Crescătorii de bovine așteaptă ajutorul Covid, acordat anul acesta pentru minim 3 vaci. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se apropie de final cu verificările făcute pentru cererile depuse. APIA Suceava a comunicat săptămâna aceasta că plățile se vor face în funcție de capacitatea fermelor autorizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și-n funcție de bugetul disponibil.
APIA București urmează să anunțe cuantumul pe cap de bovină.
„Plăţile se vor efectua în funcţie de capacitatea fermelor autorizate de Autoritatea Naţională Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), cât şi de activitatea efectuată în 2021, în limita plafonului disponibil, potrivit actului normativ, dar în funcţie de numărul de solicitări” se subliniază într-o informare a Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, citată de crainou.ro
Conform sursei citate, crescătorii de bovine din județul Suceava au depus 7.512 de cereri, aceştia având în exploataţii 80.000 de capete. Cele mai multe dosare au fost înregistrate la centrul local din Câmpulung Moldovenesc al APIA, respectiv 2.194. Urmează, în ordine descrescătoare, centrele Vatra Dornei, cu 1.443 de cereri, Gura Humorului (937), Fălticeni (674), Suceava (653), Vicovu de Sus (604), Rădăuţi (442), Cajvana (288), Siret (167).
La sediul Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava au fost înregistrate 110 dosare.
Baza legală o constituie Ordonanţa de Urgenţă nr. 51 din 21 aprilie 2022 privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor de bovine, suine şi păsări pe fondul crizei economice cauzate de pandemie.
Pentru acordarea ajutorului de stat, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
a) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI, şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
b) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data de 31 decembrie 2019, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 31 decembrie 2019;
c) să dețină, la data depunerii cererii, bovine în exploataţie cu cod atribuit de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, înregistrate în RNE.
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor în scopul compensării pierderilor cauzate de pandemie în semestrul I al anului 2022, pentru minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de 31 ianuarie 2022, la care se pot adăuga și bovine cu vârsta de minimum 7 luni la data de 31 ianuarie 2022, în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în RNE.
Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, nu depăşeşte echivalentul în lei a 290.000 euro. Valoarea ajutorului de stat se calculează pe baza cuantumului stabilit, pentru fiecare beneficiar, în funcție de numărul de capete de bovine eligibile, până la concurența plafonului.
Plafonul total alocat pentru acest an pentru plata ajutorului Covid bovine este de 170.250.000 lei. Cuantumul pe cap de animal se calculează prin raportarea plafonului la efectivul total de bovine eligibile.