Crescătorii de bovine care au încasat în prima sesiune, cea de anul trecut, ajutorul de 73 de euro/vacă nu mai au dreptul la el și-n cea de-a doua sesiune, cea de anul acesta, pentru care cererile se depun până la 9 august 2023, a declarat pentru Agroinfo, Constanța Constantin, șef birou Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Brăila.
"Am fost astăzi la centrul APIA de care apartin pentru a depune actele pentru ajutorul de 73 de euro de vaca și mi s-a spus că dacă am depus în prima sesiune, în a doua sesiune nu mai pot depune...., știți ceva despre această lege?" Ne-a întrebat crescătorul de bovine Marius N. din Brăila.
Pentru a-i răspunde crescătorului, Agroinfo a contactat APIA Brăila. Lămuririle le-am obținut prin amabilitatea Constanței Constantin, APIA Brăila. Deci, crescătorii care au luat în prima sesiune acest ajutor, sunt excluși de APIA în cea de-a doua sesiune.
"Cei care au depus o dată cererea de ajutor și au încasat banii, nu pot depune și acum, în cea de-a doua sesiune, cu termen limită 9 august 2023. Conform OUG 3/2023, o singură cerere de plată, scrie clar acest lucru. Ceilalți care nu s-au încadrat prima oară la acest ajutor, pentru că vând lapte pe piața liberă și nu au un document sanitar-veterinar, dar ei sunt crescători de vaci și au dreptul să fie ajutați, prin Legea 110/2023, se încadrează în această sesiune, documentul sanitar veterinar a fost eliminat dintre actele pentru ajutor și acum e rândul acestor crescători să ia banii. Dacă plafonul va fi mai mare, atunci se va face o redistribuire și vor primi și cei care au luat ajutorul în prima sesiune," a declarat pentru Agroinfo funcționara APIA Brăila.
În OUG 3/2023, am găsit legat de o singură cerere în formularul cererii, crescătorii de bovine se angajează să depună o singură cerere pentru ajutorul de stat pentru toate exploatațiile de bovine pe care le au, această regulă fiind stipulată și la articolul 5, alin. 2:
"să depun o singură cerere de solicitare a ajutorului de stat la centrul județean/local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București, pentru toate exploatațiile de creștere a bovinelor cu coduri ANSVSA, pe raza căruia am sediul social sau am domiciliul, după caz, indiferent de unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora sunt situate și înregistrate acestea;"
și de asemenea, tot în formularul cererii, beneficiarul ajutorului declară că nu a primit sume prin alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat.
Criteriile de eligibilitate pentru cea de-a doua sesiune ajutor pe cap de bovină, comunicate de APIA Aparat Central București:
a) dețin minimum 10 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND, cu excepţia celor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, publicate pe site-ul www.madr.ro, „https://pndr.ro/documente/ro/PNS-2023-2027-lista-zonelor-eligibile-pentru-intervențiile-HNV-ANC-AEC.xlsx”, care dețin minimum 5 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND;
b) au produs și au valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022;
c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
⦁ beneficiarul este persoană fizică autorizată - PFA, întreprindere individuală - II, întreprindere familială -IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe codul numeric personal -CNP reprezentant PFA, II, IF;
⦁ beneficiarul persoana fizică - CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de înregistrare – CUI al PFA/II/IF.
d) existența la data de 31 decembrie 2022 a cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte prevăzut la lit.a), cu excepţia celor care s-au aflat în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429;
e) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
f) nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022;
g) Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.
Articole cu acest subiect: