KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Apelul făcut de doi crescători români de vaci: Pericolul care pândește fermele care iau ajutor european!

Publicat: 21 iulie 2021 - 10:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Doi crescători de vaci, Boldiș Szilamer din Turnu, județul Arad, și Dumitru Roșca, din Orțișoara, județul Timiș, trag un semnal de alarmă cu privire la pierderile extrem de mari pe care le înregistrează fermierii care iau ajutoare europene. Pericolul este ca fermele de animale în loc să se dezvolte cu aceste ajutoare, pot să ajungă în pragul falimentului.

Boldis Szilamer are o fermă cu 200 de vaci de lapte și a accesat un proiect de 2,1 milioane euro în urmă cu patru ani, dar nici astăzi nu a ajuns să îl implementeze. Totul a fost calculat atunci la cursul de 4,78 lei un euro. În iunie 2021, cursul valutar e aproape 5 lei. Szilamer spune că are o pierdere de până la 80.000 de euro.

Dumitru Roșca deține 400 de vaci de lapte și lucrează 1.000 de ha de teren agricol, unde practică cultura mare. A accesat un proiect de 2,7 milioane de euro în 2017, dar nici în ziua de azi nu a ajuns să îl pună în practică, din cauza birocrației. Speră că la toamnă va reuși să finalizeze cu hârțogăria și să înceapă să îl implementeze! ”Situația s-a agravat și mai mult acum în pandemie, când inflația a crescut foarte mult și s-a majorat și cursul valutar.

crescator-boldis_b

Foto: Ziua de Vest

În această perioadă, există un risc foarte mare ca un fermier care a accesat proiecte de la Uniunea Europeană să intre în insolvență din cauza neactualizării cursului valutar. De aceea se înregistrează diferențe foarte mari între atunci și acum. Inclusiv eu întâmpin pierderi din cauza cursului valutar care avea o valoare în urmă cu patru ani, iar acum are o valoare mai mare. Firmele de consultanță își conduc clienții către un eșec sigur”, atenționează Szilamer, citat de ziuadevest.ro

VEZI AICI MESAJUL CRESCĂTORULUI BOLDIS SZILAMER PENTRU MINISTRUL OROS: Crescător de animale: Voi returna ANT încasat de la APIA într-un cont al Guvernului! Suma primită îmi jignește munca!

El susține că, în 2021, are o pierdere de 70.000 -80.000 de euro, numai din cursul valutar, fără să mai adauge majorarea prețurile la celelalte materiale pe care le va folosi în implementarea proiectului. Boldis mai atrage atenția că procedurile care se aplică la proiectele europene sunt învechite, din vremea SAPARD-ului, care a fost în urmă cu zeci de ani.

”Am colegi fermieri care au accesat proiectele când cursul a fost de 4,60 lei euro, iar acum a ajuns la aproape 5 lei. Astfel, la un proect de 2 milioane de euro fermierul înregistrează o pierdere de mai mult de 160.000 de euro. E o chestiune extrem de gravă dar se pare că autoritățile nu vor să intervină și îl lasă pe agricultor descoperit. Nu trebuie să uităm că UE calculează operațiunile la cursurile actuale, nu la cele istorice. De aceea ar trebui ca la toate tragerile prețurile să se calculeze la cursurile actualizate de decontare România -UE, nu la cele istorice, când au fost accesate proiectele de fermieri”, mai spune Szilamer Boldiș, citat de ziuadevest.ro

Inginerul agronom Dumitru Roșca a accesat un proiect în valoare de 2,7 milioane de euro pentru o fermă modernă de 250 de vaci de lapte dotată cu rotolator pentru mulgerea animalelor. E o instalație cu care poți mulge 1000 de capete. Proiectul mai cuprinde construcția unei hale de cereale și achiziționarea mai multor utilaje. În ceea ce privește construcția se înregistrează o întârziere foarte mare. Pe la jumătatea lunii iulie, va fi depus proiectul tehnic. Urmează aprobările de la AFIR. Roșca a făcut proiectul în urmă cu patru ani și, în iunie 2021, nu a reușit încă să îl implementeze. Cauza? Birocrația foarte mare, procedurile foarte complicate și multitudinea de documente pe care trebuie să le obțină de la instituții.

Numai ca să primească autorizațiile de la mediu i-a trebuit un an și jumătate. Așteptarea este prea lungă și până când un proiect este decis eligibil sau nu. Timp de patru ani cursul valutar a crescut, iar pierderile pe care le înregistrează Dumitru Roșca continuă să crească, dacă nu va fi actualizat calculul operațiunilor. În 2017, proiectul a fost declarat eligibil, iar peste doi ani, a fost semnat contractul. În toate procedurile se vorbește de ani. ”După patru ani să sperăm că vom începe să îl punem în practică. Timpul până la implementare ar trebui să fie maxim doi ani, dar nu peste patru ani. Vă dați seama ce pierderi înregistrez din cauza neactualizări cursului valutar?”, se întreabă Roșca.

Cei doi crescători cer ca statul român să intervină de urgență, dacă nu vrea să vadă proiecte din agricultură eșuate, soldate cu mii de procese unde instanțele vor decide că trebuie recuperați banii, dar de unde statul să mai recupereze acești bani, dacă proiectele nu au fost implementate? ”E o situație extrem de gravă, deși nu ar fi complicată, dacă statul ar interveni pentru ca acest curs valutar să fie actualizat, la proiectele cu finanțare de la Uniunea Europeană”, spune Szilamer Boldis, citat de ziuadevest.ro

Vizualizat: 5876 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

28 iulie 2021 - 13:30

Ajutoarele europene pentru fermele mici, tinerii fermieri, pentru investiții în dezvoltarea exploatațiilor agricole, etc. depind de modificările făcute în hotărârea de Guvern 226 privind cadrul de acordare a fondurilor europene. Hotărârea se află pe circuitul de avizare, iar săptămâna viitoare va fi supusă aprobării Guvernului, astfel încât banii europeni să poată fi accesați de fermieri, crescători de animale, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

28 iulie 2021 - 09:43

Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

28 iulie 2021 - 09:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna mai 2021, în sumă de 1.245.343,55 lei, pentru un număr de 27 solicitanți, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

28 iulie 2021 - 08:11

Criza forței de muncă l-a determinat pe cunoscutul fermier român Ion Olteanu Constantin să-și aducă muncitori din Africa. Este de notorietate că fermierii, crescătorii români de animale găsesc cu mare dificultate lucrători în ferme. Sunt cazuri în care fermierii ajung în punctul în care renunță, pentru că nu au cu cine să lucreze în ferme. Ion Olteanu Constantin a rezolvat această problemă prin angajarea unor lucrători din Africa la ferma lui din România.

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

27 iulie 2021 - 14:00

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță, astăzi, 27 iulie 2021, crescătorii de bovine că ultima zi în care mai pot să ceară ajutorul Covid 19 bovine, pentru acest an, este data de 9 august 2021. Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii