ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

Publicat: 20 mai 2022 - 07:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Reglementările nou-introduse sunt:

Actualizarea cursului de schimb utilizat, acesta fiind stabilit pentru anul 2022 la valoarea de 4,9490 lei pentru plățile aferente anului 2022, actualizându-se valoarea totală a sprijinului financiar, pentru PNA pentru anul 2022, la valoarea de 60.196 mii lei;

Modificări şi completări la Anexa 1 - Programul național apicol pentru perioada 2020-2022

 subcapitolul II.B "Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei" alineatul (2) - Condiții de eligibilitate, pct. 4, s-a completat cu obligativitatea achiziției medicamentelor pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, indiferent de măsura accesată în cadrul Programului.
 subcapitolul II.B "Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei", alineatul (4) - Documente justificative prin abrogarea literei i) ,s-a eliminat obligativitatea depunerii de către apicultori a copiei documentului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente;
 subcapitolul III.C "Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral", alineatul (3)-Documente justificative generale, litera g) se modifică astfel: „g) copia de pe filele din carnetul de stupină actualizat, din care să reiasă tratamentele realizate şi mişcarea efectivelor de albine;”
 la subcapitolul III.C, punctul C.3 , s-au definit produsele care intră în componența echipamentului de protectie; „ echipament apicol de protecție înseamnă bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuși apicole.
 subcapitolul III.C, punctul C.4 "Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie - remorcă apicolă/pavilion apicol şi mjjloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral", alineatul (3) Documente justificative specifice , litera d) s-a modificat : „d) copia cărţii tehnice/manualului de utilizare/instrucțiunilor de montare, utilizare și întreținere a mijloacelor fără autopropulsie de încărcare – descărcare a stupilor în pastoral;”
 având în vedere că, prin Program se decontează produse proteice solide în cantități exprimate în kilograme, iar în categoria produselor proteice solide pot fi încadrate şi produse care în urma reconstituirii se administrează familiilor de albine sub formă lichidă în cantități exprimate în ml/l, în scopul decontării unitare s-a clarificat categoria de “produse proteice solide” la subcapitolul IV D, punctul D.2 , alineatul (2), prin introducerea pct.4(1), cu următorul cuprins: „Produsele proteice solide achiziționate şi decontate prin Program sunt acele produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite,”
 la subcapitolul IV D “Măsuri de asistență pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune”, punctul D.2, alineatul (4), prin abrogarea literei i) s-a eliminat obligativitatea depunerii de către apicultori a copiei documentului care atestă notificarea produselor proteice solide;

Modificări și completări reglementate în Anexa nr. 2 de aplicare a Programului național apicol pentru perioada 2020-2022
 Reglementarea termenului de depunere a cererilor de intenție pentru anul 2022 până la data de 30 aprilie;
 la articolul 1, după alineatul (5) s-a introdus un nou alineat, alin.(6), cu următorul cuprins:
„(6) Pentru evitarea creării condiţiilor artificiale, pentru măsura menționată la cap.IX subcap.I.A, membrii formei asociative nu pot fi furnizori de servicii de consultanță, promovare și / sau perfecționare în Programul național apicol pentru perioada 2020-2022.
Întrucât Termenul-limită de depunere a cererii de plată și a documentelor care o însoțesc este data de 31 iulie 2022, articolul 22 cu privire la depunerea cererii de plata până la data de 31 Decembrie 2022 se abrogă.
articolul 5, alineatul (9) s-a modificat și are următorul cuprins: ― (9) În cazul în care din plafonul alocat pentru una dintre acțiuni rămâne o sumă neutilizată, suma disponibilă va fi redistribuită către acțiunile B, E, C, D sau A, după caz .
articolul 9, alineatul (2) s-a modificat și are următorul cuprins: „(2) Refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum și lipsa produselor pentru care au solicitat sprijin în cererea de plată, atrag excluderea de la plată.”

Anexa „Plafoane alocate pentru fiecare măsură din Program s-a actualizat cu suma totală exprimată în lei ținând cont de cursul de schimb aplicabil pentru anul 2022 (4,9490 lei), informează APIA, Buletin informativ APIA Gorj, 18 mai 2022. 

 

Vizualizat: 2196 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

Adrian Chesnoiu, demis oficial! Sorin Grindeanu, ministrul interimar al agriculturii!

27 iunie 2022 - 21:47

Monitorul Oficial a publicat astăzi, 27 iunie 2022, decretul președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta ia act de demisia lui Adrian Ionuț Chesnoiu din funcția de ministru al agriculturii. Printr-un alt decret, semnat tot astăzi, președintele României îl numește interimar la Agricultură pe Sorin Grindeanu.

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

Nenorocire la stână: 350 de oi ucise de o substanță antiparazitară! Vina este a oierului!

27 iunie 2022 - 11:18

Iată unde pot duce nesăbuinţa, inconştienţa şi nerespectarea bunelor practici şi a normelor sanitare veterinare! Un crescător de ovine din Galaţi a pierdut aproape întreaga turmă de oi în urma intoxicării cu o substanţă antiparazitară folosită la îmbăierea animalelor. Paguba este de aproape 300.000 de lei.

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

Vot secret ridicare imunitate Adrian Chesnoiu!

27 iunie 2022 - 10:36

Cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind ridicarea imunității fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, va fi discutată astăzi, 27 iunie 2022, în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

Comunicat APIA ASTĂZI: Plată ajutor ferme de animale!

27 iunie 2022 - 10:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că a virat în conturi suma de 1.397.896,79 lei pentru sectorul creșterii animalelor. 

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

Condiție APIA plata subvenției APIA pe suprafață pentru acest an!

27 iunie 2022 - 08:35

Pentru a se încadra condițiilor pentru plata APIA anuală pe hectar, fermierii trebuie să înființeze, începând cu 1 iulie, un strat vegetal. Regula vizează plata redistributivă. Informațiile sunt furnizate pentru Agroinfo de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

Termen APIA micii fermieri, 15 iulie 2022!

27 iunie 2022 - 07:48

Până la data de 15 iulie 2022, micii fermieri care vor să se retragă din schema pentru micii fermieri trebuie să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Agroinfo a obținut de la APIA informațiile de care aveți nevoie. 

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

Fermierul Muscă despre demisia ministrului Chesnoiu: Este un sabotaj!

26 iunie 2022 - 17:28

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, unul dintre marii fermieri din România, Dimitrie Muscă, s-a exprimat cu privire la demisia ministrului Chesnoiu.

Mesaj șef APIA!

Mesaj șef APIA!

26 iunie 2022 - 16:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, are un mesaj pentru fermieri la fiecare sfârșit de săptămână.

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

Lege votată! Construcțiile care pot fi ridicate pe pășune!

26 iunie 2022 - 16:28

Proiectul de lege iniţiat de deputatul liberal arădean Glad Varga, care vizează amplasarea de surse de energie verde pe terenurile extravilane, pășuni, teren arabil, vii și livezi, a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 232 de voturi „pentru”. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, forma finală a legii urmează să fie transmisă spre promulgare preşedintelui României, Klaus Iohannis.

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

APROBAT ACUM! Ajutor 15.000 euro/fermier și 100.000 euro/IMM!

24 iunie 2022 - 12:21

În cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles, ținută joi, 23 iunie 2022, a fost votată Propunerea de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1305/2013 în ceea ce privește o măsură specifică de acordare a unui sprijin excepțional și temporar din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, anunță europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real

Bancul zilei

Logică

Logică
Un cioban stătea sprijinit în bâtă. Detalii