Adama
AGRICOVER

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

Publicat: 20 mai 2022 - 07:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Reglementările nou-introduse sunt:

Actualizarea cursului de schimb utilizat, acesta fiind stabilit pentru anul 2022 la valoarea de 4,9490 lei pentru plățile aferente anului 2022, actualizându-se valoarea totală a sprijinului financiar, pentru PNA pentru anul 2022, la valoarea de 60.196 mii lei;

Modificări şi completări la Anexa 1 - Programul național apicol pentru perioada 2020-2022

 subcapitolul II.B "Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei" alineatul (2) - Condiții de eligibilitate, pct. 4, s-a completat cu obligativitatea achiziției medicamentelor pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, indiferent de măsura accesată în cadrul Programului.
 subcapitolul II.B "Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei", alineatul (4) - Documente justificative prin abrogarea literei i) ,s-a eliminat obligativitatea depunerii de către apicultori a copiei documentului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente;
 subcapitolul III.C "Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral", alineatul (3)-Documente justificative generale, litera g) se modifică astfel: „g) copia de pe filele din carnetul de stupină actualizat, din care să reiasă tratamentele realizate şi mişcarea efectivelor de albine;”
 la subcapitolul III.C, punctul C.3 , s-au definit produsele care intră în componența echipamentului de protectie; „ echipament apicol de protecție înseamnă bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuși apicole.
 subcapitolul III.C, punctul C.4 "Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie - remorcă apicolă/pavilion apicol şi mjjloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral", alineatul (3) Documente justificative specifice , litera d) s-a modificat : „d) copia cărţii tehnice/manualului de utilizare/instrucțiunilor de montare, utilizare și întreținere a mijloacelor fără autopropulsie de încărcare – descărcare a stupilor în pastoral;”
 având în vedere că, prin Program se decontează produse proteice solide în cantități exprimate în kilograme, iar în categoria produselor proteice solide pot fi încadrate şi produse care în urma reconstituirii se administrează familiilor de albine sub formă lichidă în cantități exprimate în ml/l, în scopul decontării unitare s-a clarificat categoria de “produse proteice solide” la subcapitolul IV D, punctul D.2 , alineatul (2), prin introducerea pct.4(1), cu următorul cuprins: „Produsele proteice solide achiziționate şi decontate prin Program sunt acele produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite,”
 la subcapitolul IV D “Măsuri de asistență pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune”, punctul D.2, alineatul (4), prin abrogarea literei i) s-a eliminat obligativitatea depunerii de către apicultori a copiei documentului care atestă notificarea produselor proteice solide;

Modificări și completări reglementate în Anexa nr. 2 de aplicare a Programului național apicol pentru perioada 2020-2022
 Reglementarea termenului de depunere a cererilor de intenție pentru anul 2022 până la data de 30 aprilie;
 la articolul 1, după alineatul (5) s-a introdus un nou alineat, alin.(6), cu următorul cuprins:
„(6) Pentru evitarea creării condiţiilor artificiale, pentru măsura menționată la cap.IX subcap.I.A, membrii formei asociative nu pot fi furnizori de servicii de consultanță, promovare și / sau perfecționare în Programul național apicol pentru perioada 2020-2022.
Întrucât Termenul-limită de depunere a cererii de plată și a documentelor care o însoțesc este data de 31 iulie 2022, articolul 22 cu privire la depunerea cererii de plata până la data de 31 Decembrie 2022 se abrogă.
articolul 5, alineatul (9) s-a modificat și are următorul cuprins: ― (9) În cazul în care din plafonul alocat pentru una dintre acțiuni rămâne o sumă neutilizată, suma disponibilă va fi redistribuită către acțiunile B, E, C, D sau A, după caz .
articolul 9, alineatul (2) s-a modificat și are următorul cuprins: „(2) Refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum și lipsa produselor pentru care au solicitat sprijin în cererea de plată, atrag excluderea de la plată.”

Anexa „Plafoane alocate pentru fiecare măsură din Program s-a actualizat cu suma totală exprimată în lei ținând cont de cursul de schimb aplicabil pentru anul 2022 (4,9490 lei), informează APIA, Buletin informativ APIA Gorj, 18 mai 2022. 

 

Vizualizat: 2573 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

De 1 iunie, copiii au văzut cum arată vacile în ferma unui mare crescător de bovine!

De 1 iunie, copiii au văzut cum arată vacile în ferma unui mare crescător de bovine!

02 iunie 2023 - 14:00

Ferma crescătorului de bovine Marius Bîcu, din comuna Unirea, județul Alba, o fermă cu Omenie, creatoarea brandurilor De la Ferma și Pachet de acasă, și-a deschis ușile de 1 iunie pentru copii. Micuții au văzut cum arată vacile în realitate, măgărușii, găinile, iepurașii. Au fost încântați să alinte și să mângâie o vițică frumoasă foc și pe măgărușul Burdufel.

Protest cum nu ați mai văzut! Ce au făcut crescătorii de vaci nemulțumiți de prețul mic al laptelui!

Protest cum nu ați mai văzut! Ce au făcut crescătorii de vaci nemulțumiți de prețul mic al laptelui!

