Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

APIA: Ajutorul de 73 euro/vacă dat crescătorilor rămași pe dinafară prima oară!

Publicat: 26 iulie 2023 - 10:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de bovine care au încasat în prima sesiune, cea de anul trecut, ajutorul de 73 de euro/vacă nu mai au dreptul la el și-n cea de-a doua sesiune, cea de anul acesta, pentru care cererile se depun până la 9 august 2023, a declarat pentru Agroinfo, Constanța Constantin, șef birou Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Brăila.

"Am fost astăzi la centrul APIA de care apartin pentru a depune actele pentru ajutorul de 73 de euro de vaca și mi s-a spus că dacă am depus în prima sesiune, în a doua sesiune nu mai pot depune...., știți ceva despre această lege?" Ne-a întrebat crescătorul de bovine Marius N. din Brăila.

Pentru a-i răspunde crescătorului, Agroinfo a contactat APIA Brăila. Lămuririle le-am obținut prin amabilitatea Constanței Constantin, APIA Brăila. Deci, crescătorii care au luat în prima sesiune acest ajutor, sunt excluși de APIA în cea de-a doua sesiune. 

"Cei care au depus o dată cererea de ajutor și au încasat banii, nu pot depune și acum, în cea de-a doua sesiune, cu termen limită 9 august 2023. Conform OUG 3/2023, o singură cerere de plată, scrie clar acest lucru. Ceilalți care nu s-au încadrat prima oară la acest ajutor, pentru că vând lapte pe piața liberă și nu au un document sanitar-veterinar, dar ei sunt crescători de vaci și au dreptul să fie ajutați, prin Legea 110/2023, se încadrează în această sesiune, documentul sanitar veterinar a fost eliminat dintre actele pentru ajutor și acum e rândul acestor crescători să ia banii. Dacă plafonul va fi mai mare, atunci se va face o redistribuire și vor primi și cei care au luat ajutorul în prima sesiune," a declarat pentru Agroinfo funcționara APIA Brăila. 

În OUG 3/2023, am găsit legat de o singură cerere în formularul cererii, crescătorii de bovine se angajează să depună o singură cerere pentru ajutorul de stat pentru toate exploatațiile de bovine pe care le au, această regulă fiind stipulată și la articolul 5, alin. 2:
"să depun o singură cerere de solicitare a ajutorului de stat la centrul județean/local al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București, pentru toate exploatațiile de creștere a bovinelor cu coduri ANSVSA, pe raza căruia am sediul social sau am domiciliul, după caz, indiferent de unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora sunt situate și înregistrate acestea;"
și de asemenea, tot în formularul cererii, beneficiarul ajutorului declară că nu a primit sume prin alte scheme de sprijin finanțate de la bugetul de stat.

vaci-madr_b 

Criteriile de eligibilitate pentru cea de-a doua sesiune ajutor pe cap de bovină, comunicate de APIA Aparat Central București:

a) dețin minimum 10 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND, cu excepţia celor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană prevăzute în Planul strategic PAC 2023-2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, publicate pe site-ul www.madr.ro, „https://pndr.ro/documente/ro/PNS-2023-2027-lista-zonelor-eligibile-pentru-intervențiile-HNV-ANC-AEC.xlsx”, care dețin minimum 5 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND;
b) au produs și au valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022;
c) beneficiarul ajutorului de stat poate să fie diferit la momentul depunerii cererii față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 pentru următoarele cazuri, cu condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii să fie cuprinsă între 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare ajutor de stat:
⦁ beneficiarul este persoană fizică autorizată - PFA, întreprindere individuală - II, întreprindere familială -IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe codul numeric personal -CNP reprezentant PFA, II, IF;
⦁ beneficiarul persoana fizică - CNP reprezentant PFA/II/IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022 pe cod unic de înregistrare – CUI al PFA/II/IF.
d) existența la data de 31 decembrie 2022 a cel puțin 75% din efectivul de vaci adulte prevăzut la lit.a), cu excepţia celor care s-au aflat în una dintre următoarele situaţii: faliment, lichidare, forţă majoră sau deţin exploataţii supuse restricţiilor sanitare veterinare privind mişcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429;
e) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;
f) nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022;
g) Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie-31 decembrie 2022 au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.

Articole cu acest subiect: 

APIA: Ajutor dat ACUM crescătorilor de vaci! Acte necesare, condiții pentru plată!

Anunț APIA ASTĂZI: Banii rămași se împart între crescătorii de vaci!

Vizualizat: 2923 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?

22 septembrie 2023 - 06:58

Întrebarea a fost adresată pe un grup de oierit Facebook ciobanilor adevărați de către Paul Miron. "Cer un sfat ciobanilor adevărați. Câte oi trebuie să aibă o familie cu doi copii ca să ducă o viață decentă?"

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Bani în plus pentru vaca de lapte!

Bani în plus pentru vaca de lapte!

21 septembrie 2023 - 15:15

"Îmbunătățim formele de sprijin pentru crescătorii de bovine prin acordarea subvenției la trei capete încărcătură pe hectar, pentru porumb siloz, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi încă 260 de euro peste cei 200 de euro încasați," a anunțat ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine din România.

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

Ministrul Barbu: Sprijin cuplat zootehnie 460 euro/ha cu o încărcătură de 3 vaci!

21 septembrie 2023 - 09:02

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a participat miercuri, 20 septembrie 2023, la ședința Asociației Crescătorilor de Taurine din România, la sediul IBNA Balotești.

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

Au căutat-o 10 zile cu drona, nici urmă de vacă! Ce s-a întâmplat când au vrut să cumpere altă vacă?

21 septembrie 2023 - 08:38

Povestea unei văcuțe dintr-un sat din România a înduioșat membrii unui grup al crescătorilor de vaci Facebook. S-a pierdut pe 6 septembrie și-n zadar proprietarii de 80 de ani au fost ajutați să o caute cu o dronă, s-au rugat și au implorat, nici urmă de văcuță. Supărați și cu lacrimi în ochi au hotărât să cumpere o altă vacă. Ce s-a întâmplat atunci?

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

ASTĂZI! Subvenția APIA virată ACUM în conturi!

20 septembrie 2023 - 18:18

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunță că astăzi a făcut plățile pentru cei care beneficiază de renta agricolă viageră. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile: depozitare la îndemână și cu costuri reduse

Silobag-urile reprezintă o alternativă modernă și eficientă pentru depozitarea cerealelor, dar și a nutrețurilor. Versatilitatea lor, împreună cu costurile scăzute asociate, le fac un instrument deosebit de util pentru toți cei care doresc să își depoziteze produsele, fără să investească în construcția unor silozuri clasice sau magazii. Cum funcționează, puteți vedea în materialul următor.

Ești interesat de depozitare cereale în saci tip siloz?

0739 682 107

info@grainbags.ro

http://grainbags.ro/utilaje/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii