Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

APIA: Sumele care se adaugă în acest an la schema de plată unică pe suprafață!

Publicat: 26 aprilie 2021 - 12:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care beneficiază de schema de plată unică pe suprafață, SAPS, pot să solicite de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și plățile compensatorii pe hectar acordate pentru zonele montană și zonele care se confruntă cu constrângeri naturale și specifice. APIA vă informează care sunt condițiile pentru obținerea banilor.

MĂSURA 13 – PLĂȚI PENTRU ZONE CARE SE CONFRUNTĂ CU CONSTRÂNGERI NATURALE SAU CU ALTE CONSTRÂNGERI SPECIFICE (M.13) DIN PNDR 2014-2020

Beneficiarii plăților compensatorii pentru M.13 sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole.

Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare anuale pentru continuarea activităților agricole în zonele desemnate cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13).

Sprijinul aferent M.13 poate fi solicitat numai împreună cu SAPS.

VALOAREA PLĂŢILOR COMPENSATORII PENTRU M.13 ȘI APLICAREA DEGRESIVITĂȚII SPRIJINULUI FINANCIAR LA NIVEL DE ANGAJAMENT

Plățile compensatorii care se acordă beneficiarilor M.13 vizează compensarea costurilor suplimentare și a pierderilor de venit pe care fermierii le suportă datorită constrângerilor naturale și a celor specifice care se manifestă în zonele cu influență asupra producției agricole.

În cazul fermelor cu suprafețe agricole mai mari de 50 ha (prag de la care începe aplicarea degresivității), valoarea plății scade pentru acele suprafețe agricole care depășesc această valoare, astfel:

Sub-măsura 13.1 – plăți compensatorii în zona montană (ANC ZM)

• 1-50 ha - 100% din prima acordată pe hectar - 97 euro/ha/an,
• 50,01-100 ha - 75% din prima acordată pe hectar – 73 euro/ha/an,
• 100,01-300 ha - 50% din prima acordată pe hectar - 30 euro/ha/an,
• peste 300 ha - 35% din prima acordată pe hectar - 25 euro/ha/an
.
Sub-măsura 13.2 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale semnificative (ANC SEMN)

• 1-50 ha - 100% din prima acordată pe hectar - 62 euro/ha/an,
• 50,01-100 ha - 75% din prima acordată pe hectar - 46 euro/ha/an,
• peste 100 ha - 50%/35% din prima acordată pe hectar - 25 euro/ha/an
.
Pentru UAT-rile care au fost eligibile în perioada 2015-2018 în cadrul sM.13.2, dar care au devenit neeligibile începând din anul 2019 în urma actualizării procesului de fine tuning, în perioada 2021-2022 nivelul plății compensatorii este de 25 euro/ha/an.

Sub-măsura 13.3 – plăți compensatorii pentru zone care se confruntă cu constrângeri specifice (ANC SPEC)

• 1-50 ha - 100% din prima acordată pe hectar - 75 euro/ha/an,
• 50,01-100 ha - 75% din prima acordată pe hectar - 56 euro/ha/an,
• peste 100 ha - 50%/35% din prima acordată pe hectar - 25 euro/ha/an

Condiții de eligibilitate pentru M.13:
Beneficiarul:
✓ se angajează, pe baze anuale, să își continue activitatea agricolă pe terenurile agricole situate în zonele afectate de constrângeri naturale.
✓ este utilizatorul unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul României, încadrată în zonele eligibile stabilite la nivel de sub-măsură, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) și se înregistrează la APIA cu suprafața agricolă.
✓ deține o suprafață minimă a fermei de 1 ha, iar parcelele eligibile au dimensiunea minimă de 0,3 ha (în cazurile prevăzute de condițiile specifice schemei unice de plată pe suprafață, în cazulanumitor tipuri de culturi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha – pentru vii, livezi, arbuști fructiferi, hamei, pepiniere pomicole și viticole, sere și solarii).
✓ se încadrează în categoria fermierilor activi, conform Ordonanței de urgență nr. 11/2021 pentru  aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022.

colaj-plati-apia_b

O altă condiţie în cadrul angajamentului anual, pentru care în caz de neconformitate se aplică  reduceri ale sprijinului (care pot merge în unele cazuri prevăzute de sistemul de sancţiuni până la  excludere), este constituită de respectarea de către beneficiari, la nivelul întregii ferme, a standardelor de eco-condiţionalitate stabilite în temeiul titlului VI capitolul I din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, prevăzute în legislaţia naţională.

Cum se solicită plățile compensatorii?

Plățile compensatorii se solicită în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale privind aprobarea formularului-tip de cerere unică de plată, aprobat anual.

Pentru a putea beneficia de plăţile aferente măsurilor compensatorii, fermierul trebuie să completeze cererea unică de plată în aplicaţia IPA Online şi să o depună la APIA, anual, împreună cu documentele necesare.

În declarația de suprafață (secțiunea II.A. a cererii unice de plată) fermierul înscrie, pentru fiecare parcelă, codul sub-măsurii corespunzător pentru care dorește sprijinul financiar. În funcție de codul înscris, aplicația IPA Online marchează automat rubrica/rubricile corespunzătoare pachetului/grupului de pachete din cadrul măsurii/sub-măsurii de mediu și climă solicitate, din secțiunea IV. Scheme de plată/măsuri de sprijin/ajutor solicitate a cererii unice de plată, câmpul 57.B.

Când se solicită plățile compensatorii?

Plățile compensatorii se solicită prin completarea cererii unice de plată, a cărei depunere, fără penalități, se face anual în campania de depunere, până la data reglementată (în cazul în care aceasta reprezintă o zi de sărbătoare legală, o sâmbătă sau o duminică, termenul limită se prelungește până în prima zi lucrătoare care urmează), posibilitatea depunerii cererilor unice de plată și în termen de 25 de zile calendaristice, după data limită de depunere reglementată, dar cu aplicarea penalităților de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere la sumele la care ar fi avut dreptul beneficiarul în cazul în care cererea ar fi fost depusă în termenul stabilit.

Trebuie declarate toate parcelele agricole pe care fermierul le utilizează, indiferent dacă acestea sunt sau nu sunt eligibile pentru sprijin, solicitate și nesolicitate la plată și pe care trebuie să respecte cerinţele de eco-condiţionalitate. Fermierii care dețin parcele agricole cu o suprafață de până la 0,1 ha nesolicitate la plată, pot să nu le declare cu condiția ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească un hectar.

Beneficiarii plăților compensatorii trebuie să păstreze toate documentele aferente angajamentului pe toată perioada desfăşurării acestuia, precum și în perioada de monitorizare de 3 ani după finalizarea perioadei de angajament.

În derularea angajamentului asumat, beneficiarul este obligat să informeze APIA privind orice modificare a suprafeţelor exploataţiei, a pierderii sau dobândirii dreptului de utilizare a unor parcele agricole aferente angajamentelor asumate voluntar prin cererile de plată/cererile de sprijin.

Lista zonelor eligibile pentru plățile compensatorii M13 este publicată pe site-ul oficial APIA. O găsiți AICI!

Vizualizat: 2471 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii