Există diferențe nejustificate între prețurile plătite fermierilor și preţul cărnii de porc la raft. Care este cauza? Semnalează Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.
Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările Uniunii Europene, comparativ cu România unde, deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește un cost de produs de nivel european, precizează comunicatul APCPR.
În condițiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 față de 2020), APCPR estimează pentru lunile următoare, o creștere cu minimum 25% a prețurilor pentru consumator.
În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA, solicităm Primului Ministru și Guvernului României intervenția în regim de urgență, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung.
Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR este asociația crescătorilor de suine din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene.
Despre APCPR
Fondată în anul 1991, APCPR este una dintre cele mai longevive asociații ale sectorului zootehnic din România. În cei 28 de ani de activitate, asociația a contribuit la dezvoltarea filierei cărnii de porc din România prin implicarea activă în elaborarea strategiilor sectoriale și a legislației, dezvoltarea de parteneriate cu organizații de profil și ca membru fondator a unor organisme de reprezentare și de piață, dintre care amintim: membră fondatoare a Organizației Interprofesionale „Carne de Porc”, membră fondatoare a Federației Naționale Pro Agro, membră în Comisia de Clasificare a Carcaselor, membră în cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA, membră a UECBV și reprezentare prin experți pentru Grupele de Dialog Civil al UE prin intermediul UECBV.
APCPR asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii și reunește în prezent 76 membri – ferme de creștere a suinelor, din care 34 au capacitatea de cazare de peste 5.000 capete, și 12 societăți prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc și unități didactice și de cercetare.