Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APICULTOR CĂTRE MINISTRUL OROS: AȚI AVANTAJAT PRIN LEGE 300 DE APICULTORI ÎN DAUNA A 40.000 DE APICULTORI!

Publicat: 19 martie 2021 - 08:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA APICULTORULUI! Florin Dobre, apicultor, i-a lăsat un mesaj ministrului agriculturii, Adrian Oros, pe pagina oficială Facebook a șefului MADR. Apicultorul spune supărat că prin modificările făcute în Programul Național Apicol, pentru acest an, este avantajat un grup de maxim 300 de apicultori în dauna a 40.000 de apicultori.

Florin Dobre este nemulțumit de modificările făcute anul acesta în Programul Național Apicol prin care apricultorii sunt obligați să achiziționeze material genetic de la stupinele de elită, de multiplicare. Mesajul apicultorului este o replică la declarația ministrului agriculturii vizavi de această modificare din PNA, făcută ieri în cadrul conferinței de presă.

Pentru Programul Național Apicol, care este un program multianual, în desfășurare, 2020-2021, anul acesta s-a alocat în plus 1,2 milioane de lei, deci, în total, anul acesta, 51,2 milioane lei. Au fost niște modificări, am văzut că au fost și niște discuții în spațiul public, legate de aceste modificări. Aceste modificări au fost impuse, pe de o parte, de faptul că pe timpul derulării acestui program anul trecut, au venit o serie de propuneri, o serie de corecții referitoare la modul în care s-a desfășurat programul anul trecut, apoi, a apărut Legea 79 care modifică Legea 383, legea apiculturii, și erau câteva lucruri în Programul Național Apicol care trebuiau corectate în conformitate cu legea. Au apărut stupinele de multiplicare, stupinele de elită. Practic, sunt niște stupine care introduc în piață material genetic valoros. Aceste stupine au foarte multe restricții de circulație, izolare privind reproducerea, dar au și niște condiții impuse, care generează costuri mult mai mari, a spus ieri ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe de presă.

Mesajul lui Florin Dobre: Domnule ministru, cine verifica calitatea materialului genetic apicol "valoros" furnizat de stupinele de "elita" si de multiplicare? Apicultorii se plang tocmai de calitatea slaba a acestui material genetic pe care sunt obligati sa-l achizioneze de la aceste ferme ca sa beneficieze de decont prin PNA.
Prin decontarea hranei pentru aceste ferme ati avantajat un grup de maxim 300 de apicultori care detin respectivele ferme in dauna a cca 40000 de apicultori care si ei au nevoie de hrana suplimentara pentru albine.
Mierea care se exporta si polenizarea o fac stupinele de productie si nu stupinele de multiplicare si de elita.
Daca vor face material genetic de calitate vor fi cautate de apicultori fara sa fie subventionate de stat. Asa, indiferent de calitatea oferita, vor prospera doar prin prisma PNA, adica o falsa competitivitate.
Ati obligat prin lege ca apicultorii sa devina clientii acestor ferme ca vor ca nu vor.
Lasati procurarea de material biologic sa fie dictata de piata libera in conditii de competitivitate si nu de monopoluri sprijinite cu ban public.

Modificările făcute în Programul Național Apicol 2021-2022, anunțate în proiectul de hotărâre de Guvern, afișat acum în dezbatere publică pe site-ul oficial MADR, la care se face referire:

„Subcapitolul IV D. Măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune D.1.Achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultură

(1) Solicitanţii/Beneficiarii sunt apicultori, persoane fizice sau persoane juridice, persoane fizice  autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit Ordonanţei de  urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016.

(2) Condiţii de eligibilitate:
1. apicultorul trebuie să deţină competenţe în domeniul apiculturii;
2. apicultorii care solicită sprjin pentru familii de albine începând cu anul 2022, trebuie să facă  dovada deținerii unui efectiv cel puțin egal cu 70% din numărul total de familii de albine deținute  conform adeverinței ANZ față de efectivul deținut conform adeverinței ANZ din anul anterior de  Program;
3. să achiziţioneze mătci, începând din data de 15 martie a fiecărui an, din stupine de elită şi/sau  multiplicare, autorizate de ANZ conform criteriilor de autorizare a stupinelor de elită şi de  multiplicare prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.323/2020 privind  aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii apiculturii nr. 383/2013, şi autorizate sanitar-veterinar de către ANSVSA;
4. să achiziţioneze familii de albine, începând din data de 15 martie a fiecărui an, din stupine  identificate în baza de date a ANZ, potrivit Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale  nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinei şi stupilor, şi autorizate  sanitar-veterinar de către ANSVSA conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a  unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din  domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi  neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a  produselor procesate, cu modificările şi completările ulterioare;
5. familiile de albine achiziționate prin Program trebuie să conțină mătci achiziționate de la  stupine de elită și/sau multiplicare;
6. familiile de albine achiziţionate prin Program nu se unifică cu familiile de albine deţinute de  apicultor până la data efectuării plăţii sprijinului financiar; de asemenea, familiile deţinute de  apicultor nu se unifică între ele până la data efectuării plăţii sprijinului;
7. pentru a fi eligibilă achiziţia de material biologic, beneficiarul trebuie să achiziţioneze şi tratamentul pentru tratarea varoozei necesar întregului efectiv de familii de albine, atât cel  deţinut, cât şi cel achiziţionat;
8. apicultorul trebuie să deţină stupii identificaţi de ANZ, conform Ordinului ministrului  agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017;
9. mătcile achiziţionate trebuie să fie marcate în conformitate cu Codul internaţional de marcare  a mătcilor pentru anul apicol în care acestea se achiziţionează.
10. apicultorul trebuie să deţină şi să completeze carnetul de stupină", precizează proiectul de hotărâre MADR pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 339/2020 privind aprobarea  Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, precum şi a valorii sprijinului financiar.

Suma alocată pentru plata ajutoarelor în cadrul D.1 Măsuri pentru repopulare: Achiziţionarea de mătci (regine) şi/sau familii de albine pentru apicultură, pentru anul 2021, este de 1.951.708,36 euro.

Vizualizat: 3641 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii