Sprijin pentru crescătorii de bovine pentru a-și dota fermele cu acele instalații care să le permită ținerea vițeilor o perioadă mai lungă de timp, în propriile ferme, înainte de a fi transportați, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.
"Legat de transportul animalelor tinere, s-a reclamat adesea în cadrul Comisiei că vițeii se transportă timpuriu, iar acest lucru le-ar afecta foarte mult sănătatea. Sub acest aspect, aș dori să aveți în vedere un sprijin pentru fermieri pentru a-și dota fermele cu acele instalații care să permită ținerea vițeilor o perioada mai lungă de timp, în propriil ferme, înainte de a fi transportați", a spus eurodeputatul român, într-o intervenție în cadrul Comisiei privind Protecția animalelor în timpul transportului (ANIT) din Parlamentul European.
Europarlamentarului român i-a răspuns Jože Podgoršek, ministrul agriculturii din Slovenia, țară care deține, în acest moment, președinția Consiliului UE.
„Domnule Buda, vă mulțumesc foarte mult pentru întrebări și comentarii. Aveți dreptate, considerăm că bunăstarea animalelor este un aspect foarte important în cadrul PAC. Reforma PAC ne oferă multe puncte de sprijin pentru îmbunătățiri și în ce privește bunăstarea animalelor. Slovenia are o bună experiență când vine vorba de bunăstarea animalelor (porci, vite). Slovenia e una din țările care folosește mult mai puține antibiotice decât media UE. Sectorul agricol din Slovenia se bazează pe exploatații destul de mici, deci nu stăm bine când vine vorba de competitivitatea agriculturii, dar avem o rețea foarte amplă de distribuire a animalelor. Pe viitor, prin finanțarea Pilonului II vom sprijini adoptarea de măsuri pentru bunăstarea animalelor.
Regulamentul 1/2005 se aplică în toate statele membre, însă în ce privește executarea Regulamentului, aici trebuie să facem controale și aici intră și transportul animalelor vii. Comisia va pregăti o inițiativă legislativă în ce privește transportul de animale vii și am convingerea că aici vom lua în calcul avizul comisiei dvs.
Slovenia este o țară de tranzit pentru numeroase state membre, dar și terțe cu destinația Italia înseosebi. Slovenia a creat o unitate mobilă pentru medicii veterinari pentru a conrtrola transportul de animale vii.
Volumul de transport în portul Koper este foarte mare. Există în acest port un loc de liniștire pentru animale înainte de transport. 75 de nave circulă în UE, fiind autorizate de UE. Procedura de verificare a navelor înainte de omologare diferă de la stat la stat.
Protecția animalelor se încadrează în producția sustenabilă de carne. Avem nevoie de o mai bună implementare a legislației UE în materia de bunăstarea animalelor. Președinția slovenă va lucra cu CE pentru a pune accent pe bunăstarea animalelor, se va realiza un studiu de impact inițial în ce privește legislația privind protecția animalelor”