Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță toți fermierii, crescătorii de animale că APIA va demara, în perioada următoare, o amplă campanie de informare în rândul fermierilor din toate regiunile ţării referitoare la măsurile care vor fi implementate.
Șeful APIA a subliniat că fermierii, crescătorii de animale vor fi anunțați din timp în ce zonă ajunge caravana APIA pentru a se putea întâlni cu reprezentanții agenției de plăți.
"Foarte mult contează informarea, astfel încât vom începe şi organiza prin APIA 10 caravane de informare pe regiunile ţării, dar vor fi anunţate din timp, astfel încât măsurile care vor fi stabilite pentru viitor să le putem implementa, dar să avem şi o trecere mai uşoară de la această perioadă de tranziţie", a anunțat Adrian Pintea, citat de Agerpes.
Vă reamintim principalele puncte din pachetul de compromis privind noua Politică Agricolă Comună, PAC, care-și va intra în drepturi din 2023, la care s-a ajuns în urma celui mai recent trialog:
10% din Pilonul I plată redistributivă către fermele mici, în cazul în care nu se aplică plafonarea subvențiilor pentru fermele mari.
25% din fondurile aferente Pilonului I vor fi alocate eco-schemelor, fiind prevăzută o perioadă de învățare între 2023-2024, cu o alocare între 20% și 25%.
13% pentru finanțarea sprijinului cuplat, 2% sprijin cuplat pentru plantele proteice, iar 3% ajutor pentru tinerii fermieri.
În ceea ce privește Pilonul II FEADR, dezvoltare rurală, 35% se alocă investițiilor de mediu, iar 15% intervenții pentru fructe si legume.
Pentru anii 2021-2022, considerați ani de tranziție, se mențin aceleași scheme de plată, ajutoare și aceleași condiții ca în anul 2020.