, Republica Moldova, în vârstă de 21 de ani, a obținut diploma de studii în jurnalism, dar a preferat să se ocupe de altceva, de oierit. Deși foarte tânăr și-a construit singur propria fermă de ovine.

Părinții săi cresc animale de mai mulți ani, inclusiv oi, și plănuiau să le vândă. Atunci i-a venit tânărului ideea de a încerca să dezvolte o afacere.

În cei circa 3 ani am schimbat o sumedenie de joburi, pentru că nu mă regăseam în ceea ce făceam. În 2019, mama mi-a spus că va vinde toate animalele, nu mai reușea fizic să le îngrijească. În acel moment, am decis să abandonez jobul și să mă întorc acasă. Am decis să merg la Universitatea Agrară pentru a urma studiile în zootehnie”, a povestit tânărul oier, pentru Agrobiznes.MD

A pornit cu 20 de oi, dar a împrumutat bani, a cumpărat animale și propria lui fermă a prins contur.

La oraș, salariul îmi ajungea să mă întrețin, respectiv nu am avut ceva rezerve pentru afacere și am fost nevoit să împrumut bani. Chiar a doua zi după ce m-am întors acasă am cumpărat 10 oi. La sfârșit de sezon, aveam deja 70 de capete”.

oier-la-21-de-ani_b

Oile erau crescute la o stână veche din sat, unde condițiile erau rele, astfel a decis să găsească bani pentru a construi o fermă.

Anul trecut mi-am zis, vom lucra oriunde doar nu în acest adăpost. Iarna am hotărâm să creăm condițiile necesare animalelor. Ne-am propus să construim un adăpost al nostru. O bună parte din reușite le datorez mamei, care mereu m-a susținut. La început, a fost o încercare, după care, când am văzut că avem rezultate, am început a primi o satisfacție enormă de la tot ceea ce făceam”.

A depus dosarul pentru a obține un credit și spune că mare i-a fost mirarea când a aflat că acesta a fost aprobat.

Când am mers la primărie pentru a lua certificatele necesare și solicita creditul, dar și atunci când am spus prietenilor ce planific să fac, au zis că nu am șanse. Mulți considerau că este o nebunie, nu și noi. Când am mers la bancă se uitau cumva nedumeriți: un copil de 21 de ani care cere 200 de mii de lei pentru a construi ferma. De aceea, atunci când banca a aprobat creditul eram foarte fericiți. În același loc am construit o fermă mai mare, cu mai mult spațiu, iar începând cu luna martie oile sunt întreținute acolo. Încă lucrăm pentru a o face mai comodă pentru animăluțe, dar ne bucurăm mult pentru ceea ce am reușit. Dacă era să merg peste hotare să lucrez câțiva ani pentru a face acești bani, ar fi însemnat să pierd foarte mult timp, eu mi-am dorit să rămân aici, să-mi petrec tinerețea acasă”.

Noi comercializam doar produse obținute din lapte de oi, însă văzând că este cerere și pentru lactate de vaci, am mai cumpărat o vacă, pe lângă cea pe care o aveam. În acest mod, am obținut o gamă mai vastă de produse. Un suport imens informațional și psihologic ne-a oferit centrul de suport în afaceri Orhei și mentorii care ne-au îndrumat,” povestește tânărul oier.

Pentru următorul an și-a trasat câteva obiective pe care speră să le atingă.

Până acum, produsele erau făcute acasă, de mama, însă dorim să cumpărăm o încăpere pentru a o dota și lansa producerea acolo. Negociem atât cu banca, în speranța de a accesa încă un credit, cât și proprietarul clădirii. Dorim o afacere corectă, curând vom înregistra și o gospodărie țărănească”.

Comparativ cu ceea ce făceam până acum, această muncă e mai productivă, mai obositoare, dar și mult mai interesantă. La oraș nu-mi găseam locul, iar aici primesc o satisfacție foarte mare. Nu știu dacă pandemia, seceta sau alte probleme ne vor opri. Primăvara am mai cumpărat 30 de oi, în această vară s-au îmbolnăvit aproximativ 40, le-am pierdut, însă cred că vom reuși să restabilim șeptelul. Au fost oameni care ne-au ajutat să construim adăpostul, cei care au păscut animalele, fiecare a contribuit cumva la dezvoltarea ideii noastre”.

Când m-am implicat în agricultură, am zis că trebuie să facem totul calitativ, nu să avem o stână de oi, ci o fermă cu toate condițiile. Îmi doresc să avem propriul nostru magazin, un loc unde să comercializăm. Atunci când s-au închis piețele, nu știam cum vom face. Într-o bună zi m-am trezit de dimineață, am pus mai multe produse în mașină și am mers în oraș pentru a vinde, când am văzut că la sfârșitul zilei am vândut totul, eram foarte fericit. Totuși, sper să avem locul nostru propriu, înregistrat”, spune Cristian.

 

Vizualizat: 1106 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Micii fermieri, subvenție de 4.000 euro/fermier!

13 octombrie 2024 - 15:48

Micii fermieri, cultivatori de legume, vor beneficia de anul viitor de un ajutor de 4.000 euro/1.000 mp cultivați cu tomate și alte legume, a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, astăzi, 13 octombrie 2024, la Slatina, unde a participat la Ziua Recoltei.

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

09 octombrie 2024 - 19:19

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

Drenatorul Apache de la Pastò Agriculture

APACHE prelucrează terenul în profunzime, până la o adâncime de 65cm şi permite drenarea apei, eliminând băltirile. Drenatorul Apache ajută la refacerea porozităţii solului şi creştrea fertilităţii acestuia. Prezentarea drenatorului Apache - Marius Mitra, reprezentant PASTÓ Agricultură în România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

După nuci

După nuci
- Scuze, mi-aţi văzut ţestoasa? Detalii