Adama
Vinasa Rompak

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

Publicat: 20 mai 2022 - 07:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Reglementările nou-introduse sunt:

Actualizarea cursului de schimb utilizat, acesta fiind stabilit pentru anul 2022 la valoarea de 4,9490 lei pentru plățile aferente anului 2022, actualizându-se valoarea totală a sprijinului financiar, pentru PNA pentru anul 2022, la valoarea de 60.196 mii lei;

Modificări şi completări la Anexa 1 - Programul național apicol pentru perioada 2020-2022

 subcapitolul II.B "Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei" alineatul (2) - Condiții de eligibilitate, pct. 4, s-a completat cu obligativitatea achiziției medicamentelor pentru tratarea varoozei pentru întreg efectivul de albine deţinut de apicultor, indiferent de măsura accesată în cadrul Programului.
 subcapitolul II.B "Combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei", alineatul (4) - Documente justificative prin abrogarea literei i) ,s-a eliminat obligativitatea depunerii de către apicultori a copiei documentului care atestă autorizarea sanitară-veterinară pentru comercializare a furnizorilor de medicamente;
 subcapitolul III.C "Raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral", alineatul (3)-Documente justificative generale, litera g) se modifică astfel: „g) copia de pe filele din carnetul de stupină actualizat, din care să reiasă tratamentele realizate şi mişcarea efectivelor de albine;”
 la subcapitolul III.C, punctul C.3 , s-au definit produsele care intră în componența echipamentului de protectie; „ echipament apicol de protecție înseamnă bluze/jachete apicole, pantaloni sau combinezoane apicole, mască apicolă si mănuși apicole.
 subcapitolul III.C, punctul C.4 "Achiziţionarea de mijloace de transport apicol fără autopropulsie - remorcă apicolă/pavilion apicol şi mjjloace fără autopropulsie de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral", alineatul (3) Documente justificative specifice , litera d) s-a modificat : „d) copia cărţii tehnice/manualului de utilizare/instrucțiunilor de montare, utilizare și întreținere a mijloacelor fără autopropulsie de încărcare – descărcare a stupilor în pastoral;”
 având în vedere că, prin Program se decontează produse proteice solide în cantități exprimate în kilograme, iar în categoria produselor proteice solide pot fi încadrate şi produse care în urma reconstituirii se administrează familiilor de albine sub formă lichidă în cantități exprimate în ml/l, în scopul decontării unitare s-a clarificat categoria de “produse proteice solide” la subcapitolul IV D, punctul D.2 , alineatul (2), prin introducerea pct.4(1), cu următorul cuprins: „Produsele proteice solide achiziționate şi decontate prin Program sunt acele produse proteice solide care se administrează ca atare, fără posibilitatea de a fi reconstituite,”
 la subcapitolul IV D “Măsuri de asistență pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune”, punctul D.2, alineatul (4), prin abrogarea literei i) s-a eliminat obligativitatea depunerii de către apicultori a copiei documentului care atestă notificarea produselor proteice solide;

Modificări și completări reglementate în Anexa nr. 2 de aplicare a Programului național apicol pentru perioada 2020-2022
 Reglementarea termenului de depunere a cererilor de intenție pentru anul 2022 până la data de 30 aprilie;
 la articolul 1, după alineatul (5) s-a introdus un nou alineat, alin.(6), cu următorul cuprins:
„(6) Pentru evitarea creării condiţiilor artificiale, pentru măsura menționată la cap.IX subcap.I.A, membrii formei asociative nu pot fi furnizori de servicii de consultanță, promovare și / sau perfecționare în Programul național apicol pentru perioada 2020-2022.
Întrucât Termenul-limită de depunere a cererii de plată și a documentelor care o însoțesc este data de 31 iulie 2022, articolul 22 cu privire la depunerea cererii de plata până la data de 31 Decembrie 2022 se abrogă.
articolul 5, alineatul (9) s-a modificat și are următorul cuprins: ― (9) În cazul în care din plafonul alocat pentru una dintre acțiuni rămâne o sumă neutilizată, suma disponibilă va fi redistribuită către acțiunile B, E, C, D sau A, după caz .
articolul 9, alineatul (2) s-a modificat și are următorul cuprins: „(2) Refuzul controlului la faţa locului la data comunicată, precum și lipsa produselor pentru care au solicitat sprijin în cererea de plată, atrag excluderea de la plată.”

Anexa „Plafoane alocate pentru fiecare măsură din Program s-a actualizat cu suma totală exprimată în lei ținând cont de cursul de schimb aplicabil pentru anul 2022 (4,9490 lei), informează APIA, Buletin informativ APIA Gorj, 18 mai 2022. 

 

Vizualizat: 2940 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii