KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

APIA: CONTROLUL ȘI SUPRACONTROLUL ÎN FERMELE DE ANIMALE! SANCȚIUNI!

Publicat: 15 martie 2021 - 07:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale procedura de control și supracontrol în fermele de animale, sancțiunile administrative care li se aplică crescătorilor și-n ce situații sunt scutiți de aceste sancțiuni.

Pentru stabilirea sumelor cuvenite, APIA efectuează controale administrative şi la faţa  locului, conform Manualelor/Ghidurilor de proceduri elaborate şi aprobate prin decizie a  directorului general al APIA şi avizate de direcţia de specialitate din MADR.

În cazul în care fermierul, care a depus cerere unică de plată - declarația privind  sectorul zootehnic, a fost selectat pentru controlul la fața locului nu permite efectuarea  controlului de către reprezentanţii organismelor abilitate, se consideră că acesta nu a  respectat angajamentul. În acest caz cererea fermierului va fi respinsă de la plată pentru anul în curs chiar dacă acesta a solicitat și scheme care nu se supun controlului la fața  locului.

Sancțiuni administrative

În cazurile de neîndeplinire a condiţiilor de acordare, pentru animalele cu  neconformităţi se aplică sistemul se sancţiuni prevăzut de OMADR nr.476 / 2016 privind sistemul de sancțiuni aplicabil schemelor de sprijin cuplat și ajutoarelor naționale tranzitorii în  sectorul zootehnic, aferente cererilor unice de plată depuse la APIA.

Valoarea ajutorului tranzitoriu cuvenit pentru speciile ovine/caprine se reduce în baza unui  procent (Pr) calculat prin raportarea numărului de animale cu neconformități la numărul de animale determinate, după cum urmează:

a) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 3%, nu se aplică nicio reducere, iar ajutorul se calculează la numărul de animale determinat;

b) În cazul în care procentul (Pr) calculat este mai mare de 3%, ajutorul se reduce astfel:
- cu 5% dacă procentul (Pr) calculat este mai mic sau egal cu 10%;
- cu 10% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 10%, dar mai mic sau egal cu  20%;
- cu 15% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 20%, dar mai mic sau egal cu  30%;
- cu 20% dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 30%, dar mai mic sau egal cu  50%;
- cu excludere de la plată pentru anul în care se face solicitarea ajutorului național  tranzitoriu, dacă procentul (Pr) calculat este mai mare de 50%.

În conformitate cu art.17 alin.(1), din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi  completările ulterioare, valoarea sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, cuvenit pe fiecare  categorie, se reduce în baza unui procent calculat ca raport între numărul animalelor declarate,  în cazul cărora s-au constatat neconformităţi şi numărul animalelor determinate după cum  urmează:

Dacă numărul de animale cu neconformităţi este de maximum 3, valoarea sprijinului  cuplat cuvenit pe fiecare categorie se reduce cu un procent stabilit în conformitate cu art.17 alin.(1) din OMADR nr. 476/2016, cu modificările şi completările ulterioare,În cazul în care numărul de animale cu neconformităţi este mai mare de 3, valoarea sprijinului cuplat cuvenit pe fiecare categorie, pentru anul de cerere în cauză se reduce astfel:

a) cu un procent,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, dacă acesta nu depăşeşte 10%;

b) cu de două ori procentul,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și  numărul animalelor determinate, dacă acesta este mai mare de 10%, dar de maximum 20%.

c) dacă procentul, calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, depăşeşte 20%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul  beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză.

d) dacă procentul,calculat ca raport între numărul animalelor cu neconformități și numărul  animalelor determinate, depăşeşte 50%, nu se acordă sprijinul cuplat la care ar fi avut dreptul  beneficiarul în cadrul categoriei pentru anul de cerere în cauză. În plus, beneficiarul este supus  unei sancţiuni suplimentare în cuantum egal cu cel care corespunde numărului de animale cu neconformităţi.

ATENŢIE!!!
Sancţiunea suplimentară (multianuală) se recuperează în totalitate în cei trei ani  calendaristici care urmează anului calendaristic al constatării.

Excepţii de la aplicarea sancțiunilor administrative

1. nerespectarea angajamentelor asumate ca urmare aunui caz de forţă majoră /circumstanţă excepţională (în conformitate cu art.33 din OUG nr.11/2021, cu condiția ca  fermierul să informeze în scris APIA în acest sens, în termen de 15 zile lucrătoare de la
data la care solicitantul /succesorul său în drepturi se afla în situația prevazută la art. 33 din  OUG nr.11/2021 (15 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor).
2. nerespectarea perioadei de reținere ca urmare a unei circumstanţe naturale (în  conformitate cu prevederile art. 32 din Reg. Delegat (UE) nr. 640/2014) cu modificările și  completările ulterioare, cu condiţia ca fermierul să informeze în scris APIA în acest sens,  în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii documentului doveditor.

