KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

ARE 21 DE ANI, A TERMINAT JURNALISM, DAR S-A FĂCUT OIER! ARE FERMA LUI DE OVINE!

Publicat: 23 decembrie 2020 - 07:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LECȚIE DE VIAȚĂ. Tânărul oier Cristian Băietrău din Orhei, Republica Moldova, în vârstă de 21 de ani, a obținut diploma de studii în jurnalism, dar a preferat să se ocupe de altceva, de oierit. Deși foarte tânăr și-a construit singur propria fermă de ovine.

Părinții săi cresc animale de mai mulți ani, inclusiv oi, și plănuiau să le vândă. Atunci i-a venit tânărului ideea de a încerca să dezvolte o afacere.

În cei circa 3 ani am schimbat o sumedenie de joburi, pentru că nu mă regăseam în ceea ce făceam. În 2019, mama mi-a spus că va vinde toate animalele, nu mai reușea fizic să le îngrijească. În acel moment, am decis să abandonez jobul și să mă întorc acasă. Am decis să merg la Universitatea Agrară pentru a urma studiile în zootehnie”, a povestit tânărul oier, pentru Agrobiznes.MD

A pornit cu 20 de oi, dar a împrumutat bani, a cumpărat animale și propria lui fermă a prins contur.

La oraș, salariul îmi ajungea să mă întrețin, respectiv nu am avut ceva rezerve pentru afacere și am fost nevoit să împrumut bani. Chiar a doua zi după ce m-am întors acasă am cumpărat 10 oi. La sfârșit de sezon, aveam deja 70 de capete”.

oier-la-21-de-ani_b

Oile erau crescute la o stână veche din sat, unde condițiile erau rele, astfel a decis să găsească bani pentru a construi o fermă.

Anul trecut mi-am zis, vom lucra oriunde doar nu în acest adăpost. Iarna am hotărâm să creăm condițiile necesare animalelor. Ne-am propus să construim un adăpost al nostru. O bună parte din reușite le datorez mamei, care mereu m-a susținut. La început, a fost o încercare, după care, când am văzut că avem rezultate, am început a primi o satisfacție enormă de la tot ceea ce făceam”.

A depus dosarul pentru a obține un credit și spune că mare i-a fost mirarea când a aflat că acesta a fost aprobat.

Când am mers la primărie pentru a lua certificatele necesare și solicita creditul, dar și atunci când am spus prietenilor ce planific să fac, au zis că nu am șanse. Mulți considerau că este o nebunie, nu și noi. Când am mers la bancă se uitau cumva nedumeriți: un copil de 21 de ani care cere 200 de mii de lei pentru a construi ferma. De aceea, atunci când banca a aprobat creditul eram foarte fericiți. În același loc am construit o fermă mai mare, cu mai mult spațiu, iar începând cu luna martie oile sunt întreținute acolo. Încă lucrăm pentru a o face mai comodă pentru animăluțe, dar ne bucurăm mult pentru ceea ce am reușit. Dacă era să merg peste hotare să lucrez câțiva ani pentru a face acești bani, ar fi însemnat să pierd foarte mult timp, eu mi-am dorit să rămân aici, să-mi petrec tinerețea acasă”.

Noi comercializam doar produse obținute din lapte de oi, însă văzând că este cerere și pentru lactate de vaci, am mai cumpărat o vacă, pe lângă cea pe care o aveam. În acest mod, am obținut o gamă mai vastă de produse. Un suport imens informațional și psihologic ne-a oferit centrul de suport în afaceri Orhei și mentorii care ne-au îndrumat,” povestește tânărul oier.

Pentru următorul an și-a trasat câteva obiective pe care speră să le atingă.

Până acum, produsele erau făcute acasă, de mama, însă dorim să cumpărăm o încăpere pentru a o dota și lansa producerea acolo. Negociem atât cu banca, în speranța de a accesa încă un credit, cât și proprietarul clădirii. Dorim o afacere corectă, curând vom înregistra și o gospodărie țărănească”.

Comparativ cu ceea ce făceam până acum, această muncă e mai productivă, mai obositoare, dar și mult mai interesantă. La oraș nu-mi găseam locul, iar aici primesc o satisfacție foarte mare. Nu știu dacă pandemia, seceta sau alte probleme ne vor opri. Primăvara am mai cumpărat 30 de oi, în această vară s-au îmbolnăvit aproximativ 40, le-am pierdut, însă cred că vom reuși să restabilim șeptelul. Au fost oameni care ne-au ajutat să construim adăpostul, cei care au păscut animalele, fiecare a contribuit cumva la dezvoltarea ideii noastre”.

Când m-am implicat în agricultură, am zis că trebuie să facem totul calitativ, nu să avem o stână de oi, ci o fermă cu toate condițiile. Îmi doresc să avem propriul nostru magazin, un loc unde să comercializăm. Atunci când s-au închis piețele, nu știam cum vom face. Într-o bună zi m-am trezit de dimineață, am pus mai multe produse în mașină și am mers în oraș pentru a vinde, când am văzut că la sfârșitul zilei am vândut totul, eram foarte fericit. Totuși, sper să avem locul nostru propriu, înregistrat”, spune Cristian.

 

Vizualizat: 804 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii