Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) selectează, în aceste zile, eșantionul pentru controlul în teren. Care sunt procentele utilizate anul acesta de APIA?
Controlul pe teren - verificare la faţa locului a conformităţii cu realitatea, a informaţiilor din cererea de plată. Controlul pe teren se face pe baza unui plan de eşantionare a fermierilor, elaborat de APIA. Selectarea cererilor care urmează să fie verificate pe teren se face pe baza analizei de risc şi a elementelor de reprezentativitate a cererilor de plată depuse.
În sensul art. 60 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2021/2.116 al Parlamentului European și al Consiliului din 2 decembrie 2021 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013, cu modificările și completările ulterioare, APIA trebuie să asigure efectuarea controalelor la nivelul necesar pentru o gestionare eficace a riscurilor la adresa intereselor financiare ale Uniunii. APIA selecționează eșantionul de control din întreaga populație de solicitanți, incluzând, după caz, o parte aleatorie și o parte selecționată pe baza analizei riscurilor.
Rata minimă a controalelor la fața locului în cadrul sistemului integrat menționat la art. 65 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2021/2.116 este de:
a) 5% pentru intervențiile bazate pe suprafață, altele decât ecoschemele, care nu fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafețelor prevăzut la art. 70 din Regulamentul (UE) 2021/2.116;
b) 3% pentru ecoschemele din sectorul vegetal;
c) 5% pentru intervențiile aferente sectorului zootehnic.
Conform art. 83 alin. (6) din Regulamentul (UE) 2021/2.116, eșantionul de control la fața locului pentru verificarea respectării normelor de condiționalitate acoperă minimum 1% dintre beneficiari vizați.
Informații obținute de Agroinfo.