Circumstanţa naturală produsă după termenul limită de reținere nu influenţează  acordarea ANTZ ovine/caprine și/sau SCZ, înştiinţarea circumstanţei nefiind obligatorie.

ATENŢIE!
1. În cazul în care fermierul depăşeşte termenul prevăzut la art. 34 din OUG nr.11/2021 Înştiinţarea depusă la APIA nu se ia în considerare.
2. În cazul în care sunt respectate toate celelalte condiţii de acordare, inclusiv perioada  de reținere până la data evenimentului de CN, animalele supuse circumstanţelor naturale  NU sunt determinate la plată, dar nici nu sunt animale cu neconformități, fiind exceptate  de la aplicarea sancțiunilor administrative.
3. Deoarece animalele cu circumstanţe naturale nu sunt animale determinate, în cazul în  care numărul de animale determinate scade sub numărul minin acceptat aferent fiecărei  scheme din sectorul zootehnic, schema de plată va fi respinsă de la plată.

De exemplu:
Dacă un animal din efectivul de 10 capete taurinede carne solicitat pe schema SCZ-TC este supus unui caz de Circumstanţă Naturală, schema SCZ-TC, sprijin cuplat bovine sector carne, va fi respinsă de la plată.

Aceste informații sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Vizualizat: 12892 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

Secretar de stat MADR: Cel care face agricultura pentru subvenții nu o să mai existe printre fermieri!

02 august 2021 - 20:04

Există fermieri veritabili și cei care fac agricultură doar ca să primească subvenții, a declarat secretarul de stat MADR, George Cățean, la sfârșitul săptămânii trecute, la Borsec. Cei care fac agricultura pentru a încasa subvențiile vor dispărea dintre fermierii veritabili.

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

Exportul de animale vii, SUSPENDAT!

02 august 2021 - 18:53

Animals International cere Poliției și ANSVSA să facă razie națională și să aplice sancțiuni! Animals International atrage atenția că în ciuda anunțului ANSVSA de sistare a exportului cu animale vii, mulți operatori economici ignoră măsurile dispuse de autoritatea centrală competentă, acuză Animals International într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

Shopron, așa arată supermarketul unde fermierii români își vor vinde produsele!

02 august 2021 - 18:28

Shopron, primul farmers market din Brașov, se va deschide în zona Bartolomeu, în luna septembrie, în vecinătatea complextului Brintex din Șoșeaua Cristianului nr.7. Acesta este un nou proiect comercial de amploare care se dorește a fi primul „farmers market” din Brașov. Magazinul are o suprafață de 13.000 mp, iar fermierii locali, crescătorii de animale pot să vândă aici de la legume la carne și brânzeturi.

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

Premierul Cîțu cere să fie aspru sancționați crescătorii de animale care nu respectă regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 17:27

Premierul Florin Cîțu a cerut Autorității Naționale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Poliției și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să asigure suspendarea transportului cu animale vii, pe perioada caniculei, și să aplice cele mai aspre sancțiuni, unde este cazul.

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

Țăranul român o să renunțe singur la creșterea porcilor! Acolo îl împing regulile ANSVSA!

02 august 2021 - 08:44

Autoritatea Națională Sanitară Vaterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) susține cu vehemență, într-un comunicat, că nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, țăranul poate să țină câți porci vrea și să-i vândă. Cu condiția să respecte regulile stabilite printr-un ordin comun ANSVSA și Ministerul Agriculturii. Iar de reguli, ANSVSA nu suflă o vorbă în comunicat. De fapt, aceste reguli îl determină pe țăran să renunțe singur la creșterea porcilor.

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

Anunț făcut ACUM de ANSVSA: Creșterea porcilor în gospodăriile țărănești!

02 august 2021 - 06:51

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis către Agroinfo un comunicat prin care face precizări legate de creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile țărănești, susține ANSVSA. Inserăm integral precizările ANSVSA.

Prezentați actele la controlul APIA!

Prezentați actele la controlul APIA!

02 august 2021 - 06:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care sunt incluși în eșantionul de control că au obligația de a prezenta toate documentele solicitate de inspectorii APIA.

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Asigurarea culturilor agricole - Un interviu cu Dorel Istrate, fermier din Șăulia (jud. Mureș)

Este necesară asigurarea culturilor agricole? Fermierul Dorel Istrate (jud. Mureș) ne spune de ce și cu cine își asigură culturile!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii