Adama
Vinasa Rompak

APICULTOR CĂTRE MINISTRUL OROS: AȚI AVANTAJAT PRIN LEGE 300 DE APICULTORI ÎN DAUNA A 40.000 DE APICULTORI!

Publicat: 19 martie 2021 - 08:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA APICULTORULUI! Florin Dobre, apicultor, i-a lăsat un mesaj ministrului agriculturii, Adrian Oros, pe pagina oficială Facebook a șefului MADR. Apicultorul spune supărat că prin modificările făcute în Programul Național Apicol, pentru acest an, este avantajat un grup de maxim 300 de apicultori în dauna a 40.000 de apicultori.

Florin Dobre este nemulțumit de modificările făcute anul acesta în Programul Național Apicol prin care apricultorii sunt obligați să achiziționeze material genetic de la stupinele de elită, de multiplicare. Mesajul apicultorului este o replică la declarația ministrului agriculturii vizavi de această modificare din PNA, făcută ieri în cadrul conferinței de presă.

Pentru Programul Național Apicol, care este un program multianual, în desfășurare, 2020-2021, anul acesta s-a alocat în plus 1,2 milioane de lei, deci, în total, anul acesta, 51,2 milioane lei. Au fost niște modificări, am văzut că au fost și niște discuții în spațiul public, legate de aceste modificări. Aceste modificări au fost impuse, pe de o parte, de faptul că pe timpul derulării acestui program anul trecut, au venit o serie de propuneri, o serie de corecții referitoare la modul în care s-a desfășurat programul anul trecut, apoi, a apărut Legea 79 care modifică Legea 383, legea apiculturii, și erau câteva lucruri în Programul Național Apicol care trebuiau corectate în conformitate cu legea. Au apărut stupinele de multiplicare, stupinele de elită. Practic, sunt niște stupine care introduc în piață material genetic valoros. Aceste stupine au foarte multe restricții de circulație, izolare privind reproducerea, dar au și niște condiții impuse, care generează costuri mult mai mari, a spus ieri ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.

Mesajul lui Florin Dobre: Domnule ministru, cine verifica calitatea materialului genetic apicol "valoros" furnizat de stupinele de "elita" si de multiplicare? Apicultorii se plang tocmai de calitatea slaba a acestui material genetic pe care sunt obligati sa-l achizioneze de la aceste ferme ca sa beneficieze de decont prin PNA.
Prin decontarea hranei pentru aceste ferme ati avantajat un grup de maxim 300 de apicultori care detin respectivele ferme in dauna a cca 40000 de apicultori care si ei au nevoie de hrana suplimentara pentru albine.
Mierea care se exporta si polenizarea o fac stupinele de productie si nu stupinele de multiplicare si de elita.
Daca vor face material genetic de calitate vor fi cautate de apicultori fara sa fie subventionate de stat. Asa, indiferent de calitatea oferita, vor prospera doar prin prisma PNA, adica o falsa competitivitate.
Ati obligat prin lege ca apicultorii sa devina clientii acestor ferme ca vor ca nu vor.
Lasati procurarea de material biologic sa fie dictata de piata libera in conditii de competitivitate si nu de monopoluri sprijinite cu ban public.

Modificările făcute în Programul Național Apicol 2021-2022, anunțate în proiectul de hotărâre de Guvern, afișat acum în dezbatere publică pe site-ul oficial MADR, la care se face referire:

„Subcapitolul IV D. Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune D.1.Achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultură

(1) Solicitanţii/Beneficiarii sunt apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice  autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de  urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.

(2) Condiţii de eligibilitate:
1. apicultorul trebuie să deţină competenţe în domeniul apiculturii;
2. apicultorii care solicită sprjin pentru familii de albine începând cu anul 2022, trebuie să facă  dovada deținerii unui efectiv cel puțin egal cu 70% din numărul total de familii de albine deținute  conform adeverinței ANZ față de efectivul deținut conform adeverinței ANZ din anul anterior de  Program;
3. să achiziţioneze mătci, începând din data de 15 martie a fiecărui an, din stupine de elită şi/sau  multiplicare, autorizate de ANZ conform criteriilor de autorizare a stupinelor de elită şi de  multiplicare prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.323/2020 privind  aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii apiculturii nr. 383/2013, şi autorizate sanitar-veterinar de către ANSVSA;
4. să achiziţioneze familii de albine, începând din data de 15 martie a fiecărui an, din stupine  identificate în baza de date a ANZ, potrivit Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale  nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinei şi stupilor, şi autorizate  sanitar-veterinar de către ANSVSA conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a  unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din  domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi  neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a  produselor procesate, cu modificările şi completările ulterioare;
5. familiile de albine achiziționate prin Program trebuie să conțină mătci achiziționate de la  stupine de elită și/sau multiplicare;
6. familiile de albine achiziţionate prin Program nu se unifică cu familiile de albine deţinute de  apicultor până la data efectuării plăţii sprijinului financiar; de asemenea, familiile deţinute de  apicultor nu se unifică între ele până la data efectuării plăţii sprijinului;
7. pentru a fi eligibilă achiziţia de material biologic, beneficiarul trebuie să achiziţioneze şi tratamentul pentru tratarea varoozei necesar întregului efectiv de familii de albine, atât cel  deţinut, cât şi cel achiziţionat;
8. apicultorul trebuie să deţină stupii identificaţi de ANZ, conform Ordinului ministrului  agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017;
9. mătcile achiziţionate trebuie să fie marcate în conformitate cu Codul internaţional de marcare  a mătcilor pentru anul apicol în care acestea se achiziţionează.
10. apicultorul trebuie să deţină şi să completeze carnetul de stupină", precizează proiectul de hotărâre MADR pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea  Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar.

Suma alocată pentru plata ajutoarelor în cadrul D.1 Măsuri pentru repopulare: Achiziţionarea de mătci (regine) şi/sau familii de albine pentru apicultură, pentru anul 2021, este de 1.951.708,36 euro.

Vizualizat: 4641 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii