Plata ajutorului Covid 19 pentru crescătorii de bovine, pentru acest an, a fost aprobată astăzi, 24 iunie, de Guvern. Sumele acordate sunt o completare a ajutorului național tranzitoriu achitat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru anul 2020.
Cuantumul ajutorului Covid acordat crescătorilor care dețin minim 3 vaci la data de 31 ianuarie 2021 este de 142,08 lei/cap de bovină și 232,3 lei/tona de lapte.
Cererile vor fi depuse la APIA în termen de 30 de zile de la publicarea Ordonanței de Urgență, care instituie acordarea acestui ajutor, în Monitorul Oficial.
Agroinfo vă reamintește condițiile, actele pentru acest ajutor.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
a) dețin minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, în exploatația cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE;
b) să fi produs și valorificat lapte de vacă în luna ianuarie 2021;
c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit față de deținătorul animalelor la data de 31.01.2021 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare /radierii / decesului să fie cuprinsă între 31.01.2021 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
i. beneficiarul este PFA, II, IF iar animalele figurează în RNE la data de 31 ianuarie 2021 pe CNP reprezentant PFA, II, IF;
ii. beneficiarul persoana fizică (CNP reprezentant PFA/II/IF), iar animalele figurează în RNE la data 31 ianuarie 2021 pe CUI PFA/II/IF;
iii. beneficiarul este moștenitor, iar animalele figurează la data 31 ianuarie 2021 pe CNP decedat.
d) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
e) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 31 decembrie 2019, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului pănă la data de 31 decembrie 2019.
Ajutorul de stat se acordă pentru:
a) efectivul de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021;
b) cantitatea de lapte produsă și valorificată în luna ianuarie 2021.
Beneficiarii pot solicita ajutorul atât pentru efectivul de bovine deținut, cât și pentru cantitatea de lapte.
Ajutorul de stat prevăzut la lit.b) se acordă dacă beneficiarii solicită și ajutorul de stat prevăzut la lit.a).
Valoarea ajutorului de stat se calculează pe baza cuantumului stabilit, pentru fiecare beneficiar, în funcție de numărul de capete de bovine eligibile, la care se poate adăuga și valoarea calculată în funcție de cantităţile de lapte, în tone, produse și valorificate, până la concurența plafonului de 225.000 de euro. Concret, APIA central calculează cuantumul pe cap de animal prin raportarea plafonului la efectivul total de bovine eligibile și cuantumul pe tona de lapte
Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 225.000 euro.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 225.537.713,79 lei, se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021 și este repartizată astfel:
a) 182.708.014,97 lei pentru ajutorul acordat celor care dețin minim 3 capete de bovine;
b) 42.829.698,82 lei pentru ajutorul acordat pentru cantitatea de lapte.
Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime /cuantumului este cel stabilit de Bănca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Beneficiarii depun la centrele judeţene / locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cererea, însoţită de următoarele documente justificative generale:
a) copie de pe B.I./C.I. a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) coordonate bancare/trezorerie.
Pentru criteriile de eligibilitate pentru ajutorul pe cap de bovină, documentul specific care însoțește cererea este documentul emis de utilizatorii Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) din care rezultă efectivul de bovine cu vârsta de minimum 16 luni și / sau efectivul de bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2021, deținut în exploatația / exploatațiile cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înscrisă /înscrise în cerere. Documentul se va emite la solicitarea beneficiarului și va fi transmis în format electronic de către utilizatorii SNIIA către centrele locale / județene APIA.
Pentru criteriile de eligibilitate pentru ajutorul pe tona de lapte, documentele specifice care însoţesc cererea sunt următoarele, după caz:
a) copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil la data de 31 ianuarie 2021, însoţit de copii de pe factură / facturi sau de pe fila / filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul care a produs și valorificat lapte în luna ianuarie 2021;
b) copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 ianuarie 2021 și valabil cel puțin până la data de 30 iunie 2021, însoțit de copie de pe fila / filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte produs și valorificat în luna ianuarie 2021;
c) copie de pe avizul de însoţire a mărfii şi de pe dispoziţia de încasare a valorii / documente fiscale aferente laptelui comercializat pentru producătorul care a efectuat valorificarea laptelui în luna ianuarie 2021 prin automatele de lapte, indiferent de forma de organizare juridică;
d) copie de pe factură / bonuri fiscale de valorificare a laptelui în luna ianuarie 2021 pentru PFA, II, IF şi SC;
e) copie de pe avizele de însoţire a mărfii care atestă livrarea şi copie de pe notele de intrarerecepţie în unitatea de procesare, din care să rezulte livrarea şi recepţia laptelui la unitatea proprie de procesare, în luna ianuarie, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative pot fi depuse la centrele judeţene/locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, sau transmise prin fax,poștă sau în format electronic ca document scanat, prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului pe fiecare pagină a documentului transmis.
În situaţia în care beneficiarii deţin mai multe exploatații de bovine cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, aceştia depun o singură cerere la centrul judeţean/local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pe raza căruia au sediul social sau își au domiciliul, după caz.
Potrivit Ordonanței de Urgență aprobată astăzi de Guvern, "valoarea ajutorului de stat Covid 19 pentru efectivele deținute la data de 31 ianuarie 2021 s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 182.708.014,97 lei la efectivul total de bovine înregistrat în RNE de 1.285.977 capete, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, rezultând un cuantum de 142,08 lei/cap de bovină.
Valoarea ajutorului de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct se calculează la cantitatea de lapte livrată și/sau vândută direct în luna ianuarie
2021, astfel încât să se acopere o parte din pierderile estimate pentru întregul an. Cantitatea de lapte livrat/vândut direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s-a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone. Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698,82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232,3 lei/tonă de lapte, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021."