KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

APIA: CONTROLUL ȘI SUPRACONTROLUL ÎN FERMELE DE ANIMALE! SANCȚIUNI!

Publicat: 15 martie 2021 - 07:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale procedura de control și supracontrol în fermele de animale, sancțiunile administrative care li se aplică crescătorilor și-n ce situații sunt scutiți de aceste sancțiuni.

Pentru stabilirea sumelor cuvenite, APIA efectuează controale administrative şi la faţa  locului, conform Manualelor/Ghidurilor de proceduri elaborate şi aprobate prin decizie a  directorului general al APIA şi avizate de direcţia de specialitate din MADR.

În cazul în care fermierul, care a depus cerere unică de plată - declarația privind  sectorul zootehnic, a fost selectat pentru controlul la fața locului nu permite efectuarea  controlului de către reprezentanţii organismelor abilitate, se consideră că acesta nu a  respectat angajamentul. În acest caz cererea fermierului va fi respinsă de la plată pentru anul în curs chiar dacă acesta a solicitat și scheme care nu se supun controlului la fața  locului.

Sancțiuni administrative

În cazurile de neîndeplinire a condiţiilor de acordare, pentru animalele cu  neconformităţi se aplică sistemul se sancţiuni prevăzut de OMADR nr.476 / 2016 privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarelor naționale tranzitorii în  sectorul zootehnic, aferente cererilor unice de plată depuse la APIA.

Valoarea ajutorului tranzitoriu cuvenit pentru speciile ovine/caprine se reduce în baza unui  procent (Pr) calculat prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate, după cum urmează:

a) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplică nicio reducere, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determinat;

b) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mare de 3%, ajutorul se reduce astfel:
- cu 5% dacă procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 10%;
- cu 10% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu  20%;
- cu 15% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu  30%;
- cu 20% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu  50%;
- cu excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea ajutorului național  tranzitoriu, dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 50%.

În conformitate cu art.17 alin.(1), din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi  completările ulterioare, valoarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare  categorie, se reduce în baza unui procent calculat ca raport între numărul animalelor declarate,  în cazul cărora s-au constatat neconformităţi şi numărul animalelor determinate după cum  urmează:

Dacă numărul de animale cu neconformităţi este de maximum 3, valoarea sprijinului  cuplat cuvenit pe fiecare categorie se reduce cu un procent stabilit în conformitate cu art.17 alin.(1) din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi completările ulterioare,În cazul în care numărul de animale cu neconformităţi este mai mare de 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie, pentru anul de cerere în cauză se reduce astfel:

a) cu un procent,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, dacă acesta nu depăşeşte 10%;

b) cu de două ori procentul,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și  numărul animalelor determinate, dacă acesta este mai mare de 10%, dar de maximum 20%.

c) dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, depăşeşte 20%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul  beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză.

d) dacă procentul,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, depăşeşte 50%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul  beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză. În plus, beneficiarul este supus  unei sancţiuni suplimentare în cuantum egal cu cel care corespunde numărului de animale cu neconformităţi.

ATENŢIE!!!
Sancţiunea suplimentară (multianuală) se recuperează în totalitate în cei trei ani  calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării.

Excepţii de la aplicarea sancțiunilor administrative

1. nerespectarea angajamentelor asumate ca urmare aunui caz de forţă majoră /circumstanţă excepţională (în conformitate cu art.33 din OUG nr.11/2021, cu condiția ca  fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 15 zile lucrătoare de la
data la care solicitantul /succesorul său în drepturi se afla în situația prevazută la art. 33 din  OUG nr.11/2021 (15 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor).
2. nerespectarea perioadei de reținere ca urmare a unei circumstanţe naturale (în  conformitate cu prevederile art. 32 din Reg. Delegat (UE) nr. 640/2014) cu modificările și  completările ulterioare, cu condiţia ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens,  în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor.

Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează  acordarea ANTZ ovine/caprine și/sau SCZ, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.

ATENŢIE!
1. În cazul în care fermierul depăşeşte termenul prevăzut la art. 34 din OUG nr.11/2021 Înştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare.
2. În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, inclusiv perioada  de reținere până la data evenimentului de CN, animalele supuse circumstanţelor naturale  NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate  de la aplicarea sancțiunilor administrative.
3. Deoarece animalele cu circumstanţe naturale nu sunt animale determinate, în cazul în  care numărul de animale determinate scade sub numărul minin acceptat aferent fiecărei  scheme din sectorul zootehnic, schema de plată va fi respinsă de la plată.

De exemplu:
Dacă un animal din efectivul de 10 capete taurinede carne solicitat pe schema SCZ-TC este supus unui caz de Circumstanţă Naturală, schema SCZ-TC, sprijin cuplat bovine sector carne, va fi respinsă de la plată.

Aceste informații sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Vizualizat: 13055 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii