Adama
Agreena
AGRICOVER

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA pentru acest an 338 euro/vacă!

Publicat: 03 martie 2023 - 13:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție de 338 euro/cap vacă. Este vorba de sprijinul cuplat pentru venit vaci de lapte, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

"Intervenția presupune acordarea unei plăți cuplate de producție unice pe cap de animal eligibil.

Sprijinul se acordă fermierilor activi, crescători de animale din speciile bovine, care desfășoară o activitate agricolă, pe teritoriul României, şi care îndeplinesc următoarele condiții de eligibilitate:

să dețină un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcţie de zonă, şi maximum 250 de capete vaci de lapte, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA;
animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani;
să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere;
efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de autoritatea competentă şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui;
să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte;
în cazul vânzărilor valorificării laptelui către consumatorul final, să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, precum și documentele specifice prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare, care reglementează activităţile de obţinere a produselor alimentare de origine animală;
să deţină registrul individual al exploataţiei cu cod ANSVSA completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 429/2016 cu modificările si completările ulterioare;
vacile de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.

sprijin cuplat lapte 2023_b

Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.

Pentru perioada 2023-2027 efectivul planificat pentru care se acordă sprijinul este 300000 capete, cu un cuantum indicativ planificabil de 338 euro/cap. La stabilirea efectivului s-a avut în vedere analiza efectivelor de animale plătite în perioada de programare 2015-2020.

Cuantumul indicativ maxim estimat de 440,10 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul ipoteza scăderii efectivelor datorită volatilității prețurilor de comercializare și a creșterii cheltuielilor de producție. Cuantumul indicativ minim estimat de 296,12 de euro/cap pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a efectivelor. La stabilirea cuantumurilor posibile, s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării neutilizării fondurilor.
Plată anuală rezultată ca raport între plafonul anual al intervenției şi numărul de animale eligibile determinate de APIA, pentru fiecare măsura de sprijin cuplat.

Se urmărește menținerea activității de creștere a bovinelor de lapte la un anumit nivel, având în vedere următoarele:
lipsa de alternative în ocuparea forţei de muncă în zonele rurale;
existenţa riscului de abandon a acestei activităţi, neasigurarea necesarului de consum intern şi implicit periclitarea siguranţei alimentare;
necesitatea aprovizionării pieţelor locale cu lapte şi produse din lapte, în vederea utilizării capacităţilor de producţie existente, dintre care, în prezent, unele sunt închise.
Sprijinul va contribui la:
reducerea deficitului balanței comerciale;
îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate;
evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor;
menținerea locurilor de muncă în sectorul agroalimentar pe întreg teritoriul, contribuind astfel la consolidarea vieții socio-economice în zonele rurale;
asigurarea securități și siguranța alimentară;
îmbunătățirea competitivității, a sustenabilității și a calității produselor furnizate;
evitarea abandonului activităților agricole, prevenirea migrației din mediul rural și a depopulării satelor, reînnoirea generațiilor în managementul fermelor;
menținerea locurilor de muncă în sectorul agroalimentar pe întreg teritoriul contribuind astfel la consolidarea vieții socio-economice în zonele rurale," explică APIA. 

 

 

 

Vizualizat: 6501 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

ASTĂZI! Cresc subvențiile APIA!

ASTĂZI! Cresc subvențiile APIA!

08 octombrie 2024 - 14:12

Vești bune! Mai mulți bani pentru fermieri și nu numai! Anunță astăzi europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.

URGENT mesaj către MADR și APIA: Dați-le fermierilor subvenția APIA de 2.600 euro/ha!

URGENT mesaj către MADR și APIA: Dați-le fermierilor subvenția APIA de 2.600 euro/ha!

08 octombrie 2024 - 08:03

Fermierii români riscă să piardă anul acesta subvenția APIA cu unul dintre cele mai mari cuantumuri pe hectar, circa 2.600 euro/ha, pentru că Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu vor să le dea o derogare de la producția minimă impusă pe hectar, pe care nu au reușit să o facă din pricina secetei extreme.

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

08 octombrie 2024 - 07:16

Multe ferme zootehnice mici încep să dispară. Rentabilitatea nu poate fi asigurată decât cu utilarea fermei, cu rase performante și condiții optime de bunăstare și furajare, spun specialiștii, dar și crescătorii de vaci care și-au robotizat fermele și care pun accent pe o genetică de calitate. 

TVA de 9% pentru hrana albinelor! Decret semnat de președinte!

TVA de 9% pentru hrana albinelor! Decret semnat de președinte!

07 octombrie 2024 - 19:40

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) se va reduce de la 19% la 9% pentru hrana albinelor, de la 1 ianuarie 2025, conform unei legi adoptată recent de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Vine tranșa a doua de plată Program Tomata!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Vine tranșa a doua de plată Program Tomata!

07 octombrie 2024 - 15:54

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi că încep plățile în Programul Tomata, tranșa a doua.

Ce bani virează APIA în conturile fermierilor, crescătorilor animale! Anunț făcut de Adrian Pintea!

Ce bani virează APIA în conturile fermierilor, crescătorilor animale! Anunț făcut de Adrian Pintea!

07 octombrie 2024 - 15:35

În perioada imediat următoare o să urmeze o serie de plăți pe care le va face Ministerul Agriculturii prin agenții, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la emisiunea Agricultura Modernă, Agro TV, moderată de Daniel Botănoiu.

ANSVSA: Interdicție 30 de zile pentru fermele de oi/capre!

ANSVSA: Interdicție 30 de zile pentru fermele de oi/capre!

07 octombrie 2024 - 07:29

Autoritatea Națională Sanitară Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prelungit, printr-un Ordin, cu încă 30 de zile interdicțiile aplicate fermelor de oi și capre, decizia luată pe fondul existenței în țara noastră a focarelor de pestă a micilor rumegătoare.

Șef APIA: Plată avans subvenții APIA hectar, cap animal! Cât mai este până vin banii!

Șef APIA: Plată avans subvenții APIA hectar, cap animal! Cât mai este până vin banii!

07 octombrie 2024 - 07:00

O săptămână a mai rămas până la demararea plăților în avans pe hectar și pe cap animal de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Din subvențiile APIA aferente acestui an, plăți directe, fermierii , crescătorii de animale vor încasa un procent de 70%.

ANSVSA: Ultimele informații pesta oilor și caprelor!

ANSVSA: Ultimele informații pesta oilor și caprelor!

07 octombrie 2024 - 06:14

Săptămâna care tocmai a trecut au fost stinse ultimele 17 focare din județul Tulcea, informează ANSVSA, care adaugă că mai sunt active 7 focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în județul Timiș.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Nu uita

Nu uita
Soţia către soţ: Detalii