KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Publicat: 14 iunie 2021 - 16:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

"A ieșit de la Finanțe (proiectul de ordonanță de urgență pentru acordarea ajutorului Covid la bovine n.r.), este la MAE, de acolo mai avem doar Justiția. Tot așa sper ca săptămâna viitoare să intre în ședința de Guvern", anunța ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 9 iunie 2021, la Agro TV.

Așadar, în această săptămână, ministrul Adrian Oros are mari speranțe că va fi aprobat de către Guvern acest ajutor Covid care va completa sumele infime plătite de APIA crescătorilor de bovine ca ajutor național tranzitoriu pentru anul 2020.

Pe site-ul Guvernului, la ora publicării articolului, nu era afișată data la care se va ține ședința de Guvern în această săptămână și nici lista de acte supusă aprobării Executivului. Proiectul de ordonanță de urgență, la fel ca alte proiecte de acte normative care stabilesc ajutoare pentru acest an pentru fermieri, crescători, a fost amânat aproape cu două luni. Ministrul agriculturii susține că proiectul a stat mult timp în avizare la alte minstere, cel mai mult la Ministerul Finanțelor. Se pare că ministrului agriculturii îi strică relațiile cu fermierii, crescătorii chiar colegii din Guvern. Tărăgănarea acordării acestor ajutoare nu face decât să crească nemulțumirea vie din rândul fermierilor.

Ministerul Agriculturii a împărțit anul acesta bugetul pentru plata ajutorului național tranzitoriu la bovine, ANT, o parte pentru acordarea unor sume simbolice în contul ANT, iar grosul banilor pentru plata unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine. În acest fel, spune ministrul agriculturii, banii nu vor mai ajunge la cei care au avut vaci în anul de referință 2013, an care se ia în considerare pentru plata APIA, și nu mai au acum, vor ajunge la adevărații crescători.

ajutor-covid-19-2021_b

Le reamintim fermierilor cuantumurile pentru ajutorul Covid, cine beneficiază de acest ajutor.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

a) să dețină un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021 înregistrate în RNE. Plata ajutorului de stat se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de 31 ianuarie 2021;

b) să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de lapte în luna ianuarie 2021.

Beneficiarii care solicită ajutor de stat pentru efectivul de bovine deținut la data de 31 ianuarie 2021 pot solicita și ajutor de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct în luna ianuarie 2021.

Valoarea ajutorului de stat pentru efectivele deținute la data de 31 ianuarie 2021 s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 182.708.014,97 lei la
efectivul total de bovine înregistrat în RNE de 1.285.977 capete, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, rezultând un cunatum de 142,08 lei/cap.

Valoarea ajutorului de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct se calculează la cantitatea de lapte livrată și/sau vândută direct în luna ianuarie
2021, astfel încât să se acopere o parte din pierderile estimate pentru întregul an. Cantitatea de lapte livrat/vândut direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s- a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone. Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-aobținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698,82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232, 3 lei/tonă, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021.

Cuantumul ajutorului de stat se calculează în funcție de efectivul de bovine eligibile și de cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile pentru fiecare beneficiar, cu condiția de a nu se depăși echivalentul în lei a 225.000 euro/beneficiar.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 225.537.713,79 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.

Beneficiarii ajutorului sunt crescătorii din sectorul bovinelor respectiv, întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice,
după caz, precum şi persoane juridice care desfăşoară activitate de creștere a bovinelor.

Ordonanța de urgență intră în vigoare după aprobarea de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial. Abia după apariția în Monitor, crescătorii de bovine vor putea cere acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul de plată APIA, specificat de proiectul de ordonanță de urgență, este 31 decembrie 2021.

Vizualizat: 3666 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

27 iulie 2021 - 05:51

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 27 iulie 2021, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise live, începând de la ora 12:00, pe pagina Facebook Ministerul Agriculturii și a ministrului Adrian Oros.

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

26 iulie 2021 - 10:01

Ajutorul de minimis pentru cumpărarea de animale ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci, oi și capre din România în condițiile în care zootehnia o duce din rău în mai rău. Crescătorii români de animale nu au mai primit acest ajutor din anul 2016.

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

26 iulie 2021 - 08:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termene importante pentru plata subvențiilor agricole în luna august 2021, atât pentru fermieri, crescători de animale, dar și pentru apicultori.

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

26 iulie 2021 - 06:51

Crescătorii de vaci din România depind mult de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în zootehnie, la acest moment. Potrivit unui studiu făcut de Comisia Europeană, un crescător de vaci din România câștigă de 17 ori mai puțin decât un crescător de vaci din Danemarca.

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

26 iulie 2021 - 06:21

Cu sprijinul a două ONG-uri, ciobanii din Parcul Natural Apuseni au găsit o altă metodă de a ține urșii departe de stână decât împușcarea. Cu sprijinul organizațiilor World Wide Fund (WWF) România şi Fauna şi Flora Internaţional, din bani europeni, două stâne de oi din Padiș au montat garduri electrice.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii