Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, face un apel către fermieri, crescători de animale să depună cererea unică pentru subvențiile agricole, aferente acestui an, până la data de 16 mai, termenul până la care cererilor nu li se aplică penalități. Șeful APIA a anunțat că suprafața agricolă solicitată la plată anul acesta a crescut cu cca 290.000 hectare, prin comparație cu anul trecut.
"637.721 de cereri au fost depuse până-n data de 4 mai 2022, pentru o suprafață de 5.587.000 de hectare. Lucru bun. Chiar azi (4 mai n.r.) am făcut o analiză comparativă cu anul 2021 să vedem cum stăm, în comparație cu anul trecut, la aceeași dată, și lucru îmbucurător este că, până la momentul de față, s-au depus, față de anul trecut, cu un plus de aproximativ 290.000 de hectare avem mai multe închise (cereri n.r.) anul acesta, în comparație cu anul 2021. Dar mai este foarte puțin până-n data de 16 mai (termenul limită de depunere a cererilor unice fără penalități n.r.).
Un lucru ce trebuie să-l știe fermierii, la fel ca-n anii precedenți, APIA a realizat toate demersurile ca fermierii să obțină și-n campania anului 2022, de la primării, prin mijloace electronice, online, adeverințele privind dreptul de utilizare a terenului, care este documentul de bază, de eligibilitate necesar la depunerea cererii la APIA. De asemenea, de la oficiile pentru Agenția Națională pentru Zootehnie, de asemenea, prin mijloace electronice online, documentele specifice schemelor de plată pentru sectorul zootehnic și nu în ultimul rând, de la instituțiile financiare, tot prin mijloace electronice, se obține și dovada contului bancar activ. Tocmai pentru a avea unde să depunem banii la momentul respectiv pentru cei care au solicitat subvenții pentru anul 2022.
Așa cum prevede legislația comunitară și, bineînțeles, cea națională, primirea cererilor va continua și după data de 16 mai, pentru încă 25 de zile calendaristice, însă fermierii trebuie să știe că va fi cu o reducere de 1% pe zi, pentru fiecare zi lucrătoare, a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit.
Dacă întârzierea depășește cele 25 de zile calendaristice, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.
Dar, ca în fiecare an, facem apel la fermieri să nu amâne depunerea cererii de plată și să o depună în termen, astfel încât să nu fie sancționați, să nu primească niciun fel de penalități. De aceea, reamintesc data de 16 mai, normal este 1 martie - 15 mai, dar 15 mai fiind într-o zi nelucrătoare, atunci am decalat cu încă o zi primirea cererilor, astfel că luni, 16 mai, va fi ultima zi în care se mai primesc cereri unice de plată, pentru Campania 2022, fără penalități", a spus șeful APIA, miercuri seara, la Agricultura la raport.
Pentru anul 2022, fermierii, crescătorii de animale beneficiază de aceleași scheme de plată ca-n anul 2021. Și anume, plățile directe pe suprafață: schema unică de plată pe suprafață (SAPS), plata pe înverzire, plata redistributivă, plata tineri fermieri, sprijin cuplat vegetal, sprijin cuplat zootehnie, ajutoare naționale tranzitorii vegetal și zzootehnie. La aceste subvenții se adaugă plățile compensatorii acordate prin măsurile de dezvoltare rurală gestionate de APIA.