Adama
Agreena
AGRICOVER

Apelul făcut de doi crescători români de vaci: Pericolul care pândește fermele care iau ajutor european!

Publicat: 21 iulie 2021 - 10:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Doi crescători de vaci, Boldiș Szilamer din Turnu, județul Arad, și Dumitru Roșca, din Orțișoara, județul Timiș, trag un semnal de alarmă cu privire la pierderile extrem de mari pe care le înregistrează fermierii care iau ajutoare europene. Pericolul este ca fermele de animale în loc să se dezvolte cu aceste ajutoare, pot să ajungă în pragul falimentului.

Boldis Szilamer are o fermă cu 200 de vaci de lapte și a accesat un proiect de 2,1 milioane euro în urmă cu patru ani, dar nici astăzi nu a ajuns să îl implementeze. Totul a fost calculat atunci la cursul de 4,78 lei un euro. În iunie 2021, cursul valutar e aproape 5 lei. Szilamer spune că are o pierdere de până la 80.000 de euro.

Dumitru Roșca deține 400 de vaci de lapte și lucrează 1.000 de ha de teren agricol, unde practică cultura mare. A accesat un proiect de 2,7 milioane de euro în 2017, dar nici în ziua de azi nu a ajuns să îl pună în practică, din cauza birocrației. Speră că la toamnă va reuși să finalizeze cu hârțogăria și să înceapă să îl implementeze! ”Situația s-a agravat și mai mult acum în pandemie, când inflația a crescut foarte mult și s-a majorat și cursul valutar.

crescator-boldis_b

Foto: Ziua de Vest

În această perioadă, există un risc foarte mare ca un fermier care a accesat proiecte de la Uniunea Europeană să intre în insolvență din cauza neactualizării cursului valutar. De aceea se înregistrează diferențe foarte mari între atunci și acum. Inclusiv eu întâmpin pierderi din cauza cursului valutar care avea o valoare în urmă cu patru ani, iar acum are o valoare mai mare. Firmele de consultanță își conduc clienții către un eșec sigur”, atenționează Szilamer, citat de ziuadevest.ro

VEZI AICI MESAJUL CRESCĂTORULUI BOLDIS SZILAMER PENTRU MINISTRUL OROS: Crescător de animale: Voi returna ANT încasat de la APIA într-un cont al Guvernului! Suma primită îmi jignește munca!

El susține că, în 2021, are o pierdere de 70.000 -80.000 de euro, numai din cursul valutar, fără să mai adauge majorarea prețurile la celelalte materiale pe care le va folosi în implementarea proiectului. Boldis mai atrage atenția că procedurile care se aplică la proiectele europene sunt învechite, din vremea SAPARD-ului, care a fost în urmă cu zeci de ani.

”Am colegi fermieri care au accesat proiectele când cursul a fost de 4,60 lei euro, iar acum a ajuns la aproape 5 lei. Astfel, la un proect de 2 milioane de euro fermierul înregistrează o pierdere de mai mult de 160.000 de euro. E o chestiune extrem de gravă dar se pare că autoritățile nu vor să intervină și îl lasă pe agricultor descoperit. Nu trebuie să uităm că UE calculează operațiunile la cursurile actuale, nu la cele istorice. De aceea ar trebui ca la toate tragerile prețurile să se calculeze la cursurile actualizate de decontare România -UE, nu la cele istorice, când au fost accesate proiectele de fermieri”, mai spune Szilamer Boldiș, citat de ziuadevest.ro

Inginerul agronom Dumitru Roșca a accesat un proiect în valoare de 2,7 milioane de euro pentru o fermă modernă de 250 de vaci de lapte dotată cu rotolator pentru mulgerea animalelor. E o instalație cu care poți mulge 1000 de capete. Proiectul mai cuprinde construcția unei hale de cereale și achiziționarea mai multor utilaje. În ceea ce privește construcția se înregistrează o întârziere foarte mare. Pe la jumătatea lunii iulie, va fi depus proiectul tehnic. Urmează aprobările de la AFIR. Roșca a făcut proiectul în urmă cu patru ani și, în iunie 2021, nu a reușit încă să îl implementeze. Cauza? Birocrația foarte mare, procedurile foarte complicate și multitudinea de documente pe care trebuie să le obțină de la instituții.

Numai ca să primească autorizațiile de la mediu i-a trebuit un an și jumătate. Așteptarea este prea lungă și până când un proiect este decis eligibil sau nu. Timp de patru ani cursul valutar a crescut, iar pierderile pe care le înregistrează Dumitru Roșca continuă să crească, dacă nu va fi actualizat calculul operațiunilor. În 2017, proiectul a fost declarat eligibil, iar peste doi ani, a fost semnat contractul. În toate procedurile se vorbește de ani. ”După patru ani să sperăm că vom începe să îl punem în practică. Timpul până la implementare ar trebui să fie maxim doi ani, dar nu peste patru ani. Vă dați seama ce pierderi înregistrez din cauza neactualizări cursului valutar?”, se întreabă Roșca.

Cei doi crescători cer ca statul român să intervină de urgență, dacă nu vrea să vadă proiecte din agricultură eșuate, soldate cu mii de procese unde instanțele vor decide că trebuie recuperați banii, dar de unde statul să mai recupereze acești bani, dacă proiectele nu au fost implementate? ”E o situație extrem de gravă, deși nu ar fi complicată, dacă statul ar interveni pentru ca acest curs valutar să fie actualizat, la proiectele cu finanțare de la Uniunea Europeană”, spune Szilamer Boldis, citat de ziuadevest.ro

Vizualizat: 6994 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

AFIR, ultimele informații ajutor minim 300.000 euro/fermă vaci!

12 septembrie 2024 - 08:57

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că a publicat Raportul de contestații DR 20 Investiții în exploatații zootehnice, etapa 2 bovine.

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

Subvenție pentru crescătorii de animale care-și încetează activitatea!

12 septembrie 2024 - 08:33

O subvenție mai puțin obișnuită! Este acordată crescătorilor de animale, în special bovine, care-și încetează activitatea. Se întâmplă în Olanda. 

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

ASTĂZI! Ajutor 10 euro/familia de albine!

11 septembrie 2024 - 16:36

Deputații au adoptat miercuri un proiect de lege care prevede revenirea la cota de TVA de 9% pentru hrana albinelor pe bază de zahăr adăugat. De asemenea, apicultorii solicită și aprobarea unui ajutor de 10 euro/familia de albine. 

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

ANSVSA: Ultimele date despre pesta oilor/caprelor!

11 septembrie 2024 - 16:11

În România sunt active 47 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) din cele 64 confirmate la nivel național. Astfel, au fost stinse 17 focare, dintre care 10 focare de PRM – în județul Tulcea, 6 focare de PRM în județul Constanța și un focar de PRM în județul Ialomița.

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

Șef APIA: Controale încrucișate subvenții APIA cap vacă, oaie/capră!

11 septembrie 2024 - 10:57

Directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Maramureș, Florin Urs, a explicat cum se fac, în această perioadă, verificări încrucișate la fermele de animale care au solicitat subvențiile APIA pe cap animal pentru acest an. 

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

11 septembrie 2024 - 07:10

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară de 250 euro/ha în cazul în care exploatează terenuri în zona în care trăiește protejată gâsca cu gât roșu. Termen APIA important pentru încasarea celor 250 euro/ha, cât este cuantumul acestei subvenții, e 15 septembrie 2024.

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

Mare necaz pentru un crescător! Cinci viței Angus i-au murit otrăviți!

10 septembrie 2024 - 18:58

Un fermier din satul Găinești, comuna Slatina, Suceava, a sesizat poliția, în dimineața zilei de 9 septembrie, cu privire la faptul că la ferma sa de bovine au decedat subit mai mulți viței. Adrian Gemănar le-a relatat polițiștilor că, în dimineața zilei de luni, deplasat la ferma sa din Găinești, a găsit viței din rasa Angus morți.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ca-n poveşti...

Ca-n poveşti...
- Fiica mea, când ţi-am spus să vii acasă precum Cenuşăreasa, m-am gândit că vei veni la ora 24:00, nu că vei veni cu un singur pantof şi fără rochie! Detalii