02 iunie 2023 - 11:57

Câțiva crescători de vaci au decis să protesteze într-un mod inedit față de prețurile prea mici pe care le primesc pentru produsele lor. Joi a fost ziua internațională a laptelui și, în orașul german Munchen, doi crescători s-au cufundat până la gât într-un bazin cu lapte.

Guvernul a tăiat din banii fermierilor!

Guvernul a tăiat din banii fermierilor!

01 iunie 2023 - 18:27

Guvernul României a aprobat miercuri, în ședință, Ordonanța de urgență pentru acordarea despăgubirilor de secetă fermierilor care au înregistrat pierderi. Însă Guvernul a tăiat substanțial din suma alocată inițial pentru plata acestor despăgubiri.

Șeful APIA ASTĂZI: Mai puțini fermieri anul acesta la plata subvențiilor APIA!

Șeful APIA ASTĂZI: Mai puțini fermieri anul acesta la plata subvențiilor APIA!

01 iunie 2023 - 17:50

Numărul cererilor unice de plată depuse anul acesta la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a scăzut cu 34.000, anunță astăzi directorul general APIA, Adrian Pintea, într-o informare pe Facebook.

Subvenții APIA virate ACUM în conturile crescătorilor de oi și capre!

Subvenții APIA virate ACUM în conturile crescătorilor de oi și capre!

01 iunie 2023 - 07:00

Crescătorilor de oi și/sau capre le-a fost virată în conturi, până acum, o sumă de peste 100 milioane euro reprezentând ajutoare naționale tranzitorii, ANT, subvenție de la bugetul de stat, și sprijin cuplat zootehnic, SCZ, subvenție europeană, aferente anului de cerere 2022, a anunțat directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Paul Eduard Kmen, la Expo-Conferința Meat&Milk.

Eliminată data limită de vânzare pe piață din Programul Tomata!

Eliminată data limită de vânzare pe piață din Programul Tomata!

01 iunie 2023 - 06:25

Trebuie eliminată data limită de vânzare pe piață. Faptul că fermierii sunt obligați să scoată la vânzare legumele într-un termen impus, adică până la 30 iunie, îi îndeamnă pe legumicultorii care nu au cinstea în sânge să forțeze coacerea roșiilor, avertizează senatorul PNL de Buzău Vlad Pufu.

Interdicție importuri produse agricole din Ucraina până la sfârșitul lui 2023!

Interdicție importuri produse agricole din Ucraina până la sfârșitul lui 2023!

01 iunie 2023 - 06:03

Ungaria solicită Comisiei Europene să prelungească restricțiile referitoare la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina în cele cinci state membre din Europa de Est, printre care și România, cel puțin până la finele lui 2023, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar al Agriculturii, Zsolt Feldman, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ajutor 1.900 euro/gospodărie!

Ajutor 1.900 euro/gospodărie!

01 iunie 2023 - 05:46

Până la data de 26 iunie 2023, ora 23.59, se desfășoară a doua rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului ”Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” finanțat din PNRR, anunță Ministerul Mediului.

Asociația Păstorul Crișana: Berbec/țap cu vârsta de maxim 8 ani pentru subvenția APIA de 20 euro/animal!

Asociația Păstorul Crișana: Berbec/țap cu vârsta de maxim 8 ani pentru subvenția APIA de 20 euro/animal!

31 mai 2023 - 19:16

Asociația Păstorul Crișana Arad a crescătorilor de ovine anunță că a solicitat Ministerului Agriculturii, Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) și Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să clarifice condiția legată de vârsta berbecilor/țapilor cu certificate de origine folosiți în raportul un berbec la 35 femele ovine/caprine pentru încasarea sprijinului cuplat zootehnic, subvenția europeană cu un cuantum estimat la 20 euro/cap animal, pentru acest an.

Șeful adjunct APIA ACUM: Plăți făcute pentru fermele de vaci, oi/capre!

Șeful adjunct APIA ACUM: Plăți făcute pentru fermele de vaci, oi/capre!

31 mai 2023 - 12:34

Până la data de 29 mai 2023, pentru schemele de plată din sectorul zootehnic, din Fondul de Garantare Agricolă și Bugetul Național, APIA a autorizat la plată suma de 313,93 milioane euro, a anunțat directorul general adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Paul Eduard Kmen, la Expo-Conferința Meat&Milk.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune

Pe stabilimentul fostului IAS Gherla, chiar în locul în care a activat la un moment dat şi regretatul Mircea Ciurea, tânărul clujean Bogdan Vereş a pus bazele unei ferme de elită despre care am putea spune că este unicat în România. Împreună cu soţia sa, Adriana, acesta deţine în prezent un efectiv de 500 de capete de bovine Angus, cu tineret cu tot, şi lucrează 150 de hectare de teren arabil, pentru asigurarea furajelor. Pe lângă asta, exploatează şi 250 de hectare cu păşune. Căci, din primăvară şi până când vin zăpezile, animalele sunt ţinute pe pajiște.

Bogdan Vereş a adus Angusul aproape de perfecțiune Ionuț Georgescu: Cu Massey Ferguson tehnologia este la ea acasă! AGRARIA 2023, la ora bilantului

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii