Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Anunț Ministerul Agriculturii!

Publicat: 12 noiembrie 2023 - 19:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va găzdui în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

„Îmi doresc ca prin acest tip de evenimente să promovăm producătorii și fermierii români care depun eforturi pentru a depăși cu bine provocările din această perioadă și a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii românești stă în măsurile de sprijin, programele guvernamentale și în mâinile harnice ale fermierilor și procesatorilor noștri! Fermierii și producătorii români sunt recunoscuți pentru priceperea, puterea de muncă și tradiția de a produce alimente gustoase, sănătoase și de calitate! Să le arătăm fermierilor respectul nostru față de munca lor, cumpărând din România și să mâncăm românește!”, a declarat ministrul agriculturii, Florin-Ionuț Barbu.

Vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse atestate tradițional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, pește, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri.

targ nov_b

Creșterea consumului de produse românești este o prioritate pentru MADR și se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare românești și prin valorificarea tradițiilor gastronomice și culinare autohtone, precum și a obiceiurilor și meșteșugurilor locale. Astfel, la acest eveniment vor participa circa 40 de producători și artizani locali din regiunea de nord vest și centru a României. Asociația „Produs de Cluj” promovează, prin intermediul târgurilor naționale și internaționale, de peste 10 ani, preparate alimentare realizate de mici întreprinzători locali, obținute din materie primă provenită din microfermele proprii și de la fermieri din zonă, punând în valoare brandurile regionale și nu numai.

La acest eveniment se vor regăsi peste 40 de produse atestate tradițional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Tradiționale din județele Botoșani, Brașov, Mureș, Sălaj, Ilfov și București și aproximativ 50 de produse cu mențiune de calitate facultativă „produs montan” din cele peste 3.800 de produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova.

Magiunul de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată și Telemeaua de Sibiu, două produse recunoscute la nivelul Uniunii Europene vor fi prezente la târg, acestea reprezentând branduri renumite ale României. Totodată, din regiunea Ardealului vor fi prezenți meșteri artizani care vor expune costume populare și păpuși artizanale îmbrăcate în port tradițional românesc, dar și producători de cosmetice bio, lavandă și produse din lavandă, cât și decorațiuni de sezon.

Informații suplimentare

Detaliem mai jos categoriile de produse agroalimentare, pe regiuni geografice, care vor fi disponibile la evenimentul „Târgul de lăsatu՝ secului”:

Din zona Moldovei vor fi aduse produse cu atestate de produse tradiționale din categoria patiserie și panificație, dar și alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere și gutui.

Astfel,

din Botoșani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional, precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești, dar și alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gamă variată de vinuri.
Din Suceava, marca „Gustul de Altădată” va oferi vizitatorilor produse de panificație și patiserie, prăjituri, plăcinte și cozonaci.
Regiunea Oltenia va fi reprezentată de un producător de legume din comuna Vădăstrița care va expune legume de sezon: varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.
Din Banat, județul Caraș-Severin va fi prezent un producător cu o varietate de produse procesate din legume și fructe.
Din București-Ilfov, se vor regăsi preparate atestate tradițional din carne sub marca „Gusturi Meșteșugite”: mușchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc și alte preparate din carne.
Din Ardeal:

Produse atestate tradițional din localitatea Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, sub denumirea „CORDIȘ”: cârnăciori picanți afumați, cârnați de casă afumați, pecie lungă, peștișor afumat, clisă afumată, șuncă afumată, piept afumat, costiță afumată, pecie afumată și alte preparate din carne
din județul Mureș, comuna Albești: produse tradiționale ca pită de casă cu cartofi, chec de casă, colac cu nucă, dar și alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.
Din Brașov, Fundata vor fi aduse preparate din carne și lapte, atestate tradițional ale Fermei Istrate: telemea de vacă , brânză de burduf, cașcaval, telemea de oaie, caș, urdă, brânză de burduf în coajă de brad, slănină afumată, pastramă de porc, pastramă de berbecuț, cârnați de porc și vițel, cârnați de oaie și vițel, pastramă de vițel.
Din județul Sibiu vor fi prezenți trei producători: din comuna Șura Mare va fi adusă o gamă variată de mezeluri și produse autentice locale, iar din localitățile Săcel și Săliște, vor fi expuse produse apicole și preparate din lapte
Din Maramureș, localitatea Baia Mare, producătorul va prezenta produse locale și povestea tăiețeilor de casă și a altor produse făinoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulcețuri, zacuști și sosuri pentru paste.
Ferma Bârsan din județul Alba va veni la târg cu produse din lapte.
Județul Covasna va fi reprezentat la târg de măcelăria Kovacs din Sfântu Gheorghe, cu produse locale din carne și brânză maturată marca Arkase.
Din Turda, județul Cluj, vom regăsi produsele familiei Tudor, precum: cașcaval, brânzeturi maturate, caș și brânză de burduf din lapte de oaie.
Din orașul Blaj, județul Alba, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj va aduce o colecție de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Târnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.
Din Muntenia:

Județul Argeș: pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” – recunoscut IGP, se va alătura o colecție variată de gemuri, dulcețuri și zacuscă, conserve din fructe și legume;
Producători din județul Giurgiu, comuna Stănești vor aduce legume proaspete de sezon;
Vizitatorii își vor putea face provizii de ceapă și usturoi din județul Buzău
Nu în ultimul rând, la târg se vor regăsi produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane (RNPM), din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova din categoriile pește, produse din lapte, miere și produse ale stupului și fructe procesate.

Târgul de lăsatu” secului va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9-19.

Vizualizat: 3073 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

Fermierul Muscă: Am ajuns să importăm 60% din lapte și 80% din carnea de porc!

29 noiembrie 2023 - 07:06

În timp ce crescătorii de vaci abia își vând la prețuri de nimic laptele produs în ferme, România importă 60% din laptele de consum, spune fermierul Dimitrie Muscă, Combinatul Agroindustrial Curtici, Arad. Situație e și mai dramatică la producția de carne de porc unde importurile urcă la 80%.

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii