Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.
"A ieșit de la Finanțe (proiectul de ordonanță de urgență pentru acordarea ajutorului Covid la bovine n.r.), este la MAE, de acolo mai avem doar Justiția. Tot așa sper ca săptămâna viitoare să intre în ședința de Guvern", anunța ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 9 iunie 2021, la Agro TV.
Așadar, în această săptămână, ministrul Adrian Oros are mari speranțe că va fi aprobat de către Guvern acest ajutor Covid care va completa sumele infime plătite de APIA crescătorilor de bovine ca ajutor național tranzitoriu pentru anul 2020.
Pe site-ul Guvernului, la ora publicării articolului, nu era afișată data la care se va ține ședința de Guvern în această săptămână și nici lista de acte supusă aprobării Executivului. Proiectul de ordonanță de urgență, la fel ca alte proiecte de acte normative care stabilesc ajutoare pentru acest an pentru fermieri, crescători, a fost amânat aproape cu două luni. Ministrul agriculturii susține că proiectul a stat mult timp în avizare la alte minstere, cel mai mult la Ministerul Finanțelor. Se pare că ministrului agriculturii îi strică relațiile cu fermierii, crescătorii chiar colegii din Guvern. Tărăgănarea acordării acestor ajutoare nu face decât să crească nemulțumirea vie din rândul fermierilor.
Ministerul Agriculturii a împărțit anul acesta bugetul pentru plata ajutorului național tranzitoriu la bovine, ANT, o parte pentru acordarea unor sume simbolice în contul ANT, iar grosul banilor pentru plata unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine. În acest fel, spune ministrul agriculturii, banii nu vor mai ajunge la cei care au avut vaci în anul de referință 2013, an care se ia în considerare pentru plata APIA, și nu mai au acum, vor ajunge la adevărații crescători.
Le reamintim fermierilor cuantumurile pentru ajutorul Covid, cine beneficiază de acest ajutor.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:
a) să dețină un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2021 înregistrate în RNE. Plata ajutorului de stat se acordă pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni, precum şi pentru tineretul bovin mascul şi/sau femel cu vârsta de minimum 7 luni, existent în exploataţia cu cod ANSVSA la data de 31 ianuarie 2021;
b) să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de lapte în luna ianuarie 2021.
Beneficiarii care solicită ajutor de stat pentru efectivul de bovine deținut la data de 31 ianuarie 2021 pot solicita și ajutor de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct în luna ianuarie 2021.
Valoarea ajutorului de stat pentru efectivele deținute la data de 31 ianuarie 2021 s-a obținut prin împărțirea bugetului alocat de 182.708.014,97 lei la
efectivul total de bovine înregistrat în RNE de 1.285.977 capete, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, rezultând un cunatum de 142,08 lei/cap.
Valoarea ajutorului de stat pentru laptele livrat și/sau vândut direct se calculează la cantitatea de lapte livrată și/sau vândută direct în luna ianuarie
2021, astfel încât să se acopere o parte din pierderile estimate pentru întregul an. Cantitatea de lapte livrat/vândut direct la nivel național în luna ianuarie este de 184.375 tone, pe baza căreia s- a estimat o cantitate de lapte pentru întreg anul 2021 de 2.212.500 tone. Valoarea ajutorului de stat pe tona de lapte s-aobținut prin împărțirea bugetului alocat de 42.829.698,82 lei la cantitatea de lapte livrat/vândut direct în luna ianuarie, rezultând 232, 3 lei/tonă, care acoperă pierderile pe cele 12 luni ale anului 2021.
Cuantumul ajutorului de stat se calculează în funcție de efectivul de bovine eligibile și de cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile pentru fiecare beneficiar, cu condiția de a nu se depăși echivalentul în lei a 225.000 euro/beneficiar.
Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 225.537.713,79 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2021.
Beneficiarii ajutorului sunt crescătorii din sectorul bovinelor respectiv, întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice,
după caz, precum şi persoane juridice care desfăşoară activitate de creștere a bovinelor.
Ordonanța de urgență intră în vigoare după aprobarea de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial. Abia după apariția în Monitor, crescătorii de bovine vor putea cere acest ajutor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul de plată APIA, specificat de proiectul de ordonanță de urgență, este 31 decembrie 2021.