Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) acordă și anul acesta subvenția pe pășune. Doar fermierii care au depus cererea unică de plată și care îndeplinesc mai multe condiții și vor depune anumite documente vor încasa acești bani. Schemele de plată care intră în calculul subvenției APIA pe pășune astfel încât să crească suma pe hectar acordată de APIA.
De subvenția pe hectarul de pășune beneficiază crescătorii de animale care au suprafețe închiriate de la primării sau de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) în baza unui contract de închiriere/concesionare. Suma pe hectar este plătită de APIA doar crescătorilor, fermierilor care îndeplinesc condițiile și care depun la APIA în termenul legal documentele justificative.
"Copia conformă cu originalul de pe contractele aferente închiriere/concesiune și copia cardului de exploatație din care să reiasă că asigură încărcătura de 0,3 UVM pe hectar cu animale. Această încărcătură este obligatorie", a declarat Corina Grecea, purtător de cuvânt APIA Olt, pentru Olt TV.
În calculul sumei pe hectarul de pășune pot intra mai multe scheme de plată care cresc valoarea pe hectar.
"Crescătorii de animale pot beneficia de schema privind practicile agricole benefice pentru climă și mediu (plata pe înverzire), de plata redistributivă, dar pot solicita și măsuri și pachete aferente Programului Național de Dezvoltare Rurală, respectiv Măsura 10 Plăți agro-mediu, Măsura 11 agricultură ecologică sau Măsura 13 zone care se confruntă cu constrângeri naturale, în funcție de îndeplinirea condițiilor specifice pentru fiecare măsură sau pachet accesat și de zona în care se află pajiștea respectivă", a informat Corina Grecea, APIA Olt.
Pentru anul 2021, cuantumul plăților directe pe suprafață va fi apropiat de cel pentru anul 2020. Astfel, dacă estimăm, folosind doar plățile directe pe suprafață, fără plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, suma pe hectar pentru subvenția pe pășune este:
1. Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha + Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha + Schema de plată redistributivă - primul interval 1-5 hectare inclusiv - 5 euro/ha = 161,5626 euro/ha.
În cel de-al doilea exemplu, estimăm suma pe hectar folosind cel de-al doilea interval al plății redistributive:
2. Schema de plată unică pe suprafață SAPS - 98,7381 euro/ha + Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) - 57,8245 euro/ha + Schema de plată redistributivă 48,1053 euro/ha = 204,6679 euro/ha.
Suma aceasta pe hectar crește dacă fermierul beneficiază și de plata pentru tinerii fermieri sau, așa cum a spus funcționarul APIA, de plățile compensatorii pentru pășuni/pajiști acordate pe Măsurile 10, 11 și 13.
Cuantumurile folosite în calcule sunt furnizate de APIA.