Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA: CONTROLUL ȘI SUPRACONTROLUL ÎN FERMELE DE ANIMALE! SANCȚIUNI!

Publicat: 15 martie 2021 - 07:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale procedura de control și supracontrol în fermele de animale, sancțiunile administrative care li se aplică crescătorilor și-n ce situații sunt scutiți de aceste sancțiuni.

Pentru stabilirea sumelor cuvenite, APIA efectuează controale administrative şi la faţa  locului, conform Manualelor/Ghidurilor de proceduri elaborate şi aprobate prin decizie a  directorului general al APIA şi avizate de direcţia de specialitate din MADR.

În cazul în care fermierul, care a depus cerere unică de plată - declarația privind  sectorul zootehnic, a fost selectat pentru controlul la fața locului nu permite efectuarea  controlului de către reprezentanţii organismelor abilitate, se consideră că acesta nu a  respectat angajamentul. În acest caz cererea fermierului va fi respinsă de la plată pentru anul în curs chiar dacă acesta a solicitat și scheme care nu se supun controlului la fața  locului.

Sancțiuni administrative

În cazurile de neîndeplinire a condiţiilor de acordare, pentru animalele cu  neconformităţi se aplică sistemul se sancţiuni prevăzut de OMADR nr.476 / 2016 privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarelor naționale tranzitorii în  sectorul zootehnic, aferente cererilor unice de plată depuse la APIA.

Valoarea ajutorului tranzitoriu cuvenit pentru speciile ovine/caprine se reduce în baza unui  procent (Pr) calculat prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate, după cum urmează:

a) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplică nicio reducere, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determinat;

b) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mare de 3%, ajutorul se reduce astfel:
- cu 5% dacă procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 10%;
- cu 10% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu  20%;
- cu 15% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu  30%;
- cu 20% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu  50%;
- cu excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea ajutorului național  tranzitoriu, dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 50%.

În conformitate cu art.17 alin.(1), din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi  completările ulterioare, valoarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare  categorie, se reduce în baza unui procent calculat ca raport între numărul animalelor declarate,  în cazul cărora s-au constatat neconformităţi şi numărul animalelor determinate după cum  urmează:

Dacă numărul de animale cu neconformităţi este de maximum 3, valoarea sprijinului  cuplat cuvenit pe fiecare categorie se reduce cu un procent stabilit în conformitate cu art.17 alin.(1) din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi completările ulterioare,În cazul în care numărul de animale cu neconformităţi este mai mare de 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie, pentru anul de cerere în cauză se reduce astfel:

a) cu un procent,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, dacă acesta nu depăşeşte 10%;

b) cu de două ori procentul,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și  numărul animalelor determinate, dacă acesta este mai mare de 10%, dar de maximum 20%.

c) dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, depăşeşte 20%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul  beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză.

d) dacă procentul,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, depăşeşte 50%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul  beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză. În plus, beneficiarul este supus  unei sancţiuni suplimentare în cuantum egal cu cel care corespunde numărului de animale cu neconformităţi.

ATENŢIE!!!
Sancţiunea suplimentară (multianuală) se recuperează în totalitate în cei trei ani  calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării.

Excepţii de la aplicarea sancțiunilor administrative

1. nerespectarea angajamentelor asumate ca urmare aunui caz de forţă majoră /circumstanţă excepţională (în conformitate cu art.33 din OUG nr.11/2021, cu condiția ca  fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 15 zile lucrătoare de la
data la care solicitantul /succesorul său în drepturi se afla în situația prevazută la art. 33 din  OUG nr.11/2021 (15 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor).
2. nerespectarea perioadei de reținere ca urmare a unei circumstanţe naturale (în  conformitate cu prevederile art. 32 din Reg. Delegat (UE) nr. 640/2014) cu modificările și  completările ulterioare, cu condiţia ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens,  în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor.

Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează  acordarea ANTZ ovine/caprine și/sau SCZ, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.

ATENŢIE!
1. În cazul în care fermierul depăşeşte termenul prevăzut la art. 34 din OUG nr.11/2021 Înştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare.
2. În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, inclusiv perioada  de reținere până la data evenimentului de CN, animalele supuse circumstanţelor naturale  NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate  de la aplicarea sancțiunilor administrative.
3. Deoarece animalele cu circumstanţe naturale nu sunt animale determinate, în cazul în  care numărul de animale determinate scade sub numărul minin acceptat aferent fiecărei  scheme din sectorul zootehnic, schema de plată va fi respinsă de la plată.

De exemplu:
Dacă un animal din efectivul de 10 capete taurinede carne solicitat pe schema SCZ-TC este supus unui caz de Circumstanţă Naturală, schema SCZ-TC, sprijin cuplat bovine sector carne, va fi respinsă de la plată.

Aceste informații sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Vizualizat: 12622 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii