Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) preia în această perioadă cererile pentru noile ajutoare de minimis aprobate de Guvern, pentru legume cultivate în spații protejate și pentru plante aromatice. Ca să nu fie excluși de la plata subvențiilor, fermierii sunt obligați să notifice APIA cu 10 zile înainte de recoltare.
Conform informațiilor transmise de APIA către Agroinfo, beneficiarii ajutorului de minimis pentru legume cultivate în spații protejate au obligația transmiterii, în scris, a notificărilor către centrele județene / locale / al municipiului București unde au depus cererea de înscriere în Program în vederea efectuării controlului la fața locului în termen de 10 zile înainte de recoltare.
Verificările la fața locului se efectuează de către echipe mixte formate din reprezentanți ai APIA și DAJ în termen de 7 zile de la notificare – APIA confirmă suprafața și cultura pentru care se solicită ajutor de minimis, iar reprezentanții DAJ efectuează evaluarea producției.
Pentru obţinerea sprijinului, după efectuarea verificărilor în teren, urmare a notificării, fermierii au obligaţia să depună la centrele județene / locale APIA și respectiv al municipiului București unde au depus cererea de înscriere, documentele justificative prevăzute la art. 9 alin. (3) din HG nr. 651/2021, precum și copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean, până la data de 3 decembrie 2021,
Valoarea ajutorului de minimis este de 2.000 de euro/beneficiar pentru 1.000 mp. Atenție, acești bani se acordă doar pentru suprafața de 1.000 mp cultivată cu legume în spații protejate și doar pentru o singură cultură.
Legumele pentru care puteți încasa banii sunt: ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate și vinete. Cererile se primesc la APIA până la data de 20 iulie inclusiv.
Pentru obținerea ajutorului de minimis la plante aromatice, înainte de recoltare cu 10 zile fermierul are obligatia notificarii centrului județean/local unde a depus cererea, pentru a se efectua verificarea la fața locului. Verificările la fața locului se efectuează de către echipe mixte formate din reprezentanți APIA și DAJ – APIA confirmă suprafața și cultura pentru care se solicită ajutor de minimis, reprezentanții DAJ efectuează evaluarea producției.
Valorificarea producției trebuie efectuată numai după verificarea la fața locului și întocmirea procesului verbal de control.
Potrivit comunicatului APIA, transmis pentru Agroinfo, schema de ajutor de minimis, se aplică pe întreg teritoriul Romaniei în anul 2021, pentru susținerea producției la plante aromatice, după cum urmează:
⦁ Busuioc
⦁ Cimbru
⦁ Coriandru
⦁ Fenicul
⦁ Muștar
Plafonul total alocat acestei scheme de minimis este 6.000.000 lei echivalent a 1.231.400 euro, la un curs de 4.8725 lei/euro.
Valoarea/suprafață a ajutorului de minimis este de:
a) 2600 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru busuioc;
b) 3400 euro/ha, dar nu mai puțin de minimum 0,5 ha pentru cimbru;
c) 100 euro/ha pentru coriandru;
d) 200 euro/ha pentru fenicul;
e) 150 euro/ha pentru muștar.
Cererile se depun la APIA până la data de 30 iunie inclusiv.