În cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, ținută joi, 23 iunie 2022, a fost votată Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunță europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.
Cuantumul ajutorului este de 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM, spune eurodeputatul.
"Măsură excepțională pentru atenuarea problemelor de lichiditate ce amenință activitățile fermelor și micilor întreprinderi!
În cadrul sesiunii plenare de astăzi (joi, 23 iunie n.r.) de la Bruxelles a fost votată Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia a destabilizat și mai mult piețele agricole, deja fragile după ce am trecut prin pandemia de Covid-19. Piețele de mărfuri au fost supuse și înaintea declanșării războiului din Ucraina la creșteri îngrijorătoare a costurilor energiei, îngrășămintelor și hranei pentru animale.
Vulnerabilitățile sistemului alimentar european, în special dependența de importuri naște preocupări în ceea ce privește veniturile fermierilor și ale producătorilor din lanțul agroalimentar. Aceste vulnerabilități se accentuează pe termen scurt și vor duce la consecințe devastatoare pentru viitorul agriculturii dacă nu se iau măsuri imediate, consolidate, la nivelul statelor membre.
Este propusă astfel o măsură suplimentară finanțată din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), care permite statelor membre să ofere sprijin sub formă de lichidități fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de aceste creșteri îngrijorătoare a prețurilor. Sprijinul contribuie în mod activ la securitatea alimentară globală și va proteja piețele de efectele negative aduse de aceste scumpiri.
Acest sprijin va lua forma unei sume forfetare unice pentru fermieri și pentru IMM-urile care își desfășoară activitatea în domeniul prelucrării, comercializării sau dezvoltării de produse agricole. Cuantumul maxim al sprijinului nu depășește 15 000 EUR per fermier și 100 000 EUR per IMM.
Pentru ca acest sprijin să ajungă la fermieri, va fi necesar ca statele membre să includă măsura în programele de dezvoltare rurală printr-o modificare a programului.
Propunerea este extrem de importantă pentru viitorul agriculturii europene în contextul în care ne aflăm, pentru siguranța noastră alimentară și pentru pregătirea noastră față de alte potențiale șocuri. Am susținut această propunere fu un vot pozitiv și sper ca sprijinul să facă diferența pentru fermierii noștri și să le crească capacitatea de rezistență în fața amenințărilor," a anunțat eurodeputatul Daniel Buda, într-o postare publicată joi pe rețeaua de socializare.